Zbliża się Wielkanoc, podczas której na naszych stołach królują jajka w każdej postaci, ale w tej być może jeszcze ich nie znacie. Cloud eggs nazywane również inną wersją jajek sadzonych świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale równie dobrze będzie smakować podczas zwykłego śniadania. Jajka na chmurce wcale nie są takie trudne do przygotowania, a smakują niesamowicie, więc warto urozmaicić nimi swoje menu.
Cloud eggs - PRZEPIS na jajko na chmurce
Składniki:
- 4 jajka
- 50 g parmezanu lub innego sera
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Oddziel żółtka od białek tak, aby nie uszkodzić żółtek.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj starty ser i delikatnie wymieszaj.
- Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wyłóż łyżką 4 chmurki z piany z serem. Na środku każdej chmurki zrób niewielkie wgłębienie.
- Wstaw blachę do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i podgrzej 3 minuty.
- Następnie wyjmij blachę, do wgłębień w piance włóż po jednym żółtku i ponownie zapiecz przez 3 minuty.
- Jajka na chmurce podawaj z czym lubisz np. szczypiorkiem, sałatką, pieczywem, zrumienionym boczkiem.
CZYTAJ TEŻ:
Wielkanoc 2020 – Wielki Tydzień w tym roku będzie inny niż wszystkie!>>