Tuczy, nie tuczy? Cała prawda o chlebie
Jak to jest z tym chlebem, tuczy czy nie? A może lepiej tradycyjne kromki chleba zastąpić lekkim, chrupkim pieczywem? Według dietetyków nie ma to znaczenia. Prawda o chlebie okazuje się inna: nie tylko nie tuczy, ale jest ważnym elementem naszej codziennej diety.
- Pieczywo jest niezbędne w codziennej diecie. Nawet w bardzo restrykcyjnej dwie kromki pieczywa razowego powinny się znaleźć. Pieczywo jest szczególnie zalecane na śniadanie - zapewnia dietetyk Małgorzata Kurkowska.
Statystyczny Polak zjada rocznie ponad 100 kg pieczywa. Jednak nie liczy się ilość, a jakość.
- Nawet pieczywo razowe może stanowić pułapkę. Nie dość, że nie jest ono wypiekane z mąki razowej, producenci często barwią je karmelem. To może dostarczać jeszcze większej liczby kalorii niż białe pieczywo - wyjaśnia dietetyk.
Ideałem jest chleb wypiekany samodzielnie. Jednak nawet na sklepowych pólkach można sięgnąć ideału. Dobry razowiec powinien być ciężki, a podczas krojenia powinien się lepić.
Kolejnym zaskoczeniem dla odchudzających swoje kanapki może być mit krążący wokół pieczywa chrupkiego. - Bardzo często zamieniamy zwykłe pieczywo na pieczywo chrupkie. Jednak warto zauważyć, że 100 gramów pieczywa chrupkiego ma więcej kalorii niż 100 gramów zwykłego pieczywa - mówi Kurkowska.
- Bardziej wartościowe i sycące jest spożycie jednej tradycyjnej kanapki - podsumowuje dietetyk.
onet.pl
I co WY na to - "pułapka" z tym chlebem czy nie... ???