Hej kobitki! Mam taka sprawę. A mianowicie robiłam przedwczoraj ogórki małosolne i oczywiście sa już dawno zjedzone, ale została po nich ta woda i nie weim czy mogę kolejne ogórki do niej włożyć czy ją wylać czy jeszcze coś innego. Doradźcie :)
                                   25 lipca 2013 15:09 | ID: 993777
                  25 lipca 2013 15:09 | ID: 993777
              
Ja wylewam i robię nową zalewę.
                                   25 lipca 2013 15:10 | ID: 993778
                  25 lipca 2013 15:10 | ID: 993778
              
Ja też robię nową zalewę:-)
                                   25 lipca 2013 15:21 | ID: 993781
                  25 lipca 2013 15:21 | ID: 993781
              
Też wylewam. Ale...jeśli chcę aby ogórki szybko ukisiły się, to do nowych ogórków dolewam 1/2 szklanki starej przecedzonej przez gęste sito zalewy.
                                   25 lipca 2013 15:32 | ID: 993782
                  25 lipca 2013 15:32 | ID: 993782
              
ja myślę,że trzeba świeżą wodę dać do kiszenia
                                   25 lipca 2013 16:54 | ID: 993798
                  25 lipca 2013 16:54 | ID: 993798
              
Ja wylewam i robię nową zalewę.
I my też tak robimy - zawsze...
                                   25 lipca 2013 16:55 | ID: 993799
                  25 lipca 2013 16:55 | ID: 993799
              
Też wylewam. Ale...jeśli chcę aby ogórki szybko ukisiły się, to do nowych ogórków dolewam 1/2 szklanki starej przecedzonej przez gęste sito zalewy.
A my ucinamy koniuszki ogórków z obu stron...
                                   25 lipca 2013 17:58 | ID: 993827
                  25 lipca 2013 17:58 | ID: 993827
              
Też wylewam. Ale...jeśli chcę aby ogórki szybko ukisiły się, to do nowych ogórków dolewam 1/2 szklanki starej przecedzonej przez gęste sito zalewy.
A my ucinamy koniuszki ogórków z obu stron...
Ja też. Ale dolewając trochę zakwasu, ogórki kiszą się błyskawicznie.
                                   25 lipca 2013 18:22 | ID: 993837
                  25 lipca 2013 18:22 | ID: 993837
              
Też wylewam. Ale...jeśli chcę aby ogórki szybko ukisiły się, to do nowych ogórków dolewam 1/2 szklanki starej przecedzonej przez gęste sito zalewy.
A my ucinamy koniuszki ogórków z obu stron...
Ja też. Ale dolewając trochę zakwasu, ogórki kiszą się błyskawicznie.
Tak to prawda:) Ja na wiekszy gar do kiszenia ogórków daję nawet szklankę "starej" zalewy.
                                   25 lipca 2013 20:00 | ID: 993870
                  25 lipca 2013 20:00 | ID: 993870
              
Też zawsze robię nową zalewę.
                                   25 lipca 2013 21:00 | ID: 993897
                  25 lipca 2013 21:00 | ID: 993897
              
no i ja zawsze robię świeżą zalewę,,:)
                                   25 lipca 2013 21:47 | ID: 993914
                  25 lipca 2013 21:47 | ID: 993914
              
A ja wodę zużywam do zupy ogórkowej - z tym, że po ogórkach kiszonych, co już z rok się kiszą 
                                   25 lipca 2013 23:19 | ID: 993931
                  25 lipca 2013 23:19 | ID: 993931
              
Ja raz włożyłam nowe ogórki do starej zalewy i było ok, tylko bardzo szybko z małosolnych zrobiły się kiszone. Teraz zawsze robię nową zalewę.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!