Opublikowany przez:
Familiepl
2018-10-25 11:42:01
Autor zdjęcia/źródło: mat. prasowe
Dziś obchodzimy wyjątkowe, kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu! Jak najlepiej uczcić tę okazję? Oczywiście wspólnym świętowaniem! 25 października to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Oto inspiracje od Lubelli na każdą okazję i dla każdego!
Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia! Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto!
25 października dyskutuje się o nim, wymienia kulinarnymi pomysłami na pyszne potrawy, a przede wszystkim próbuje. A pomysłów na dania z makaronem jest z pewnością więcej niż jego kształtów. Na pewno więc nie trzeba będzie długo nikogo namawiać, by razem z Lubellą świętować ten wspaniały dzień. Poniżej przedstawiamy 2 pomysły na pyszne, makaronowe dania. To propozycje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie i które sprawdzą się na Waszych stołach nie tylko przy okazji makaronowego święta.
Składniki na 2 porcje:
- krewetki - 300 g
- makaron Lubella Świderki - 250 g
- wino białe, półsłodkie - 150 ml
- masło klarowane - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula dymka - 1 szt.
- mini papryczka chili - 1 szt.
- sól, pieprz - do doprawienia
- feta, natka pietruszki - do posypania
Na rozgrzanym maśle klarowanym szklimy dymkę. Dodajemy sprasowany czosnek, chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy posiekaną papryczkę chili oraz oczyszczone krewetki. Kiedy krewetki się zetną, wlewamy wino i smażymy 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem Lubella Świderki, a na wierzch kruszymy fetę oraz posypujemy posiekaną natką.
Penne z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonej papryki, podawane z awokado i pieczonym kurczakiem
Porcja dla dwóch osób
- 2 średniej wielkości czerwone papryki
- mały, rozgnieciony ząbek czosnku
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
- 200 g makaronu pióra Lubella
- 400 g pomidorów bez skórki (świeżych lub z puszki)
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku + 1 łyżka oliwy
- ½ łyżeczki papryki chilli w proszku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 1 filet z kurczaka (słodka papryka, oliwa z oliwek, pieprz i odrobina ostrej papryki do przyprawienia)
- ½ dojrzałego awokado
- opcjonalnie: kolendra
Przygotowanie dania zaczynamy od upieczenia papryki. Warzywa myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i usuwamy pestki. Pokrojoną paprykę układamy na blasze, skrapiamy oliwą z oliwek, równomiernie rozkładamy rozgnieciony czosnek. Posypujemy delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 minut, odwracając warzywa w połowie pieczenia na drugą stronę.Gorące kawałki papryki wrzucamy do foliowego woreczka i pocierając folią o warzywa, usuwamy skórkę. Paprykę kroimy w niewielką kostkę i odkładamy na bok.
Filety z kurczaka oczyszczamy, polewamy łyżeczką oliwy, posypujemy wedle uznania solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną papryki ostrej. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na ok. 15 minut. Następnie odkrywamy filety i pieczemy jeszcze przez około 10 minut, aż mięso będzie soczyste i równomiernie przypieczone z wierzchu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią rozgnieciony ząbek czosnku. Lekko przyrumieniamy i dodajemy na patelnię pomidory. Dusimy przez 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną paprykę i odsączoną kukurydzę. Odcedzony makaron wrzucić do sosu i mieszamy. Przekładamy do misek, na wierchu umieszczamy awokado oraz posiekaną kolendrę.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!