DIETETYK radzi: co jeść na płodność kobiety? Dieta która poprawia płodność - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

DIETETYK radzi: co jeść na płodność kobiety? Dieta która poprawia płodność

DIETETYK radzi: co jeść na płodność kobiety? Dieta która poprawia płodność

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Pablo Merchán/Unsplash

W czasie starań o dziecko, istotna jest dieta zwiększają płodność kobiety. Dietetyk radzi, co jeść, aby poprawić zdrowie, a jednocześnie wpłynąć na poprawę kobiecej płodności.

Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego niepłodność w Polsce dotyczy już co piątą parę, dlatego jest to dość poważny problem medyczny, demograficzny oraz społeczny. Niepłodność według WHO definiowana jest jako „niemożność uzyskania ciąży przez okres 12. miesięcy, mimo regularnych stosunków płciowych (2–4 razy w tygodniu), bez stosowania metod antykoncepcyjnych”. Często młode osoby same próbują rozwiązać ten problem, nie konsultując się z lekarzem oraz dietetykiem. Okresowe badania pomogą już w początkowym etapie zdiagnozować niepłodność, dzięki temu będzie można wdrożyć odpowiednie leczenie. Natomiast indywidulanie dopasowana dieta wspomoże oraz odżywi organizm.

Co więc jeść, aby poprawić płodność kobiety? Jaka dieta poprawi płodność, a które składniki wpłyną na jej obniżenie u kobiety?

Do czynników związanych ze stylem życia wpływających na płodność  kobiety zaliczamy:

* Niedowaga

* Nadwaga, otyłość

* Insulinooporność

* Zaburzenia hormonalne

* Niedobory witamin, składników mineralnych

* Permanentny stres

* Siedzący tryb życia

* Używki np. papierosy, alkohol, nadmiar kofeiny.

Jak dieta przyczynia się do poprawy płodności u kobiet? I co jeść?

Podstawą w zapobieganiu niepłodności jest zminimalizowanie czynników, które przyczyniają się do zaburzenia funkcjonowania organizmu. Kluczowa jest odpowiednio zbilansowana, urozmaicona, indywidulanie dopasowana dieta, która jednocześnie poprawi płodność kobiety.

Istotnymi elementami diety na poprawę kobiecej płodności są:

  • Antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki, a dzięki temu zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie. Aby dieta była bogata w antyoksydanty należy zwiększyć spożycie świeżych warzyw (np. papryki, pomidorów, natki pietruszki) oraz owoców (np. owoce jagodowe, cytrusy, jabłka).
  • Kwasy omega-3, które mają działanie przeciwzapalne oraz zmniejszają ryzyko endometriozy. Znajdziemy je w oleju lnianym, rzepakowym czy oliwie z oliwek oraz rybach takich jak łosoś, makrela, śledź czy sardynki.
  • Witaminy z grupy B (kwas foliowy, B6, B12) zapobiegają nadmiernemu powstawaniu homocysteiny – jej duże stężenie utrudnia zajście w ciążę. Witaminy z grupy B znajdziemy w: rybach, mięsach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, nasionach, warzywach, produktach zbożowych.
  • Żelazo – niedobór tego składnika będzie przyczyną niedokrwistości która doprowadza do zaburzeń cyklów menstruacyjnych. Odpowiednie spożycie żelaza będzie zmniejszało ryzyko przedwczesnego porodu oraz wad cewy nerwowej u płodu. Mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz zielone warzywa są bogatym źródłem tego składnika.
  • Cynk – wchodzi w skład ponad 300 enzymów. Warunkuje właściwy przebieg owulacji oraz cyklu miesiączkowego. Znajdziemy go w: pieczywie razowym, serach podpuszczkowych, kaszy gryczanej oraz mięsie.
  • Selen – odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu rozrodczego kobiet. Jego niedobór jest przyczyną poronień oraz powikłań ciąży. Bogate źródła selenu to: orzechy brazylijskie, sezam, mąka pełnoziarnista oraz ryby.

Które składniki diety obniżają płodność kobiet? Czego nie jeść?

Nadmierne spożycie produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w sól, nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze trans, cukier oraz produkty z wysokim indeksem glikemicznym będą negatywnie wpływały na organizm, co w konsekwencji będzie przyczyniało się do obniżenia płodności kobiety.

Czego unikać w diecie, aby poprawić płodność? Do takich produktów zaliczamy:

  • Produkty typu fast food
  • Słodycze
  • Słone przekąski
  • Zupki, sosy w proszku
  • Twarde margaryny
  • Produkty cukiernicze: ciastka, ciasta, słodkie bułki
  • Gotowe dania do odgrzania jak pizza, lasagne, zapiekanki
  • Słodkie napoje, wody owocowe

Podsumowując dieta kobiety starającej się o zajście w ciążę powinna być dopasowana indywidualnie do jej potrzeb, stanu zdrowia oraz preferencji żywieniowych. Głównymi składnikami diety powinny być produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa, owoce, pełnowartościowe białko oraz dobrej jakości tłuszcze pochodzenia roślinnego. Bardzo istotna jest również aktywność fizyczna, która wraz z planem żywieniowym wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała kobiety.

Piśmiennictwo:

  1. Bojanowska M., Kostecka M.: Dieta i styl życia jako czynniki wpływające na płodność. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2018; (319): 425–439
  2. Świątkowska D.: Żywienie a płodność. Dieta kobiet w okresie prokreacyjnym. Pediatria i Medycyna Rodzinna 2013; 9 (1): 102-106
  3. Sawaniewska B., Gajewska D., Lange E.: Wpływ sposobu żywienia na płodność kobiet i mężczyzn. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2019; (323): 227–237

Agnieszka Małek

O autorze:  Dietetyka stała się nie tylko jej pracą, ale i pasją. Uważa, że już małe modyfikacje w diecie wnoszą dużo pozytywnych zmian w funkcjonowaniu organizmu oraz poprawie samopoczucia. Ceni sobie indywidualne podejście do klienta. Podczas konsultacji jej celem jest jak najlepsze poznanie konkretnej osoby – zaczynając od stanu zdrowia, stylu życia, samopoczucia i kończąc na upodobaniach smakowych.

Więcej na www.medfood.com.pl