- 
              
                1
                  
                    usunięty użytkownik 2009-12-14 11:12:29 
 
                                   14 grudnia 2009 11:12 | ID: 91705 14 grudnia 2009 11:12 | ID: 91705
 
                sprawdzam po kolei przepisy- nie wiem dlaczego strucla mi pęka na wierzchu...Może powinnam białkiem posmarować wcześniej. Ogólnie wychodzą dobre poza tym pęknięciem. Cukierniowe są niskazitelne.... 
 
                                                                     
- 
              
                2
                  
                    
									
										
											                          jkm                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40                      .
                      Posty: 4222                                             2009-12-14 20:31:39 
 
                                   14 grudnia 2009 20:31 | ID: 92205 14 grudnia 2009 20:31 | ID: 92205
 
                Ala ty bidulo cukiernicza 
robię makowiec od lat  i raczej przez wszystkich jest pochłaniany jakieś  jeszcze 6-7 lat temu robiłam sama mak ,czyli kupno maku zaparzanie mlekiem odcedzanie mielenie i ukręcanie z lukrem i bakaliami jednak odkąd pojawiły się "gotowce" używam maku tylko z Bakalandu
jeśli chodzi o makowca to ciasto drożdżowe zarobić czekac aż urośnie potem dzielimy takie ciasto na porcje ja zazwyczaj na 3 i ponownie taki pojedynczy placek zagniatam podsypując mąką i rozwałkowuję na długość blacy około 45 cm i szerokość jakieś 30 cm smaruję całą powierzchnię roztrzepanym białkiem (zostaje z ciasta drożdżowego)  na to nakładam równomiernie około 1/3 maku z puszki bądź zrobionego samodzielnie i to ponownie smaruję białkiem zawijam delikatnie i równona brzegach łączę coby nic nie wyleciało wkładam do blaszki i czekam aż urośnie aha łączenie najlepiej jeśli jest pod spodem przed włożeniem do nagrzanego piekarnika smaruję po wierzchu białkiem wtedy ciacho po upieczeniu pięknie błyszczy a i zawsze pęka na wierzchu taka jego natura i uroda  a sklepowe niech się schowają
gdy makowiec stygnie robię lukier z cukru pudru i cytryny i jak jeszcze ciepłe rozprowadzam taki gęsty po wierzchu on się rozpuszcza a ptem zastyga i normalnie zaraz pójdę zrobić tego makowca uwielbiam jeść je jeszcze ciepłe i pachnące migdałowo i pomarańczowo
Ala jeśli chcesz więcej informacji to pisz 
 
                                                                     
- 
              
                3
                  
                    usunięty użytkownik 2009-12-15 11:05:00 
 
                                   15 grudnia 2009 11:05 | ID: 92386 15 grudnia 2009 11:05 | ID: 92386
 
                Dzięki. Ala ty bidulo cukiernicza- ha ha , to określenie idealnie do mnie pasuje.  Czy zawijany makowiec można zrobić na zwykłej blaszce, czy potrzeba blachy półokrągłej? Mam już kupiony mak w puszce. Jeszcze poproszę przepis na idealne ciasto drożdżowe do tego.  
 
                                                                     
- 
              
                4
                  
                    usunięty użytkownik 2009-12-15 11:15:40 
 
                                   15 grudnia 2009 11:15 | ID: 92393 15 grudnia 2009 11:15 | ID: 92393
 
                AlicjaSz napisał 2009-12-14 11:03:05Kiedyś robiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu. Może ktoś jest bardziej doświadczony? Chodzi mi o tradycyjny makowiec. 
 Życzysz sobie ćwiczenia praktyczne w profesjonalnej cukierni pod okiem fachowca? Pogadam z siostrą, jak zwiniesz pół tony makowców to nikt Ci nie dorówna   
 
                                         
                                                                     
- 
              
                5
                  
                    usunięty użytkownik 2009-12-15 11:18:24 
 
                                   15 grudnia 2009 11:18 | ID: 92395 15 grudnia 2009 11:18 | ID: 92395
 
                joasia napisał 2009-12-15 11:15:40Życzysz sobie ćwiczenia praktyczne w profesjonalnej cukierni pod okiem fachowca? Pogadam z siostrą, jak zwiniesz pół tony makowców to nikt Ci nie dorówna 
 Gdzie i o której mam być   
 
                                                                     
- 
              
                6
                  
                    usunięty użytkownik 2009-12-15 11:20:09 
 
                                   15 grudnia 2009 11:20 | ID: 92398 15 grudnia 2009 11:20 | ID: 92398
 
                Noc z 21 / 22 będzie chyba najlepsza...   
 
