Bez dobrego jedzenia nie ma udanego wesela! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Bez dobrego jedzenia nie ma udanego wesela!

Jakie więc potrawy powinny znaleźć się na stołach? Ile przyszykować jedzenia, żeby nikt nie wyszedł głodny i jak często podawać dania gorące?

Bez dobrego jedzenia nie ma udanego wesela!

Autor zdjęcia/źródło: Sxc.hu

Na początku trzeba ustalić, kto będzie odpowiedzialny za jedzenie na weselu. Najwygodniejszy jest catering, jednak może on najmocniej nadwerężyć portfele młodej pary. Jeśli wesele będzie na około sto osób, to trzeba liczyć się z wydatkiem co najmniej kilkunastu tysięcy.  Jeśli już decydujemy się na catering, warto, by była to firma sprawdzona, najlepiej przez kogoś z rodziny czy znajomych. Nikt przecież nie chce utopić kilkunastu tysięcy złotych w niesmacznym, zimnym i kiepskiej jakości jedzeniu.

Przyjęcie na własną rękę

Przygotowaniem potraw można też zająć się samemu z pomocą zaprzyjaźnionych i sprawdzonych kucharek. Będzie to, co prawda, bardziej pracochłonne, jednak o wiele tańsze, a ponadto będziemy mieć pewność, że przyrządzone potrawy będą smaczne i dobrej jakości. Pracę kucharki będzie można bowiem nadzorować, sugerować zmiany czy modyfikację konkretnej potrawy. Przygotowanie menu, kupno składników, zorganizowanie ekipy gotującej i zarządzanie pracami w kuchni zajmie sporo czasu, ale w efekcie na pewno się opłaci.

Wszystkiego pod dostatkiem

Na stole powinny znaleźć się półmiski z owocami, dzbanki z sokami i innymi napojami, woda mineralna. Menu powinno zawierać sporo zimnych potraw i przekąsek. Od samego początku przyjęcia powinny już być ustawione wędliny, kiełbasa, pieczywo i sałatki oraz miseczki z ogórkami, marynatami i przyprawy. Gdy już wszyscy goście zasiądą do stołu, można podawać pierwszy ciepły posiłek. Na początku najlepiej jest zaserwować zupę. Najczęściej podaje się rosół lub barszczyk, ale coraz częściej młode pary wybierają inne zupy, np. krem z selera z grzankami, krem z borowików czy zupę krabową.

Na ciepło i regularnie

Ciepłe potrawy najlepiej jest podawać co godzinę, jednak w dobrych lokalach doświadczeni kelnerzy uważnie obserwują gości i donoszą potrawy w zależności od potrzeb biesiadników. Aby każdy mógł nałożyć sobie tyle, ile chce, najlepiej jest ustawić na stole półmiski z mięsem, ziemniakami czy frytkami. Im więcej rodzajów miesza, tym większa pewność, że trafimy w gust wielu gości. Na stołach weselnych najczęściej królują kotlety schabowe, devolaye, piersi z kurczaka, sznycle czy pieczone mięso. Po północy warto zaserwować jeszcze jedna ciepłą zupę: barszczyk z uszkami, żurek lub zupę gulaszową.

MENU weselne

Popularne dania "na gorąco":

- rosół z domowym makaronem

- polędwiczki z warzywami

- pierś z indyka

- kotlet schabowy

- warzywa z wody

- bukiet surówek

- ziemniaczki z wody

- boeuf strogonow

- barszcz czerwony z pasztecikami

- roladki z kurczaka w sosie własnym z kluskami śląskimi

Jako zimne przystawki sprawdzają się:

- patery z mięsami pieczonymi i wędlinami (cielęcina z serem feta, rolada z boczku ze szpinakiem w omlecie, schab pieczony, pasztet z oliwkami)

- deski serów

- indyk w maladze

- schab po warszawsku

- kaczka nadziewana w galarecie

- różyczki z wędzonego łososia w sosie chrzanowym z kaparami

- śledzie: w oleju, w sosie curry, rolmopsy

- sałatki: jarzynowa, ateńska, grecka 

- jajka faszerowane: pieczarkami, kawiorem, łososiem

- sosy: żurawinowy, chrzanowy, tatarski 

- patery z warzywami

Pierwsze danie:

Krem z borowików z grzankami

Udziec cielęcy w sosie estragonowym

Białe kluski

Bukiet warzyw gotowanych na parze

Zakąski zimne:

Półmisek ryb wędzonych (łosoś, pstrąg)

Szczupak faszerowany

Śledź w trzech smakach

Schab ze śliwką

Pierś z indyka w maladze

Polędwiczki wieprzowe

Półmisek mięs i wędlin:

Schab karkowy pieczony

Boczek pieczony

Pasztet drobiowy

Salami

Kabanosy wieprzowe

Szynka wieprzowa

Baleron

Sałatki:

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z kurczaka

z ananasem

Sałatka tradycyjna

jarzynowa

Sosy:

Chrzanowy

Cumberland

Tatarski

Dodatki:

Pomidor

Korek z ogórka

Papryka marynowana

Grzyby marynowane

Śliwka w occie

Dynia w occie

Pieczywo mieszane

Masło smakowe

Desery:

Patery owoców sezonowych

Wybór ciast

Słodycze

Drugie danie:

Filet z kurczaka w sosie miodowo-pomarańczowym Krokiety ziemniaczane Marchewka paryska z masłem

Trzecie danie:

Żurek królewski

Anna Banaszkiewicz

"Trendy Mody Ślubnej" - dodatek do "Gazety Olsztyńskiej"

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika bebek62
    bebek62Ikona zgłaszania komentarza
    Bardzo rzeczowy artykuł , a jeśli ktoś szuka dobrego i sprawdzonego cateringu w okolicach Krakowa to śmiało mogę polecić JiR Catering Service. Smaczne jedzenie , ogromny wybór dań oczywiście wszystko gorące i profesjonalnie podane. Mają też (prawdziwych) ,profesjonalnych kelnerów. I ja na takim weselu obsługiwanym przez JiR byłem (miód I mleko ........)
  • Awatar użytkownika matalka
    matalkaIkona zgłaszania komentarza
    Zdecydowanie, jedzonko musi być zacne, zawsze ;) Do tego polecam zastanowić się nad dodatkami do cateringu np. w postaci mobilnego baru kawowego. Są teraz bardzo popularne a kawa na poziomie na weselu zawsze się przyda. Coś takiego organizuje np. perfect service z Krakowa i z tego co wiem świetnie dają radę
  • Awatar użytkownika Gosha
    GoshaIkona zgłaszania komentarza
    Byłam swojego czasu na weselu w hotelu Polonia. Tamtejszy kelner ma naprawdę niesamowite doświadczenie. dania jakie podaje są wyśmienite, podane z gustem i pięknie udekorowane. spokojnie można z nim wcześniej ustalić menu a to pierwszy krok do sukcesu.