Tak jak w tytule... którą lepiej kawkę pić - białą czy czarną ???
Większość z nas nie potrafi bez niej funkcjonować i nie wyobraża sobie innego rozpoczęcia dnia, niż przy filiżance gorącej kawy. To ona poprawia nam nastrój, dodaje energii, rozjaśnia umysł i pobudza do działania. Wokół tego „magicznego napoju" narosło już wiele mitów. Jedni przestrzegają przed jej szkodliwymi skutkami, inni wychwalają dobroczynne działanie. Jak jest naprawdę? Co na temat kawy mówią dietetycy i naukowcy?
- Kawa w niewielkich ilościach (1-2 filiżanki dziennie) dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Zawarta w kawie kofeina pobudza nasz organizm, pomaga usunąć oznaki zmęczenia oraz rozbudza umysł, ma również lekkie działanie przeczyszczające. Dlatego tak chętnie jest wybierana jako poranny napój. Należy jednak pamiętać, że kawa może różne oddziaływać na organizm. Spożywanie jej w dużej ilości może zakłócać gospodarkę mineralną organizmu oraz zmniejszać wchłanianie żelaza. Kawa również mocno zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, stąd często po jej wypiciu możemy odczuwać pieczenie w żołądku lub przełyku. Najbardziej kwasotwórcza jest czarna kawa, więc na pewno zamiana białej kawy na czarną nie jest dobrym wyjściem, gdyż mleko zmniejsza działanie kwasotwórcze kawy - tłumaczy dietetyk Marlena Jankowska.
Co więc robić, by z kawy „wyciągnąć" wszystko to, co najlepsze i jednocześnie ustrzec się przed jej szkodliwymi skutkami?
- Radzę pić kawę z większą ilością chudego, naturalnego mleka a także przed skosztowaniem tego napoju zjeść większy posiłek. Kawy nigdy nie należy spożywać na czczo, gdyż przy częstych takich praktykach możemy nabawić się wrzodów żołądka - radzi Marlena Jankowska.
Naukowcy co chwila odkrywają kolejne dobre i złe strony kawy. Wiadomo już, że jej regularne picie obniża ryzyko cukrzycy typu 2, zachorowania na nowotwory jamy ustnej i gardła, może spowalniać rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C i pomóc w leczeniu demencji. Spożywanie kawy w umiarkowanych ilościach zmniejsza też ryzyko chorób serca. Naukowcy twierdzą także, że kawa chroni przed marskością wątroby i rakiem trzustki, neutralizując negatywny wpływ alkoholu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.
więcej...