Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Kasia P. 2016-07-13 11:35:42
Ciśnieniowe ekspresy do kawy są dostępne na rynku stosunkowo krótko, niemniej od razu podbiły serca milionów miłośników pysznej, parzonej, świeżo mielonej kawy. Do niedawna były one wyłącznie na wyposażeniu dobrych kawiarni i restauracji, a dziś każdy z nas może poczuć się baristą we własnej kuchni. Zanim nastąpiła era expresów ciśnieniowych do kawy, w częstym użyciu były ekspresy przelewowe, a także kawiarki. Niemniej nie spełniały one wszystkich oczekiwań smakoszy kawy, głównie dlatego, że pozwalały na parzenie wyłącznie jednego rodzaju kawy – klasycznego espresso – a wszystkie czynności w jego obsłudze trzeba było wykonywać ręcznie. Tymczasem nowoczesne expresy ciśnieniowe są w pełni zautomatyzowane, co oznacza, że jego obsługa ogranicza się do wybrania odpowiedniego guzika na programatorze. Resztę wykona za nas urządzenie. Poza tym zauważono, że kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym jest o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna, ale przede wszystkim jest zdrowsza, gdyż podczas parzenia kawa nie traci cennych przeciwutleniaczy.
Co więc sprawia, że expresy ciśnieniowe są tak wyjątkowe? Głównie sposób, w jaki dochodzi do zaparzenia kawy. Otóż sekret tkwi w wodzie poddanej wysokiemu ciśnieniu, do nawet 15 barów, dzięki czemu parzona kawa zachowuje wszystkie swoje walory smakowe i aromatyczne. Dla porównania, w zwykłym ekspresie przelewowym po prostu zalewa się zmieloną kawę wrzącą wodą i przepuszcza przez filtr. Różnica w smaku i zapachu jest zauważalna. Poza tym nowoczesne expresy ciśnieniowe do kawy są też wyposażone w młynek do mielenia kawy, a także podgrzewacz i spieniacz mleka. Dzięki temu mamy możliwość przygotowywać najrozmaitsze rodzaje kaw, na przykład latte, latte machiatto czy cappuccino, a nawet gorącą czekoladę czy kakao dla najmłodszych. By obsłużyć taki ekspres, nie musimy posiadać specjalnych umiejętności – tak naprawdę wystarczy odpowiednie zapoznanie się z instrukcją, by wiedzieć, który program i przycisk odpowiada poszczególnym funkcjom. Ale nawet wśród expresów ciśnieniowych do kawy znajdziemy te lepsze i gorsze modele. Na który więc się zdecydować?
Expresy ciśnieniowe dzielimy na kilka rodzajów: automatyczne, kolbowe i na kapsułki. Pierwsze z nich zaliczamy do najnowocześniejszych, gdyż jak sama nazwa wskazuje, wszelkie funkcje wykonywane są automatycznie, bez udziału człowieka. Posiadają wiele funkcji i programów, dzięki którym możemy przygotowywać różne rodzaje kaw i zachwycać nimi swoich gości. Ekspres kolbowy pozwala na zaparzenie wyłącznie klasycznego espresso i ewentualnie kawy mleczne, jeżeli ma wbudowany spieniacz do mleka. Nie posiada wbudowanego młynku do kawy i wymaga większej zaangażowania w przygotowywanie kaw ze strony użytkownika. To dobra opcja dla osób, które lubią mieć pod kontrolą każdy etap przyrządzania kawy i sami decydować, jak zostanie ona zrobiona. Ekspresy na kapsułki to ekspresy automatyczne, różni je jednak to, że można w nich używać kawy wyłącznie z kapsułek od konkretnego producenta. Taka kapsułka zawiera dobrej jakości zmieloną kawę, która jest szczelnie zamknięta, dzięki czemu nie traci swoich walorów smakowych i aromatycznych. Charakterystyczny dla ekspresów na kapsułki jest ich ciekawy design i szeroka paleta kolorów, stanowią więc świetne uzupełnienie dekoracyjne w kuchni, są jednak nieco bardziej skomplikowane w użytkowaniu niż zwykłe ekspresy automatyczne.
Podsumowując, expres ciśnieniowy do kawy to niezbędny element wyposażenia kuchni każdego, kto uwielbia delektować się tym napojem. Niemniej wybór konkretnego modelu będzie już zależał od naszych osobistych preferencji i oczekiwań.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.