Co zrobić ze schabu?
- Zarejestrowany: 16.03.2013, 15:41
- Posty: 23
Co dobrego można zrobić ze schabu? Jakoś nigdy nie byłam przekonana, ale w polo market był za 13 zł. Mama rzekła iże tanio, to koniecznie muszę kupić. Mamie się nie przeciwstawisz, nawet jak już "stara baba jesteś". No i patrzę teraz na to kilo schabu, szukam przepisów w necie, ale nic godnego mi do głowy nie przychodzi ani internet nie pokazuje. Ale kawał mięsa ładny :P nie lubię, jak jest dużo tłuszczu. Odbiegam od tematu :) To ktoś ma jakiś dobry, szybki, przepis? Tylko nie piszcie kotlety :)
Możesz zrobić schab ze śliwkami (zawijany) lub roladę mięsną :)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
poszukuje przepisu na schab pieczony!!!!!
- Zarejestrowany: 31.12.2012, 13:21
- Posty: 442
Ja ostatnio robiłąm schab z tego przepisu: [wymoderowano] A poza tym możesz zrobić faszerowany śliwkami z sosikiem, pycha. Albo jakąś roladę?
- Zarejestrowany: 15.01.2011, 19:28
- Posty: 8123
Możesz pokroić na kotlety i do zamrażalki i masz na kilka obiadów
- Zarejestrowany: 31.12.2012, 13:21
- Posty: 442
Mhm... Rozumiem, że podanie fajnego i sprawdzonego przepisu jest uważane za reklamę i spam?
czyli miałam wkleić w wiadomość cały przepis, bez podawania strony? Bo już nie wiem, jakie linki można wklejać?
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Może roladki z rokpolem i orzechami włoskimi?
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Mhm... Rozumiem, że podanie fajnego i sprawdzonego przepisu jest uważane za reklamę i spam?
czyli miałam wkleić w wiadomość cały przepis, bez podawania strony? Bo już nie wiem, jakie linki można wklejać?
Linki, które prowadzą do innych stron nie sa mile widziane:) Poproszę o przepis:)
- Zarejestrowany: 31.12.2012, 13:21
- Posty: 442
Składniki:
- 1kg schabu
- około 250g pieczarek
- 1 cebula
- żółty ser
- majeranek
- sól, pieprz
- oliwa
Długim i ostro zakończonym nożem nacinamy w schabie kieszeń przez całą długość, nacieramy mięso solą i odkładamy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki z cebulą. Doprawiamy do smaku. Gruby plaster żółtego sera kroimy w kostkę lub trzemy na tarce. Mieszamy z wystudzonymi pieczarkami. Faszerujemy schab i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Władamy mięso do formy żaroodporniej, posypujemy majerankiem, dodajemy oleju i podlewamy troszkę wodą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut, polewając mieso co jakiś czas sosem w którym się piecze.
Smacznego :)
Ja dodałam do pieczarek jeszcze marchewkę startą na grubych oczkach i na koniec posiekaną natkę pietruszki. Schabik jest na prawdę pyszny! Acha, i nie wiązałam nitką, bo uważam, że to zbyteczne, a całość piekłam w rękawie do pieczenia.
miesko na kotlety, na pyszny golasz z ciemnym sosie, schac ze sliwka, schab w miodzie, mase superowych przepisow, ja zanim cos zrobie ze schabu zawsze mocze go najpierw w mleku, wtedy jest taki pyszny i soczysty.
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Składniki:
- 1kg schabu
- około 250g pieczarek
- 1 cebula
- żółty ser
- majeranek
- sól, pieprz
- oliwa
Długim i ostro zakończonym nożem nacinamy w schabie kieszeń przez całą długość, nacieramy mięso solą i odkładamy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki z cebulą. Doprawiamy do smaku. Gruby plaster żółtego sera kroimy w kostkę lub trzemy na tarce. Mieszamy z wystudzonymi pieczarkami. Faszerujemy schab i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Władamy mięso do formy żaroodporniej, posypujemy majerankiem, dodajemy oleju i podlewamy troszkę wodą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut, polewając mieso co jakiś czas sosem w którym się piecze.
