Czy dzieci mogą jeść miód? Nie podawaj go zbyt wcześnie! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Czy dzieci mogą jeść miód? Nie podawaj go zbyt wcześnie!

Czy dzieci mogą jeść miód? Nie podawaj go zbyt wcześnie!

Autor zdjęcia/źródło: Czy dzieci mogą jeść miód? @ Freepik.com

Miód ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych, działa antybakteryjnie, jest bogaty w mikroelementy i witaminy. Czy dzieci mogą jeść miód i kiedy można go im podać? Jednak jest on również silnym alergenem i może być skażony toksynami...

Miód od wieków wykorzystywany jest w leczeniu wielu schorzeń. Uważany za naturalny antybiotyk ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze znajduje zastosowanie w leczeniu przeziębień, grypy, wspomaga pracę serca, usprawnia trawienie, odżywia mózg, zwiększa koncentrację, a także uspokaja.

Jeszcze niedawno zalecano podawać go również dzieciom, a nawet niemowlakom w czasie infekcji wirusowych, kaszlu czy problemów trawiennych. Obecnie jednak z podawaniem miodu dziecku należy się wstrzymać co najmniej do jego pierwszych urodzin, a nawet dłużej. Wprowadzając natomiast miód do diety dziecka trzeba bacznie obserwować malucha.

Dlaczego nie wolno dawać dzieciom miodu?

Miód ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych, ale nie jest on wskazany dla niemowląt. Dzieci poniżej 1-go roku życia nie powinny go stosować ze względu na dwa główne powody:

  1. Alergia – miód może wywoływać alergie szczególnie u dzieci uczulonych na pyłki roślin lub jad pszczeli, ale też mających alergie pokarmowe lub u dzieci z grupy ryzyka alergią (gdy jeden z rodziców lub oboje są alergikami). W miodzie uczula głównie domieszka pyłku kwiatowego lub białka pszczół. Alergia na miód powoduje wysypkę, wymioty, biegunkę, wodnisty katar i łzawienie oczu. Może też wywołać silną reakcję jaką jest wstrząs anafilaktyczny, który objawia się dusznościami, obrzękiem gardła, oczu i nosa, silną biegunką, a nawet utratą przytomności.
  2. Zakażenie bakteriami – w miodzie mogą znajdować się laseczki bakterii Clostridium botulinum, które produkują botulinę. Jest to  bardzo silna toksyna jadu kiełbasianego zaliczana do grupy neurotoksyn. Powoduje ona sztywnienie, a nawet paraliż mięśni, może prowadzić również do zaburzeń widzenia. W miodzie mogą się znajdować śladowe ilości tej toksyny, na które starsze dziecko czy osoba dorosła nie zareaguje, bo ich organizm zwalczy ją bez wywoływania groźnych objawów. Jednak w organizmie dziecka poniżej 1-go roku życia flora jelitowa jest jeszcze niedojrzała, przez co nie jest ona w stanie zwalczyć groźnej toksyny.

Miód do diety dziecka należy wprowadzać bardzo ostrożnie i w małych ilościach, a niemowlętom do 1-go roku życia nie podawać go wcale.

Nie ulegaj więc namowom dobrych doradców, którzy zalecają, aby na kaszel u niemowlaka zastosować miód. Nawet niewielka dawka u takiego maluszka może wywołać groźne reakcje, z którymi organizm dziecka nie będzie w stanie sobie poradzić. Unikaj też miodu w napojach oraz wszelkich potrawach, nawet gotowanych czy pieczonych (groźne toksyny są odporne na działanie wysokich temperatur).

Poza wyżej wskazanymi powodami przeciwko stosowaniu miodu w diecie niemowlaka nie jest on wskazany w zbyt dużej ilości również dlatego, że jest bardzo słodki, co przyzwyczaja dziecko do słodkiego smaku produktów tak samo jak cukier. Jest również wysokokaloryczny, co może prowadzić do otyłości (jednak mniej kaloryczny niż biały cukier). Zawiera on cukry proste (glukozę i fruktozę), które nie są wskazane w diecie dziecka. Powodują one nagły wzrost glukozy we krwi z jego równie szybkim spadkiem. Takie wahania glukozy mogą wywoływać u dziecka pobudzenie i rozdrażnienie.

Czy dzieci mogą jeść miód? Czemu warto im go podawać?

Mimo wielu przeciwwskazań w podawaniu miodu niemowlętom warto go jednak wprowadzić do diety starszego dziecka. Oczywiście jeśli maluch nie jest alergikiem, bo w takim przypadku należy poradzić się alergologa i wprowadzać miód pod jego kontrolą.

Miód w naturalny sposób wspomoże organizm dziecka w walce z infekcją, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Łagodzi on bowiem kaszel, osłania i nawilża gardło, więc leczy też ból gardła. Miód wspomaga także odporność, zwalcza drobnoustroje, działa antyseptycznie. Warto go więc podawać dziecku również profilaktycznie szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, aby ustrzec malucha przed infekcjami.

Miód wykazuje najwięcej właściwości prozdrowotnych, gdy jest rozcieńczony. Pamiętaj tylko, żeby dodawać go do przestudzonych napojów i potraw, bo w temperaturze powyżej 40 st. C traci wszystkie właściwości i staje się jedynie słodką substancją. Najlepiej dodać go do przegotowanej, przestudzonej wody i pozostawić do rozpuszczenia nawet na 12 godzin.

Ile miodu może zjeść dziecko?

Niemowlęta do 1-go roku życia – 0 g

Dzieci 1-16 lat – do 50g/dobę (ok. 2-3 łyżek stołowych)

Dorośli – do 100 g/dobę (ok. 5 łyżek stołowych)

Jaki miód dla dziecka?

Kupując miód dla dziecka zwróć uwagę na:

  • produkcję – jeśli na etykiecie znajduje się informacja, że miód to „mieszanka miodów pochodzących z Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej” może to oznaczać, że znajduje się w nim również cukier.
  • krystalizację – naturalny miód po jakimś czasie ulega krystalizacji. Jeśli zbyt długo jest płynny oznacza to, że nie jest on w całości naturalny.
  • pochodzenie – zawsze sprawdzaj z jakiej pasieki pochodzi, wtedy masz pewność co do jego źródła.
  • miód naturalny – nie kupuj miodu sztucznego, bo nie ma on właściwości prozdrowotnych i zwykle robiony jest z cukru.

ZOBACZ TAKŻE:

Jak bogaty jest miód? Tego jeszcze nie wiesz – WŁAŚCIWOŚCI MIODU>>