Chemiczne dodatki do żywności - lista najbardziej szkodliwych - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Chemiczne dodatki do żywności - lista najbardziej szkodliwych

Chemiczne dodatki do żywności są obecnie stosowane we wszystkich produktach spożywczych dostępnych na rynku. Używa się ich w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia. Nie da się ich zupełnie wyeliminować, ale warto wiedzieć jakie środki są stosowane i które są najbardziej szkodliwe.

Najpowszechniej stosowane i najbardziej niebezpieczne dla zdrowia chemiczne dodatki do żywności to:

Barwniki – grupa E100 - substancje nadające lub przywracające żywności barwę

żółcień chinolinowa (E 104) i żółcień pomarańczowa (E 110)
Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast;
Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę.

 błękit patentowy (E 131)
Występowanie: barwione słodycze, lody;
Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.

Konserwanty – grupa E200 - związki powodujące przedłużenie przydatności do spożycia (lub trwałości) produktów spożywczych i przemysłowych. Konserwanty mają za zadanie zapobieganie rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów.

Kwas sorbowy (E 200) i jego sole (E 201 - E 203) - Uznawany za jeden z bezpieczniejszych konserwantów.

Stosowanie: utrwalanie marynat, sosów warzywnych, kiszonek, sałatek, dżemów, galaretek, marmolad. Również pieczywa, serów i serników (oraz innych ciast i wypieków), wina, napojów gazowanych oraz czekolady. Poza przemysłem spożywczym stosuje się go do kosmetyków i papierosów.

Benzoesan sodu (E 211) - Wyraźne objawy zatrucia występują po spożyciu wysokich dawek (wymioty, bóle głowy). U astmatyków i alergików może wywoływać reakcje uczuleniowe, a u osób wrażliwych na aspirynę – zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Spożywanie produktów zawierających te konserwanty wywołuje uczucie drapania w gardle, podrażnienia nabłonka żołądka, zakwaszenie organizmu.

Stosowanie: sosy warzywne, marynaty, sałatki owocowe i warzywne.

Dwutlenek siarki (E 220) - Może działać alergizująco (zwłaszcza na astmatyków), wywoływać podrażnienia przewodu pokarmowego. Podejrzewany o sprzyjanie nowotworom jelita grubego. Długotrwałe przyjmowanie siarczynów, nawet w niewielkich dawkach, obniża ogólną odporność organizmu.

Stosowanie: przeciery, moszcze, chrzan, konserwy, susze warzywne i owocowe.

Wzmacniacze smaku – grupa 600 - substancje wzmacniające istniejący smak lub zapach środków spożywczych

glutaminian sodu (E621) i glutaminian potasu (E622)

Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
Działanie: może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.

Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
Działanie: bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.

Środki słodzące E 900

Acesulfam K (E 950) i Aspartam (E 951) to substancje słodząc i wzmacniacze smaku i zapachu. Może powodować nadpobudliwość, bóle i zawroty głowy, migrenę, depresję, zmęczenie, rozdrażnienie.

Stosowanie: niskokaloryczne produkty spożywcze, guma do żucia, napoje dietetyczne, kawa rozpuszczalna.

Oprócz tego istnieje jeszcze grupa E 300 przeciwutleniacze i regulatory kwasowości oraz E 400 - emulgatory, środki spulchniające, żelujące.


Przestroga dla alergików

Środki dopuszczone do użycia w produkcji żywności są uważane za nieszkodliwe w takich ilościach, w jakich się je stosuje w danym produkcie. Jednak jeśli spożywamy w ciągu dnia kilka lub kilkanaście takich produktów, które zawierają chemiczne dodatki to wiadomo, że ilość tych substancji w naszym organizmie raptownie się zwiększa i przekracza zalecaną dawkę. Dodatkowym zagrożeniem ich masowego stosowania jest fakt, że codzienny kontakt z wieloma setkami różnych związków chemicznych, w stężeniach większych niż w naturalnych produktach, wywołuje u coraz większej liczby osób (zwłaszcza dzieci) alergie. Nawet jeśli żaden z tych związków osobno nie jest szkodliwy, ciągłe ich spożywanie w dużych ilościach w produktach żywnościowych radykalnie zwiększa ryzyko nabycia różnego rodzaju alergii.


Nie wszystkie są szkodliwe

Na liście E znajdują się również naturalne dodatki do żywności, które nie są szkodliwe tj. kurkumina, chlorofile, a również posiadają swoje nazwy literowo-numeryczne, za pomocą których producenci oznaczają je na swoich produktach. Nie popadajmy więc w panikę, bo nie unikniemy zupełnie dodatków do żywności z listy E, ale wystrzegajmy się wymienionych tutaj substancji.


Co sądzicie o chemicznych dodatkach do żywności? Czytacie etykiety produktów?

POROZMAWIAJMY NA FORUM>>


Najnowsze komentarze

  • 83.11.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Koszenile e120 to produkt pochodzenia naturalnego, nie chemicznego
  • 37.47.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    ja ze stokrotka
  • Awatar użytkownika spoczikasia
    spoczikasiaIkona zgłaszania komentarza
    Co jak co ale sery topione to ja bardzo lubię i nie zamierzam z nich rezygnować. Wolę już wynieść na śmieci wszystkie słodycze z domu.