GIS radzi: Zamawiasz jedzenie na wynos? Zobacz CZEGO UNIKAĆ! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

GIS radzi: Zamawiasz jedzenie na wynos? Zobacz CZEGO UNIKAĆ!

GIS radzi: Zamawiasz jedzenie na wynos? Zobacz CZEGO UNIKAĆ!

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Fabrice Thys/Unsplash

Mimo otwarcia restauracji, wiele osób woli zamawiać na wynos lub z dostawą do domu. Zobacz, jak bezpiecznie przechowywać taką żywność w dobie koronawirusa.

Wiele z nas z chęcią korzysta z otwartych restauracji i lokali gastronomicznych. Pamiętajmy jednak o zachowaniu zasad dystansu społecznego, a także higieny.

Dobrą opcją wydaje się też zamawianie dań na wynos lub z dostawą do domu. W ten sposób również możemy pomóc gastronomii, która przez pandemie koronawirusa znalazła się w nie lada kłopotach.

Wiele osób obawia się jednak możliwości zarażenia koronawirusem poprzez kontakt z żywnością. Przypominamy więc, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.

KORONAWIRUS: Jak bezpiecznie postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi „na wynos”?

Na stronie GIS znaleźliśmy wytyczne, jak zachować zasady bezpieczeństwa i higieny z posiłkami na wynos lub z dostawą do domu:

  • Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu go,

  • Nie zaleca się przechowywania takich dań.

  • A jeśli decydujemy się na przechowanie dań gotowych (zupy, pizza, dania mięsne, ziemniaki etc.) – pamiętajmy o właściwych warunkach chłodniczych (lodówka- poniżej 5C).

  • Pamiętajmy, aby nie przechowywać dań dłużej niż 24 godziny, w warunkach chłodniczych.

  • Nigdy nie przechowujmy resztek posiłków, które jedliśmy. Jeśli chcemy przechować część dania, to nałóżmy na talerz ilość, którą zamierzamy spożyć, a resztę od razu umieśćmy w czystym zamykanym pojemniku i włóżmy do lodówki.

  • Przechowywane posiłki takie jak np. zupy należy podgrzewać wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę min 70°C. Inne dania należy odgrzewać do temperatury  powyżej 70° C.

 

CZYTAJ TEŻ:


>> TOP 10 najtrudniejszych rzeczy do nauczenia przez dzieci