6 pomysłów na niecodzienne warzywne dania dla malucha - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

6 pomysłów na niecodzienne warzywne dania dla malucha

6 pomysłów na niecodzienne warzywne dania dla malucha

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, wyznaje zasadę, że jedzenie powinno być źródłem zdrowia i przyjemności.

Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Z myślą o najmłodszych proponuje sześć wyjątkowych i prostych warzywnych dań, które można przygotować razem z dzieckiem.

CZYTAJ TAKŻE: Twoje dziecko nie chce jeść warzyw? 6 prostych trików, które pomogą Ci zachęcić je do ich jedzenia >>



Sałatka z groszku cukrowego z ziemniaczkami


Składniki:

  • 3-4 ziemniaki (np. młode)
  • 100 g groszku cukrowego w strączkach
  • świeży koperek
  • 2-3 zielone szparagi
  • pieprz czarny mielony, sól
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka masła
  • opcjonalnie kwiaty ogórecznika do dekoracji

Ziemniaki szorujemy pod zimną wodą z piachu i zabrudzeń, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, czyli ok. 12-15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy umyty i osuszony groszek cukrowy, do tego pokrojone w plasterki szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki przestygną, kroimy je w ćwiartki lub plasterki, dodajemy podsmażony groszek ze szparagami. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Całość podajemy posypaną dużą ilością posiekanego koperku.

Miodowe marchewki (do wykonania przez dziecko pod okiem opiekuna)


Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka płynnego miodu akacjowego lub lipowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Marchewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy pod kątem w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewki i podsmażamy ok. 7 minut. Na koniec dodajemy miód i przyprawy. Mieszamy tak, aby miód i przyprawy pokryły  wszystkie marchewki. Podajemy ciepłe, chociaż na zimno też dobrze smakują :-)

Zupa dyniowo-gruszkowa


Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 gruszka
  • 1⁄2 szklanki wody
  • 1⁄2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1⁄2 łyżeczki curry
  • szczypta soli
  • szczypta ostrej papryki
  • olej z pestek dyni, prażone pestki słonecznika lub dyni, siekana kolendra

Soczewicę zalej wodą i odstaw. W tym czasie do garnka wlej oliwę̨, pokrojony na trzy części ząbek czosnku, a następnie obierz i pokrój cebulę. Z oliwy wyjmij czosnek, zamiast niego dodaj cebulę i posyp szczyptą soli.

Dynię przekrój na ćwiartki, łyżką usuń z jej wnętrza pestki i pokrój miąższ w grubą kostkę. Dodaj do cebuli i chwilę przesmażaj, a następnie zalej sokiem jabłkowym, dodaj pokrojoną i obraną gruszkę, ewentualnie zalej wodą, aby ją w całości pokryła, i przykryj. Gotuj ok. 20 minut.

Przepłucz soczewicę, zalej wrzątkiem i dalej gotuj bez pokrywki (wtedy ulatniają się tzw. substancje antyodżywcze). Po ok. 10 minutach zmień wodę na świeżą. Gdy dynia i soczewica będą miękkie, zmiksuj je, dopraw curry i ostrą papryką. Na talerzu posyp siekaną kolendrą, polej olejem z pestek dyni i posyp prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

Surówka z kalarepy, jabłek i mięty (do wykonania przez dziecko pod okiem opiekuna)

Składniki:

  • 1 duża kalarepa
  • 1-2 twardsze jabłka (np. papierówki, kosztele lub szampiony czy rubiny)
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka oleju np. z ostropestu
  • sól wedle potrzeby

Kalarepę obieramy ze skórki, trzemy na tarce o większych oczkach. Tak samo ścieramy umyte jabłka, ale ze skórką. Listki mięty rwiemy w palcach, dodajemy do surówki razem z olejem, mieszamy.

Piegowate placuszki z cieciorki z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 150 g ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
  • 2 jajka
  • czerwona cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
  • szczypta soli
  • cukinia
  • papryka w różnych kolorach

Zmiksuj wszystkie składniki i smaż placuszki na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dla uzyskania atrakcyjnego kształtu, możesz rozlać ciasto do metalowych foremek na pierniczki. Pokrój w plasterki cukinię i paprykę, i zagrzej je na patelni grillowej.

Fasola mamut z chrupiącym masłem szałwiowym (do wykonania przez dziecko pod okiem opiekuna)

Składniki:

  • 200 g fasoli mamut
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • kilka listków szałwii
  • sól

Fasolę myjemy i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy 20 minut, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dorzucamy listki szałwii oraz bułkę tartą, dosalamy do smaku. Gdy bułka zacznie brązowieć, dorzucamy fasolę i smażymy chwilę, aż panierka pokryje dokładnie wszystkie strączki. Zjadamy od razu :-)

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilach na Facebooku i Instagramie:

https://jedzowoceiwarzywa.pl/

https://www.facebook.com/jedzowoceiwarzywa/

https://www.instagram.com/jedz_owoce_i_warzywa/