Smacznego :)
Ja dodałam do pieczarek jeszcze marchewkę startą na grubych oczkach i na koniec posiekaną natkę pietruszki. Schabik jest na prawdę pyszny! Acha, i nie wiązałam nitką, bo uważam, że to zbyteczne, a całość piekłam w rękawie do pieczenia.
ooo fajny przepis
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Ulubiona marynata np.sól,pieprz,słodka papryka,majeranek,bazylia troszkę oleju,natrzeć schab musztardą np.francuską,włożyć do brytfanki piec ok 90 min.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Ulubiona marynata np.sól,pieprz,słodka papryka,majeranek,bazylia troszkę oleju,natrzeć schab musztardą np.francuską,włożyć do brytfanki piec ok 90 min.
Tak zrobię z karkówką jutro;)
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Ulubiona marynata np.sól,pieprz,słodka papryka,majeranek,bazylia troszkę oleju,natrzeć schab musztardą np.francuską,włożyć do brytfanki piec ok 90 min.
Tak zrobię z karkówką jutro;)
Karkówkę to ja traktuję solą,,,,jeszcze prościej. 1 kg soli wsypać do brytfanki połozyć zamarynowaną karkówkę piec ok 90 min,pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę..
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Ulubiona marynata np.sól,pieprz,słodka papryka,majeranek,bazylia troszkę oleju,natrzeć schab musztardą np.francuską,włożyć do brytfanki piec ok 90 min.
ooo fajnie fajnie
Uwielbiam roladę ze śliwką ze schabu :) proste i pyszne..lubię takie pieczone mięsko do chleba zamiast tych wędlin ze sklepu,które zybko robią się obślizgłe
- Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
- Posty: 4749
Mój Grzecho robi cudną marynatę do mięsiwa:
Miód, paprka, gyros, majeranek, sól peklująca odrobinkę, czosnek i odrobina pieprzu.
Normalnie nieeebo w gębie jak się to np poprzedniego wieczoru zamarynuje.
A ja bym ze schabu zrobiła kotleta, ale do środka włożyłabym kawałek szynki i żółtego sera i to jeszcze podtłukła i potem mąka, jajko + sól, pieprz, zioła prowansaldzkie i na koniec bułka tarta i do smazenia ;)
Można zrobić:
strogonowa - przepisy bez problemu w sieci znajdziesz, wpisując "strogonow ze schabu"
roladki - ja kroję schab na dość grube plastry, rozbijam dość mocno i:
1) smaruję musztardą (lub sosem cygańskim z lidla), kładę plasterek wędliny lub boczku i ćwiarteczkę ogórka kiszonego, zawijam, związuję i albo smażę na oleju do miękkości albo obsmażam delikatnie na plancie, podlewam wrzątkiem i robię sosik
2) posypuję wiórkami masła, kładę plaster szynki, plaster wędlinki i posypuję tartymi pieczarkami, solę, pieprzę, zawijam i smażę na oleju
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Mój Grzecho robi cudną marynatę do mięsiwa:
Miód, paprka, gyros, majeranek, sól peklująca odrobinkę, czosnek i odrobina pieprzu.
Normalnie nieeebo w gębie jak się to np poprzedniego wieczoru zamarynuje.
A ja bym ze schabu zrobiła kotleta, ale do środka włożyłabym kawałek szynki i żółtego sera i to jeszcze podtłukła i potem mąka, jajko + sól, pieprz, zioła prowansaldzkie i na koniec bułka tarta i do smazenia ;)
mniam....
- Zarejestrowany: 16.03.2013, 15:41
- Posty: 23
Schab ze śliwkami brzmi dumnie.! ;) I już miałam prosić o linka... ;D