Czy Twoje dziecko lubi jeść bajgle? PRZEPIS na bajgla - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Czy Twoje dziecko lubi jeść bajgle? PRZEPIS na bajgla

Czy Twoje dziecko lubi jeść bajgle?  PRZEPIS na bajgla

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Alessandro Alimonti on Unsplash

Bajgle to okrągłe bułki, nieco większe od kajzerek z dziurką w środku. Często mylimy je z obwarzankami, które są cienkie i twarde. Prawdziwe bajgle mają miękką skórkę i są puszyste w środku. Wyśmienicie smakują na śniadanie, lunch i o każdej innej porze.

Bajgle rozsławili nowojorscy żydzi, którzy przywieźli przepis na to drożdżowe pieczywo, prawdopodobnie z Krakowa. I właśnie w Nowym Jorku w porze śniadaniowej i wczesnoobiadowej kupisz je gotowe, do zjedzenia na miejscu i na wynos, w większości kawiarni, piekarni i barów sałatkowych. Bajgle doczekały się nawet swojego święta, które wypada 15 stycznia! Tego dnia obchodzone jest jeszcze inne nietypowe święto, czyli Dzień pikantnych potraw.

Bajgle: z czym podawać 

Bajgle można jeść na słodko i z nadzieniem wytrawnym. Najczęściej bazą jest kremowy serek śmietankowy z dżemem - te lubią dzieci, lub wędzonym łososiem i koperkiem. Do bajgla można także włożyć... jajecznicę (lekko wymieszaną, ale ściętą) z plastrami chrupiącego boczku (opcjonalnie), posypać odrobiną żółtego sera. Następnie włożyć bajgla na chwilę do opiekacza – roztopiony ser zwiąże wszystkie składniki. Tak, jest to bomba kaloryczna, jednak świetnie syci na długie godziny. To nie jest posiłek na co dzień, ale polecamy go przed długimi wycieczkami... 

bajgel z jajkiem

Bajgel z jajkiem, fot.: Unsplash

>>> Czytaj też: Jak upiec bezę żeby była chrupiąca: PRZEPIS na bezę idealną

Jak zrobić bajgla: PRZEPIS

Bajgle to drożdżowe pieczywo. Składniki są typowe, ale przygotowanie jest nieco inne. Proces przygotowania oprocz pieczenia obejmuje jeszcze gotowanie. W tym właśnie tkwi sekret, tego, że mają delikatną skórkę i puszysty miąższ.

Składniki bajgla:

  • 400 g mąki pszennej lub razowej

  • 10 g świeżych drożdży

  • odrobina cukru 

  • 1 szklanka wody

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 jajko

  • sezam, mak, czarnuszka – opcjonalnie

Sposób przygotowania bajgla: 

  1. Przygotuj drożdże wg. wskazówek na opakowaniu lub rozpuść je w małej ilości ciepłej (nie gorącej) wody z dodatkiem cukru, mąki i poczekaj aż zaczną rosnąć (najpierw będą się pienić).

  2. Dodaj zaczyn do mąki, dolej wodę i sól, a następnie zagnieć ciasto (jeśli będzie zbyt gęste dodaj nieco więcej mąki).

  3. Ciasto podziel na 6 części i uformuj z nich kuki.

  4. środku każdej z nich zrób dziurkę i uformuj je, delikatnie rozciągając, nadając kształt bajgla.

  5. Uformowane ciasto ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 

  6. Zagotuj wodę 

  7. Gotuj bajgle po 1 minucie z każdej strony – do garnka włóż 2 lub 3, żeby swobodnie pływały.

  8. Bajgle odsącz z wody na papierze kuchennym.

  9. Rozbij i rozmieszaj dokładnie jajko.

  10. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

  11. Odsączone z nadmiaru wody bajgle posmaruj rozbełtanym jajkiem. Teraz możesz je także posypać sezamem, makiem, czarnuszką lub pozostawić bez żadnego dodatku.

  12. Włóż bajgle do piekarnika i piecz przez ok 20-25 minut, aż będą rumiane.

Podawaj z nadzieniem wytrawnym lub słodkim, tak jak lubicie najbardziej. Nie bójcie się eksperymentować, bajgle są pyszne zawsze i wszędzie.

>>> Czytaj też: Nie wyrzucaj pestki awokado - Możesz ją zjeść!