Opublikowany przez:
LwiaMatka
2019-07-01 17:02:27
Autor zdjęcia/źródło: Jamie Street / Unsplash
Rozszerzanie diety niemowlaka o sezonowe warzywa i owoce jest zalecane przez ekspertów i dietetyków dziecięcych. Pochodzenie owoców i warzyw, którymi karmimy niemowlęta po 6 miesiącu życia, ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Wiadomo, że najpewniej sięgać po własne zbiory które samodzielnie doglądaliśmy i co do których mamy pewność, że nie były pryskane niebezpiecznymi chemikaliami. Jakie warzywa i owoce warto hodować samodzielnie, by w sezonie nie zabrakło witamin i minerałów w diecie naszego dziecka?
Mały ogródek wcale nie musi mieć małych możliwości. Jeśli umiejętnie zaplanujemy miejsce na owocowe krzewy, możemy cieszyć się całkiem pokaźnymi zbiorami w sezonie. Co warto posadzić w małym ogródku?
Jagoda kamczacka – średniej wielkości, niewymagający krzew, którego owoce zawierają w sobie więcej witaminy C niż cytryna. Jagoda kamczacka nazywana jest „owocem życia” wspiera ukłąd odpornościowy, skutecznie zwalcza zakażenia bakteryjne, wspomaga układ trawienny. Zawiera też witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń i potas. Jagodę kamczacką można dodać do porannego musli lub koktajli zdrowotnych. W zależności od odmiany, może mieć słodkawy lub lekko cierpki smak.
Borówka amerykańska – niewielki krzew ze słodkimi borówkami, bogatymi w potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, selen oraz cynk, a także witaminę C. Borówka amerykańska to także źródło polifenoli, fitoestrogenów, antocyjanów oraz błonnika. Wspaniale smakuje jako składnik musli, tart ale i całkiem samodzielnie.
Maliny – jeden krzew w zupełności wystarczy, by sezonowo nazbierać malin na pyszną tartę lub śniadanie z jogurtem i płatkami dla bobasa. Mało znanymi właściwościami malin są właściwości zwalczania biegunki czy gorączki. Do tego są bogatym nośnikiem magnezu, wapnia i żelaza.
Poziomki – urocze i atrakcyjne w domowym ogródku, mają wspaniałe właściwości zbijające gorączkę. Owoce poziomki sprzyjają też leczeniu chorób i stanów zapalnych dziąseł i przyzębia a jej liście wspomagają gojenie się ran. Do tego pysznie smakują.
Pomidorki koktajlowe – łatwe w uprawie, wymagają tylko stałego nawodnienia. Ich zastosowanie jest wszechstronne, a do tego pięknie wyglądają na gałązkach. Popularne koktajliki są szlachetniejszą wersją tradycyjnych pomidorów i zawierają pokłady białka, tłuszczy, węglowodanów, błonnika i witamin, w tym na czele witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3, B6 i B9), witaminę C, E i K oraz minerały - cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
Groszek cukrowy – wspaniały przy rozszerzaniu diety niemowlaka, słodki zmiennik batata (wiodących słodkich warzyw, które dzieci uwielbiają). Można go jeść na surowo i razem ze strączkiem, choć to raczej wersja dla dorosłych. Groszek cukrowy dba o nasze oczy. Jest także bogaty w witaminy C, B i K.
Agrest – pyszny i bogaty w luteinę czyli silny przeciwutleniacz, chroniący przed chorobami układu krążenia, nowotworami i chorobami oczu (naturalny filtr UVA i UVB). Najcenniejsza jest odmiana czerwona.
Czarna porzeczka – oaza witaminy C (czterokrotnie więcej niż w pomarańczach). Obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy zawarte w czarnej porzeczce działają także oczyszczająco, ułatwiając usuwanie szkodliwych metali ciężkich dla organizmu.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!