przyprawy w kuchni
- Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
- Posty: 4439
Bez jakich przypraw w kuchni nie potrafilibyście się obyć?
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja ostatnio zakochałam się w czosnku niedźwiedzim,posypuje kananapki, non stop i jeszcze kiełki brokuła na kanapce obowiązkowo.
no czosnek niedźwiedzi jest świetny, ja ogólnie uwielbiam zioła. A tak u mnie musi byc sól. Wiem...................., że niezdrowa
Sól byle nie za dużo.. do niesłonych też trzeba się przyzwyczić..
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Używam soli morskiej i himalajskiej. A do przetworów taką grubą kamienną.
Chyba najlepiej się sprawdza
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Ja ostatnio zakochałam się w czosnku niedźwiedzim,posypuje kananapki, non stop i jeszcze kiełki brokuła na kanapce obowiązkowo.
no czosnek niedźwiedzi jest świetny, ja ogólnie uwielbiam zioła. A tak u mnie musi byc sól. Wiem...................., że niezdrowa
Sól byle nie za dużo.. do niesłonych też trzeba się przyzwyczić..
oczywiscie ze trzeba !
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .
Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Czasem w sklepach widać taką w woreczkach cebulę zrobioną. Tez ma fajny smak.
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .
Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!
podobno w lodówce można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy .
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .
Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!
podobno w lodówce można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy .
Nawet sama jest pewnie smaczna
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Znalazłam niedawno w necie przepis na cebulę prażoną . Zaintrygowałmnie na tyle , że taką cebulkę zrobiłam sama , już bez przepisu . Nie żałuję , jest pyszna .
O coś nowego! Zdać przepis?
Cebulę posiekać w grubszą kostkę , podsypać mąką / ok. 2 łyżek na ok. 1/2 kg cebuli . / , przemieszać rękami , żeby ją rozwarstwiić . Nadmiar mąki otrzepać . Na patelni rozgrzać olej , cebulę smażyć w dość głębokim tłuszczu by się dobrze zarumieniła . Pod koniec dosypać szczyptę cukru . Zrumienioną cebulę osączyć na ręczniku papierowym / ja ręcznik położyłam na sitku / . Posolić do smaku , ostudzić , przełożyć do słoika . Przechowywać w lodówce . Używałam już tej cebulki jako przyprawy do gołąbków i do sosu , posypywałam nią ziemniaki - nam bardzo smakuje .
Dziękuję bardzo! Cebula no niesamowite warzywo. Mozna z niego wiele wydobyć. Fajny przepis. Zrobie!
podobno w lodówce można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy .
Nawet sama jest pewnie smaczna
akurat tego nie slyszalam a uwielbiamy w domu cebulke :) dodajemy ja do wszystkiego :)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Niby taka zwykła cebula a ile w sobie ma
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Niby taka zwykła cebula a ile w sobie ma
oj tak
- Zarejestrowany: 22.12.2014, 23:13
- Posty: 230
Nie chcę zakładac nowego wątku, ale czy używacie w kuchni przyprawę która nazywa się Kurkuma? Do czego można jej użyć i jaki ma ona smak? Macie może jakies sprawdzone miejsca gdzie ją kupujecie?
- Zarejestrowany: 25.05.2015, 19:30
- Posty: 211
Curry, zupa dyniowa, tajska, do kurczaka. Ogólnie do indyjskich (ta, która kupuję nawet się tak nazywa "Kurkuma z Indii"), azjatyckich potraw, ale nie tylko. Kurkuma jest bardzo zdrowa, używam do wszystkiego, czego się da. Robię domowe kostki rosołowe z kurkumą.
- Zarejestrowany: 22.12.2014, 23:13
- Posty: 230
Curry, zupa dyniowa, tajska, do kurczaka. Ogólnie do indyjskich (ta, która kupuję nawet się tak nazywa "Kurkuma z Indii"), azjatyckich potraw, ale nie tylko. Kurkuma jest bardzo zdrowa, używam do wszystkiego, czego się da. Robię domowe kostki rosołowe z kurkumą.
Gdzie kupujesz tą Kurkumę z Indii? Nie wiedziałam czegoś takiego. Masz jakiś specjalny sklep z przyprawami? Czytałam, że kurkuma Kurkuma idealnie nadaje się do dań warzywnych, cielęciny, jagnięciny i ryb. Chciałabym spróbować.
- Zarejestrowany: 25.05.2015, 19:30
- Posty: 211
Nie, to z knorra jest, myśle w każdym sklepie dostaniesz. :)
Była wcześniej mowa o cebuli, to przy okazji dodam, że mają w tej serii też cbulę z USA, taką sproszkowaną, dodaję do wszystkiego ;)
- Zarejestrowany: 15.04.2011, 07:55
- Posty: 126
Dopiszę cynamon z wietnamu i goździki z indonezji. Nie piję kawy bez nich ostatnio. <3
- Zarejestrowany: 29.01.2016, 17:17
- Posty: 34
Dla mnie podstawą są zioła. Owszem, sól też, choć nie przesadzam z nią. Uwielbiam bazylię i lubczyk. Ten drugi kojarzy mi się z dzeciństwem i pamiętam jak niektórzy mówili na niego "magi", ze względu na aromat podobny do maggi w płynie. Gdzieś przeczytałem, że dodając lubczyk do zupy czy sosów, można dodawać mniej soli. :) Polecam zajrzeć tutaj { wymoderowano}