przyprawy w kuchni - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

przyprawy w kuchni

106odp.
Strona 5 z 6
Odsłon wątku: 19650
Avatar użytkownika sysia12
sysia12Poziom:
  • Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
  • Posty: 4439
  • Zgłoś naruszenie zasad
28 stycznia 2011 13:56 | ID: 396231

Bez jakich przypraw w kuchni nie potrafilibyście się obyć?

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
81
  • Zgłoś naruszenie zasad
31 stycznia 2016 07:42 | ID: 1278584
gocha2323 (2016-01-30 19:12:36)
Joaśka35 (2016-01-30 11:34:07)

Ja ostatnio zakochałam się w czosnku niedźwiedzim,posypuje kananapki, non stop i jeszcze kiełki brokuła na kanapce obowiązkowo. 

no czosnek niedźwiedzi jest świetny, ja ogólnie uwielbiam zioła. A tak u mnie musi byc sól. Wiem...................., że niezdrowa

Sól byle nie za dużo.. do niesłonych też trzeba się przyzwyczić..

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
82
  • Zgłoś naruszenie zasad
31 stycznia 2016 07:44 | ID: 1278586
Dunia (2016-01-31 02:45:09)

Używam soli morskiej i himalajskiej. A do przetworów taką grubą kamienną. 

Chyba najlepiej się sprawdza

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
83
  • Zgłoś naruszenie zasad
31 stycznia 2016 13:31 | ID: 1278651
Stokrotka (2016-01-31 08:42:40)
gocha2323 (2016-01-30 19:12:36)
Joaśka35 (2016-01-30 11:34:07)

Ja ostatnio zakochałam się w czosnku niedźwiedzim,posypuje kananapki, non stop i jeszcze kiełki brokuła na kanapce obowiązkowo. 

no czosnek niedźwiedzi jest świetny, ja ogólnie uwielbiam zioła. A tak u mnie musi byc sól. Wiem...................., że niezdrowa

Sól byle nie za dużo.. do niesłonych też trzeba się przyzwyczić..

oczywiscie ze trzeba !

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
84
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 lutego 2016 15:12 | ID: 1284086

Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
85
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 lutego 2016 16:05 | ID: 1284102
Alina63 (2016-02-23 16:12:10)

Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .

O coś nowego! Zdać przepis?

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
86
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 lutego 2016 16:34 | ID: 1284105
Stokrotka (2016-02-23 17:05:28)
Alina63 (2016-02-23 16:12:10)

Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .

O coś nowego! Zdać przepis?

Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek  na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
87
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 lutego 2016 16:54 | ID: 1284110
Alina63 (2016-02-23 17:34:27)
Stokrotka (2016-02-23 17:05:28)
Alina63 (2016-02-23 16:12:10)

Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .

O coś nowego! Zdać przepis?

Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek  na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .

Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
88
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 lutego 2016 16:54 | ID: 1284112

Czasem w sklepach widać taką w woreczkach cebulę zrobioną. Tez ma fajny smak.

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
89
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 lutego 2016 16:58 | ID: 1284115
Stokrotka (2016-02-23 17:54:07)
Alina63 (2016-02-23 17:34:27)
Stokrotka (2016-02-23 17:05:28)
Alina63 (2016-02-23 16:12:10)

Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .

O coś nowego! Zdać przepis?

Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek  na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .

Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!

podobno w lodówce można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy .

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
90
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 lutego 2016 17:18 | ID: 1284122
Alina63 (2016-02-23 17:58:07)
Stokrotka (2016-02-23 17:54:07)
Alina63 (2016-02-23 17:34:27)
Stokrotka (2016-02-23 17:05:28)
Alina63 (2016-02-23 16:12:10)

Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .

O coś nowego! Zdać przepis?

Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek  na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .

Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!

podobno w lodówce można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy .

Nawet sama jest pewnie smaczna

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
91
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 lutego 2016 15:39 | ID: 1284360
Stokrotka (2016-02-23 18:18:17)
Alina63 (2016-02-23 17:58:07)
Stokrotka (2016-02-23 17:54:07)
Alina63 (2016-02-23 17:34:27)
Stokrotka (2016-02-23 17:05:28)
Alina63 (2016-02-23 16:12:10)

Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .

O coś nowego! Zdać przepis?

Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek  na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .

Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!

podobno w lodówce można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy .

