Co zrobić z głogu? - przepisy na zdrowie - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Co zrobić z głogu? - przepisy na zdrowie

Czerwone, drobne owoce głogu pojawiające się jesienią mają wiele właściwości leczniczych. Nalewki, soki i wywary stosuje się do łagodzenia dolegliwości związanych z krążeniem krwi, pracą serca i układu trawiennego. Co zrobić z głogu, żeby wspomóc zdrowie i delektować się smakiem tych owoców?

Głóg to krzew kwitnący na przełomie maja i czerwca, wtedy właśnie zbiera się jego kwiaty na herbaty i napary. Owocuje zaś jesienią, a owoce to cenne źródło witaminy A i C. Zarówno kwiaty, jak i owoce mają wiele właściwości leczniczych. Głóg wzmacnia pracę serca i układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi i cholesterol, działa przeciwuczuleniowo, przeciwskurczowo. Stosuje się go również przy przemęczeniu, schorzeniach tarczycy oraz chorobach zakaźnych i dolegliwościach okresu przekwitania. Ma właściwości uspokajające, wspomaga trawienie poprzez regulowanie pracy wątroby. Wspomaga również leczenie nerwicy, zawrotów głowy i migreny.

(pixabay.com @ Co zrobić z głogu?)

Co zrobić z głogu i w jaki sposób?

Nalewki, dżemy i soki najlepiej robić z przemrożonych owoców głogu. Napary i herbaty również z przemrożonych owoców oraz z kwiatów. Działanie głogu jest dość silne i w niektórych przypadkach przed jego spożyciem należy zasięgnąć porady lekarza. Przeciwwskazany jest osobomo niskim ciśnieniu krwi, gdyż ma właściwości obniżające ciśnienie.


Co zrobić z głogu? - przepisy

Dżem z głogu

Składniki:

1 kg dojrzałych owoców głogu

1 szklanka cukru

Sposób przygotowania KROK PO KROKU:

Najpierw owoce należy wydrylować, a następnie odstawić  na 12 godzin w kamiennym naczyniu, pod przykryciem.

Po upływie 12 godzin owoce powinny już być miękkie. Rozbijamy je tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę. Następnie gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia, dodajemy szklankę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie gorący dżem wkładamy do sterylnych słoików i od razu zakręcamy.


Napar z głogu

Napar z głogu jest polecany osobom cierpiącym na miażdżycę, choroby serca, nadciśnienie oraz narzekającym na bóle stawów i reumatyzm.

Składniki:

suszone kwiaty głogu według uznania,

1 szklanka wrzącej wody.

Przygotowanie KROK PO KROKU:

Kwiaty rozdrabniamy i zalewamy szklanką wrzątku. Pijemy 2 razy dziennie.


Herbata z głogu

Herbatka z głogu ma działanie przeciwastmatyczne.

Składniki:

20 g ziela tymianku,

30 g ziela (kwiatów z liściem) głogu jednoszyjkowego,

1 szklanka wrzątku.

Przygotowanie KROK PO KROKU:

Ziele tymianku i głogu zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem, odcedzić. Pić po 1/2 szklanki 3 razy dziennie.

Co zrobić z głogu? - sok i wino>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Nie znam takiego owocu...