29 października 2009 08:37 | ID: 69894
29 października 2009 08:39 | ID: 69898
29 października 2009 09:04 | ID: 69932
29 października 2009 09:37 | ID: 69959
29 października 2009 10:38 | ID: 70038
29 października 2009 10:49 | ID: 70047
29 października 2009 16:41 | ID: 70373
nie mam przekonania do wpuszczania chemi do wnętrza, gdzie jest stycznosc z żywnością. Sól i sodę musze zapamietać jakby co. Wszystkie blachy do pieczenia zabezpieczam papierem do pieczenia, żaroodporne naczynia zakrywam- nie ma prawa nic pryskać. Narazie się sprawdza i piekarnik jak nowy.
29 października 2009 18:14 | ID: 70405
29 października 2009 19:30 | ID: 70431
29 października 2009 21:17 | ID: 70464
a sposób na bezchemiczne oczyszczanie kuchenki mikrofalowej zna ktoś?
29 października 2009 21:18 | ID: 70466
29 października 2009 21:20 | ID: 70469
29 października 2009 21:21 | ID: 70472
29 października 2009 21:27 | ID: 70479
9 grudnia 2011 13:10 | ID: 699616
Przypadkowo znalazłam ten wątek. Jestem wstępnym czyszczeniu piekarnika sloą i rzeczywiście pomaga. Potem skoczę po sodę i dalej będę się bawić.
16 listopada 2012 10:04 | ID: 863805
zalecam wypróbować specjalistyczny preparat czyszczący Trix do przypaleń - ja zamawiałam w internetowej hurtowni chemicznej to-ma
16 listopada 2012 10:27 | ID: 863819
ja mam Tytan aktywny płyn i wystarczy popsikać a po 15 min wytrzeć zmywakiem. Chyba że brud jest silniejszy to wtedy poszorować.
Soda jest również dobra do czyszczenia płytek na podłodze o chropowatej powierzchni. Polecam!
16 listopada 2012 11:58 | ID: 863863
ja mam Tytan aktywny płyn i wystarczy popsikać a po 15 min wytrzeć zmywakiem. Chyba że brud jest silniejszy to wtedy poszorować.
Soda jest również dobra do czyszczenia płytek na podłodze o chropowatej powierzchni. Polecam!
Sodą czyszczę też zacieki na płytkach:) Octem zaś słuchawkę od prysznica:)
1 grudnia 2012 20:07 | ID: 871761
Informacja z wp.pl...
Piekarnik
O czyszczeniu piekarnika zdarza się zapomnieć niejednej gospodyni. O przypalonych resztkach pozostawionych w urządzeniu przypominamy sobie zwykle przy okazji następnego pieczenia, gdy ze środka zamiast apetycznego aromatu pieczonego ciasta wydobywa się woń spalenizny. Na szczęście nawet z dużym osadem można sobie poradzić.
• Dół i blachy piekarnika należy posypać solą kuchenną, a następnie mocno rozgrzać urządzenie, aż sól zbrązowieje. Gdy piekarnik wystygnie, wystarczy przetrzeć go do czysta wilgotną szmatką.
• Przypalone miejsca skutecznie wyczyścimy za pomocą pasty z sody oczyszczonej. Wystarczy dodać do sody trochę wody i rozetrzeć pastę na blasze piekarnika. Można także posypać wnętrze urządzenia sodą i następnie zwilżyć je za pomocą spryskiwacza. Po 2-3 godzinach należy umyć piekarnik wilgotną gąbką.
• Zabrudzone blachy można włożyć do wanny wypełnionej roztworem sporządzonym z dwóch części sody oczyszczonej i czterech części gorącej wody. Po godzinie takiej kąpieli najlepiej umyć je delikatnym płynem do naczyń.
• Jeśli piekarnik nie jest bardzo brudny, wystarczy rozgrzać go do ok. 150 stopni i włożyć do środka żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Gorąca para wodna sprawi, że gdy piekarnik ostygnie, łatwo zmyjemy tłusty osad.
• Przypalony piekarnik pomoże natomiast uratować posmarowanie go mieszaniną parafiny i soli (1 łyżka parafiny i dwie łyżki soli). Po usunięciu zabrudzeń najlepiej umyć piekarnik wodą z dodatkiem soli kuchennej.
1 grudnia 2012 21:32 | ID: 871795
mieszanka octu i sody oczyszczonej w konsystencji papki,nakladamy w piekarniku i zostawiamy na 15min,potem dobrze zmyc
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.