Nawet sama jest pewnie smaczna

akurat tego nie slyszalam a uwielbiamy w domu cebulke :) dodajemy ja do wszystkiego :)

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
92
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 lutego 2016 17:52 | ID: 1284395

Niby taka zwykła cebula a ile w sobie ma

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
93
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 lutego 2016 18:06 | ID: 1284410
Stokrotka (2016-02-24 18:52:25)

Niby taka zwykła cebula a ile w sobie ma

oj tak {#drool}

Avatar użytkownika Miluta
MilutaPoziom:
  • Zarejestrowany: 22.12.2014, 23:13
  • Posty: 230
94
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 lutego 2018 18:53 | ID: 1413723

Nie chcę zakładac nowego wątku, ale czy używacie w kuchni przyprawę która nazywa się Kurkuma? Do czego można jej użyć i jaki ma ona smak? Macie może jakies sprawdzone miejsca gdzie ją kupujecie? 

Avatar użytkownika KataM
KataMPoziom:
  • Zarejestrowany: 25.05.2015, 19:30
  • Posty: 211
95
  • Zgłoś naruszenie zasad
26 lutego 2018 22:56 | ID: 1414403

Curry, zupa dyniowa, tajska, do kurczaka. Ogólnie do indyjskich (ta, która kupuję nawet się tak nazywa "Kurkuma z Indii"), azjatyckich potraw, ale nie tylko. Kurkuma jest bardzo zdrowa, używam do wszystkiego, czego się da. Robię domowe kostki rosołowe z kurkumą.

Użytkownik usunięty
    96
    • Zgłoś naruszenie zasad
    27 lutego 2018 10:22 | ID: 1414445

    Teraz słonko świeci {#lang_emotions_sunny}

    Avatar użytkownika Miluta
    MilutaPoziom:
    • Zarejestrowany: 22.12.2014, 23:13
    • Posty: 230
    97
    • Zgłoś naruszenie zasad
    4 marca 2018 19:47 | ID: 1414793
    KataM (2018-02-26 23:56:58)

    Curry, zupa dyniowa, tajska, do kurczaka. Ogólnie do indyjskich (ta, która kupuję nawet się tak nazywa "Kurkuma z Indii"), azjatyckich potraw, ale nie tylko. Kurkuma jest bardzo zdrowa, używam do wszystkiego, czego się da. Robię domowe kostki rosołowe z kurkumą.

    Gdzie kupujesz tą Kurkumę z Indii? Nie wiedziałam czegoś takiego. Masz jakiś specjalny sklep z przyprawami? Czytałam, że kurkuma Kurkuma idealnie nadaje się do dań warzywnych, cielęciny, jagnięciny i ryb. Chciałabym spróbować.

    Avatar użytkownika KataM
    KataMPoziom:
    • Zarejestrowany: 25.05.2015, 19:30
    • Posty: 211
    98
    • Zgłoś naruszenie zasad
    27 marca 2018 07:58 | ID: 1416522

    Nie, to z knorra jest, myśle w każdym sklepie dostaniesz. :)

    Była wcześniej mowa o cebuli, to przy okazji dodam, że mają w tej serii też cbulę z USA, taką sproszkowaną, dodaję do wszystkiego ;)

    Avatar użytkownika Mama_Małej_Mi
    • Zarejestrowany: 15.04.2011, 07:55
    • Posty: 126
    99
    • Zgłoś naruszenie zasad
    4 kwietnia 2018 20:05 | ID: 1417108

    Dopiszę cynamon z wietnamu i goździki z indonezji. Nie piję kawy bez nich ostatnio. <3

    Avatar użytkownika Artur88
    Artur88Poziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2016, 17:17
    • Posty: 34
    100
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 lipca 2018 14:45 | ID: 1424644

    Dla mnie podstawą są zioła. Owszem, sól też, choć nie przesadzam z nią. Uwielbiam bazylię i lubczyk. Ten drugi kojarzy mi się z dzeciństwem i pamiętam jak niektórzy mówili na niego "magi", ze względu na aromat podobny do maggi w płynie. Gdzieś przeczytałem, że dodając lubczyk do zupy czy sosów, można dodawać mniej soli. :) Polecam zajrzeć tutaj  { wymoderowano} 

    Ostatnio edytowany: 05.07.2018, 16:11, przez: Stokrotka