Autor zdjęcia/źródło: Sxc.hu
Na początku trzeba ustalić, kto będzie odpowiedzialny za jedzenie na weselu. Najwygodniejszy jest catering, jednak może on najmocniej nadwerężyć portfele młodej pary. Jeśli wesele będzie na około sto osób, to trzeba liczyć się z wydatkiem co najmniej kilkunastu tysięcy. Jeśli już decydujemy się na catering, warto, by była to firma sprawdzona, najlepiej przez kogoś z rodziny czy znajomych. Nikt przecież nie chce utopić kilkunastu tysięcy złotych w niesmacznym, zimnym i kiepskiej jakości jedzeniu.
Przyjęcie na własną rękę
Przygotowaniem potraw można też zająć się samemu z pomocą zaprzyjaźnionych i sprawdzonych kucharek. Będzie to, co prawda, bardziej pracochłonne, jednak o wiele tańsze, a ponadto będziemy mieć pewność, że przyrządzone potrawy będą smaczne i dobrej jakości. Pracę kucharki będzie można bowiem nadzorować, sugerować zmiany czy modyfikację konkretnej potrawy. Przygotowanie menu, kupno składników, zorganizowanie ekipy gotującej i zarządzanie pracami w kuchni zajmie sporo czasu, ale w efekcie na pewno się opłaci.
Wszystkiego pod dostatkiem
Na stole powinny znaleźć się półmiski z owocami, dzbanki z sokami i innymi napojami, woda mineralna. Menu powinno zawierać sporo zimnych potraw i przekąsek. Od samego początku przyjęcia powinny już być ustawione wędliny, kiełbasa, pieczywo i sałatki oraz miseczki z ogórkami, marynatami i przyprawy. Gdy już wszyscy goście zasiądą do stołu, można podawać pierwszy ciepły posiłek. Na początku najlepiej jest zaserwować zupę. Najczęściej podaje się rosół lub barszczyk, ale coraz częściej młode pary wybierają inne zupy, np. krem z selera z grzankami, krem z borowików czy zupę krabową.
Na ciepło i regularnie
Ciepłe potrawy najlepiej jest podawać co godzinę, jednak w dobrych lokalach doświadczeni kelnerzy uważnie obserwują gości i donoszą potrawy w zależności od potrzeb biesiadników. Aby każdy mógł nałożyć sobie tyle, ile chce, najlepiej jest ustawić na stole półmiski z mięsem, ziemniakami czy frytkami. Im więcej rodzajów miesza, tym większa pewność, że trafimy w gust wielu gości. Na stołach weselnych najczęściej królują kotlety schabowe, devolaye, piersi z kurczaka, sznycle czy pieczone mięso. Po północy warto zaserwować jeszcze jedna ciepłą zupę: barszczyk z uszkami, żurek lub zupę gulaszową.
MENU weselne
Popularne dania "na gorąco":
- rosół z domowym makaronem
- polędwiczki z warzywami
- pierś z indyka
- kotlet schabowy
- warzywa z wody
- bukiet surówek
- ziemniaczki z wody
- boeuf strogonow
- barszcz czerwony z pasztecikami
- roladki z kurczaka w sosie własnym z kluskami śląskimi
Jako zimne przystawki sprawdzają się:
- patery z mięsami pieczonymi i wędlinami (cielęcina z serem feta, rolada z boczku ze szpinakiem w omlecie, schab pieczony, pasztet z oliwkami)
- deski serów
- indyk w maladze
- schab po warszawsku
- kaczka nadziewana w galarecie
- różyczki z wędzonego łososia w sosie chrzanowym z kaparami
- śledzie: w oleju, w sosie curry, rolmopsy
- sałatki: jarzynowa, ateńska, grecka
- jajka faszerowane: pieczarkami, kawiorem, łososiem
- sosy: żurawinowy, chrzanowy, tatarski
- patery z warzywami
Pierwsze danie:
Krem z borowików z grzankami
Udziec cielęcy w sosie estragonowym
Białe kluski
Bukiet warzyw gotowanych na parze
Zakąski zimne:
Półmisek ryb wędzonych (łosoś, pstrąg)
Szczupak faszerowany
Śledź w trzech smakach
Schab ze śliwką
Pierś z indyka w maladze
Polędwiczki wieprzowe
Półmisek mięs i wędlin:
Schab karkowy pieczony
Boczek pieczony
Pasztet drobiowy
Salami
Kabanosy wieprzowe
Szynka wieprzowa
Baleron
Sałatki:
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z kurczaka
z ananasem
Sałatka tradycyjna
jarzynowa
Sosy:
Chrzanowy
Cumberland
Tatarski
Dodatki:
Pomidor
Korek z ogórka
Papryka marynowana
Grzyby marynowane
Śliwka w occie
Dynia w occie
Pieczywo mieszane
Masło smakowe
Desery:
Patery owoców sezonowych
Wybór ciast
Słodycze
Drugie danie:
Filet z kurczaka w sosie miodowo-pomarańczowym Krokiety ziemniaczane Marchewka paryska z masłem
Trzecie danie:
Żurek królewski
Anna Banaszkiewicz