Czego nie wolno jeść w ciąży? Ciąża to czas kiedy przede wszystkim buzują w Nas hormony, pojawiają się różne, czasem naprawdę bardzo dziwne zachcianki. To czas, gdy wstajemy w środku nocy z niepohamowaną ochotą na cały słoik ogórków kiszonych, po to, by od samego rana walczyć w okropnymi mdłościami. Tak bywa, swoją drogą zazdroszczę tym kobietą, które mdłości nie miały w ciąży, ja miałam przez ponad połowę i dziękuję bardzo :)
ZOBACZ: DIETETYK: Jak prawidłowo zbilansować dietę kobiety w ciąży?>>
Czego nie wolno jeść w ciąży?
Jedna z podstawowych i fundamentalnych zasad brzmi:
W ciąży jedz dla dwojga, a nie za dwoje!
Czyli najważniejsza jest przede wszystkim jakość spożywanych produktów, a nie ich ilość. Generalnie jeśli chodzi o ilość, jakoś drastycznie się one nie zmienia.
Zgodnie z tym, co twierdzą dietetycy, zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiet w ciąży wynosi:
I trymestr – bez zmian
II trymestr – do 360 kcal więcej
III trymestr – do 475 kcal więcej
Zatem z tą ilością nie ma co przesadzać, choć wiem, że pokusa jest czasem ogromna :)
Rozmawiając z lekarzami, dietetykiem, czy czytając wszelkie pozycje książkowe tudzież artykuły można natknąć się na stale powtarzający się spis produktów zakazanych kobietom będącym w ciąży.
A są to:
- Surowe mięso, jaja i ryby.
Mogą one być źródłem salmonelli, gronkowca, listeriozy lub toksoplazmozy. - Sery pleśniowe i brie.
Mogą być źródłem listeriozy. - Alkohol i papierosy.
Tu chyba nie trzeba się rozpisywać co do ich szkodliwości. - Sól.
Jej nadmiar powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, prowadzi do obrzęków i nadciśnienia tętniczego. - Zioła niewiadomego pochodzenia.
Szczególnie niebezpieczne są: żeń-szeń, tymianek, chmiel, cząber i rozmaryn. Działają one szkodliwie na płód. Niektóre powodują również przekrwienie narządów w obrębie miednicy, zwłaszcza sok z aloesu i kruszyna. - Ciastka, lody, chipsy, czekolady.
Czasem pokusa jest ogromna, ale to są niestety same puste kalorie. Zbyt duża ich ilość może spowodować groźną dla mamy i dla maleństwa, cukrzycę ciążową. - Zbyt mocna kawa i herbata.
Przede wszystkim powodują one wysokie skoki ciśnienia, a z tym nie ma żartów, poza tym wypłukują one z naszego organizmu bardzo cenny pierwiastek jakim jest wapń. - Fast-foody, zupy w proszku, napoje gazowane, konserwy mięsne.
Nie są to produkty wnoszące do naszego organizmu jakiekolwiek cenne składniki.
Oprócz przestrzegania zasad powyższej listy bardzo ważne jest zwracanie uwagi na dostarczanie do organizmu w tym czasie odpowiednich witamin i minerałów. Trzeba tu zachować ogromny umiar i rozsądek. W czasie ciąży zapotrzebowanie na niektóre witaminy drastycznie rośnie. Jednak żadnych witamin nie powinniśmy przyjmować sami, a jedynie po konsultacji z lekarzem. Niedobór witamin dla płodu, jest tak samo niebezpieczny jak ich nadmiar, może powodować hiperwitamiznozę.
Tak naprawdę najważniejsze jest, aby wszystkie wątpliwości wyjaśniać z lekarzem i jeść z myślą o naszym jeszcze nienarodzonym dziecku. Dieta musi być zrównoważona i urozmaicona, a przyszła mamusia nie powinna się zbytnio przejadać. Wszystko, po co sięgamy powinno być przede wszystkim dyktowane zdrowiem naszego dziecka, Nam się nic nie stanie jeśli zrezygnujemy z czegoś, na co mamy ogromną ochotę, ale dla dziecka może się to wiązać z ogromnymi konsekwencjami.
Zresztą jest jeszcze jeden plus – im zdrowiej będziemy się odżywiać w czasie ciąży, tym mniej nam się będzie odkładało dodatkowych kilogramów w boczkach. Będzie Nam potem dużo łatwiej wrócić do szczupłej sylwetki po porodzie, a przecież większość kobiet marzy o jak najszybszych efektach :)
Zapraszamy na bloga autorki artykułu: