Co zrobić ze schabu? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Co zrobić ze schabu?

19odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 10063
Avatar użytkownika fistaszka
fistaszkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 16.03.2013, 15:41
  • Posty: 23
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 marca 2013 15:42 | ID: 929334

Co dobrego można zrobić ze schabu? Jakoś nigdy nie byłam przekonana, ale w polo market był za 13 zł. Mama rzekła iże tanio, to koniecznie muszę kupić. Mamie się nie przeciwstawisz, nawet jak już "stara baba jesteś". No i patrzę teraz na to kilo schabu, szukam przepisów w necie, ale nic godnego mi do głowy nie przychodzi ani internet nie pokazuje. Ale kawał mięsa ładny :P nie lubię, jak jest dużo tłuszczu. Odbiegam od tematu :) To ktoś ma jakiś dobry, szybki, przepis? Tylko nie piszcie kotlety :)

Użytkownik usunięty
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 marca 2013 16:07 | ID: 929339

    Możesz zrobić schab ze śliwkami (zawijany) lub roladę mięsną :)

    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 marca 2013 16:07 | ID: 929340

    poszukuje przepisu na schab pieczony!!!!!

    Avatar użytkownika Jagoda Fioletowa
    • Zarejestrowany: 31.12.2012, 13:21
    • Posty: 442
    3
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 marca 2013 16:33 | ID: 929345

    Ja ostatnio robiłąm schab z tego przepisu: [wymoderowano] A poza tym możesz zrobić faszerowany śliwkami z sosikiem, pycha. Albo jakąś roladę?

    Ostatnio edytowany: 16.03.2013, 17:32, przez: Sonia
    Avatar użytkownika anna07
    anna07Poziom:
    • Zarejestrowany: 15.01.2011, 19:28
    • Posty: 8123
    4
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 marca 2013 17:52 | ID: 929359

    Możesz pokroić na kotlety i do zamrażalki i masz na kilka obiadów {#smiley-smile}

    Avatar użytkownika Jagoda Fioletowa
    • Zarejestrowany: 31.12.2012, 13:21
    • Posty: 442
    5
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 marca 2013 17:52 | ID: 929360

    Mhm... Rozumiem, że podanie fajnego i sprawdzonego przepisu jest uważane za reklamę i spam? {#wall}

    czyli miałam wkleić w wiadomość cały przepis, bez podawania strony? Bo już nie wiem, jakie linki można wklejać?

    Ostatnio edytowany: 16.03.2013, 18:21, przez: Jagoda Fioletowa
    Avatar użytkownika Dunia
    DuniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
    • Posty: 18894
    6
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 marca 2013 18:37 | ID: 929370

    Może roladki z rokpolem i orzechami włoskimi?

    Avatar użytkownika Sonia
    SoniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
    • Posty: 112855
    7
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 marca 2013 19:56 | ID: 929416
    Jagoda Fioletowa (2013-03-16 18:52:59)

    Mhm... Rozumiem, że podanie fajnego i sprawdzonego przepisu jest uważane za reklamę i spam? {#wall}

    czyli miałam wkleić w wiadomość cały przepis, bez podawania strony? Bo już nie wiem, jakie linki można wklejać?

    Linki, które prowadzą do innych stron nie sa mile widziane:) Poproszę o przepis:)

    Avatar użytkownika Jagoda Fioletowa
    • Zarejestrowany: 31.12.2012, 13:21
    • Posty: 442
    8
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 marca 2013 20:52 | ID: 929477

    Składniki:

    • 1kg schabu
    • około 250g pieczarek
    • 1 cebula
    • żółty ser
    • majeranek
    • sól, pieprz
    • oliwa

    Długim i ostro zakończonym nożem nacinamy w schabie kieszeń przez całą długość, nacieramy mięso solą i odkładamy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki z cebulą. Doprawiamy do smaku. Gruby plaster żółtego sera kroimy w kostkę lub trzemy na tarce. Mieszamy z wystudzonymi pieczarkami. Faszerujemy schab i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Władamy mięso do formy żaroodporniej, posypujemy majerankiem, dodajemy oleju i podlewamy troszkę wodą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut, polewając mieso co jakiś czas sosem w którym się piecze.

    Smacznego :)

    Ja dodałam do pieczarek jeszcze marchewkę startą na grubych oczkach i na koniec posiekaną natkę pietruszki. Schabik jest na prawdę pyszny! {#eat}Acha, i nie wiązałam nitką, bo uważam, że to zbyteczne, a całość piekłam w rękawie do pieczenia.

    Użytkownik usunięty
      9
      • Zgłoś naruszenie zasad
      16 marca 2013 21:01 | ID: 929484

      miesko na kotlety, na pyszny golasz z ciemnym sosie, schac ze sliwka, schab w miodzie, mase superowych przepisow, ja zanim cos zrobie ze schabu zawsze mocze go najpierw w mleku, wtedy jest taki pyszny i soczysty. 

      Avatar użytkownika Marietka
      MarietkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
      • Posty: 28005
      10
      • Zgłoś naruszenie zasad
      16 marca 2013 21:01 | ID: 929485
      Jagoda Fioletowa (2013-03-16 21:52:49)

      Składniki:

      • 1kg schabu
      • około 250g pieczarek
      • 1 cebula
      • żółty ser
      • majeranek
      • sól, pieprz
      • oliwa

      Długim i ostro zakończonym nożem nacinamy w schabie kieszeń przez całą długość, nacieramy mięso solą i odkładamy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki z cebulą. Doprawiamy do smaku. Gruby plaster żółtego sera kroimy w kostkę lub trzemy na tarce. Mieszamy z wystudzonymi pieczarkami. Faszerujemy schab i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Władamy mięso do formy żaroodporniej, posypujemy majerankiem, dodajemy oleju i podlewamy troszkę wodą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut, polewając mieso co jakiś czas sosem w którym się piecze.

      Smacznego :)

      Ja dodałam do pieczarek jeszcze marchewkę startą na grubych oczkach i na koniec posiekaną natkę pietruszki. Schabik jest na prawdę pyszny! {#eat}Acha, i nie wiązałam nitką, bo uważam, że to zbyteczne, a całość piekłam w rękawie do pieczenia.

      ooo fajny przepis

      Avatar użytkownika Kamila2010
      Kamila2010Poziom:
      • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
      • Posty: 10745
      11
      • Zgłoś naruszenie zasad
      16 marca 2013 22:22 | ID: 929517

      Ulubiona marynata np.sól,pieprz,słodka papryka,majeranek,bazylia troszkę oleju,natrzeć schab musztardą np.francuską,włożyć do brytfanki piec ok 90 min.

      Avatar użytkownika Sonia
      SoniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
      • Posty: 112855
      12
      • Zgłoś naruszenie zasad
      16 marca 2013 22:26 | ID: 929522
      Kamila2010 (2013-03-16 23:22:19)

      Ulubiona marynata np.sól,pieprz,słodka papryka,majeranek,bazylia troszkę oleju,natrzeć schab musztardą np.francuską,włożyć do brytfanki piec ok 90 min.

      Tak zrobię z karkówką jutro;)

      Avatar użytkownika Kamila2010
      Kamila2010Poziom:
      • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
      • Posty: 10745
      13
      • Zgłoś naruszenie zasad
      16 marca 2013 22:30 | ID: 929526
      Sonia (2013-03-16 23:26:37)
      Kamila2010 (2013-03-16 23:22:19)

      Ulubiona marynata np.sól,pieprz,słodka papryka,majeranek,bazylia troszkę oleju,natrzeć schab musztardą np.francuską,włożyć do brytfanki piec ok 90 min.

      Tak zrobię z karkówką jutro;)

      Karkówkę to ja traktuję solą,,,,jeszcze prościej. 1 kg soli wsypać do brytfanki połozyć zamarynowaną karkówkę piec ok 90 min,pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę..

      Avatar użytkownika Marietka
      MarietkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
      • Posty: 28005
      14
      • Zgłoś naruszenie zasad
      17 marca 2013 07:26 | ID: 929584
      Kamila2010 (2013-03-16 23:22:19)

      Ulubiona marynata np.sól,pieprz,słodka papryka,majeranek,bazylia troszkę oleju,natrzeć schab musztardą np.francuską,włożyć do brytfanki piec ok 90 min.

      ooo fajnie fajnie

      Użytkownik usunięty
        15
        • Zgłoś naruszenie zasad
        17 marca 2013 14:59 | ID: 929815

        Uwielbiam roladę ze śliwką ze schabu :) proste i pyszne..lubię takie pieczone mięsko do chleba zamiast tych wędlin ze sklepu,które zybko robią się obślizgłe

        Avatar użytkownika Artika
        ArtikaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
        • Posty: 4749
        16
        • Zgłoś naruszenie zasad
        17 marca 2013 15:08 | ID: 929824

        Mój Grzecho robi cudną marynatę do mięsiwa:

        Miód, paprka, gyros, majeranek, sól peklująca odrobinkę, czosnek i odrobina pieprzu.

        Normalnie nieeebo w gębie jak się to np poprzedniego wieczoru zamarynuje.

        A ja bym ze schabu zrobiła kotleta, ale do środka włożyłabym kawałek szynki i żółtego sera i to jeszcze podtłukła i potem mąka, jajko + sól, pieprz, zioła prowansaldzkie i na koniec bułka tarta i do smazenia ;)

        Użytkownik usunięty
          17
          • Zgłoś naruszenie zasad
          17 marca 2013 16:26 | ID: 929854

          Można zrobić:

          strogonowa - przepisy bez problemu w sieci znajdziesz, wpisując "strogonow ze schabu"

          roladki - ja kroję schab na dość grube plastry, rozbijam dość mocno i:

          1) smaruję musztardą (lub sosem cygańskim z lidla), kładę plasterek wędliny lub boczku i ćwiarteczkę ogórka kiszonego, zawijam, związuję i albo smażę na oleju do miękkości albo obsmażam delikatnie na plancie, podlewam wrzątkiem i robię sosik

          2) posypuję wiórkami masła, kładę plaster szynki, plaster wędlinki i posypuję tartymi pieczarkami, solę, pieprzę, zawijam i smażę na oleju

          Avatar użytkownika Marietka
          MarietkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
          • Posty: 28005
          18
          • Zgłoś naruszenie zasad
          17 marca 2013 17:53 | ID: 929896
          Artika (2013-03-17 16:08:56)

          Mój Grzecho robi cudną marynatę do mięsiwa:

          Miód, paprka, gyros, majeranek, sól peklująca odrobinkę, czosnek i odrobina pieprzu.

          Normalnie nieeebo w gębie jak się to np poprzedniego wieczoru zamarynuje.

          A ja bym ze schabu zrobiła kotleta, ale do środka włożyłabym kawałek szynki i żółtego sera i to jeszcze podtłukła i potem mąka, jajko + sól, pieprz, zioła prowansaldzkie i na koniec bułka tarta i do smazenia ;)

          mniam....

          Avatar użytkownika fistaszka
          fistaszkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 16.03.2013, 15:41
          • Posty: 23
          19
          • Zgłoś naruszenie zasad
          18 marca 2013 20:45 | ID: 930592

          Schab ze śliwkami brzmi dumnie.! ;) I już miałam prosić o linka... ;D