                                         
                                                                     
- 
              
                7
                  
                    usunięty użytkownik 2009-12-15 11:22:26 
 
                                   15 grudnia 2009 11:22 | ID: 92400 15 grudnia 2009 11:22 | ID: 92400
 
                joasia napisał 2009-12-15 11:20:09Noc z 21 / 22 będzie chyba najlepsza... 
 Najlepszejsza na świecie. To noc magicznych makowców   . 
 
                                                                     
- 
              
                8
                  
                    usunięty użytkownik 2009-12-15 11:25:59 
 
                                   15 grudnia 2009 11:25 | ID: 92403 15 grudnia 2009 11:25 | ID: 92403
 
                AlicjaSz napisał 2009-12-15 11:22:26Najlepszejsza na świecie. To noc magicznych makowców . 
 
Zdanie rodem ze Stumilowego Lasu   
 
                                         
                                                                     
- 
              
                9
                  
                    usunięty użytkownik 2009-12-15 11:31:14 
 
                                   15 grudnia 2009 11:31 | ID: 92406 15 grudnia 2009 11:31 | ID: 92406
 
                joasia napisał 2009-12-15 11:25:59Zdanie rodem ze Stumilowego Lasu 
 Ooo, no skoro tak mówisz, to tak jest   
 
                                                                     
- 
              
                10
                  
                    
									
										
											                          beata                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 15-04-2008 11:41                      .
                      Posty: 461                                             2009-12-15 12:23:38 
 
                                   15 grudnia 2009 12:23 | ID: 92460 15 grudnia 2009 12:23 | ID: 92460
 
                Odpowiedź na #9 OK A JAK CIASTO DROŻDŻOWE ZROBIĆ I JAKIE PROPORCJE ??????????????????????????????????????????????BO
JA TEŻ LAIKKKKKKKKKKKKKKKKKK KUCHENNYM JESTEMMMMMMMM
CZASAMI COŚ WYJDZIE A CZASAMI NAWET PIES TEGO NIE ZJE.....
DAJCIE TEN PRZEPIS NA CIASTOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 
 
                                                                     
- 
              
                11
                  
                    
									
										
											                          jkm                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40                      .
                      Posty: 4222                                             2009-12-15 20:06:21 
 
                                   15 grudnia 2009 20:06 | ID: 92714 15 grudnia 2009 20:06 | ID: 92714
 
                Podaję ciasto 
Składniki:
1 kg mąki najlepszej takiej co ma nr powyżej 600
5 żółtek
250 g margaryny jeśli ktoś chce smacznejsze to tyleż samo masła dać zamiast margaryny
mleko 
100 g drożdży albo kostka na 1 kg mąki
0,5 litra gotowanego mleka
10 dużych czubatych łyżek cukru
szczypta soli
Mąkę wsypać do miski (dużej) przesypując przez sito, jeśli ktoś ma robot który da radę zmiksować 1 kg mąki to do miski robota wsypać i przemieszać żeby mąka się hmmm "dotleniła"( ja taki mam Fenomen Zelmera Polecam go bardzo). Teraz wstawiamy drożdże aby urosły, do kubka wlewamy troszkę mleka ciełego wsypujemy pół łyżeczki cukru i rodrabniamy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce. Robimy kogel-mogiel żółtka z 10 łyżkami cukru i szczyptą soli ukręcamy na biało i do mąki dodajemy. Gdy urosną drożdże dodajemy do mąki, wkrajamy w kawałkach margarynę/masło i wlewamy ciepłe mleko.A teraz najgorsza ręczna robota wyrabianie ciasta. Jest to ciężka robota i dużo od niej zależy, ręce po tym strasznie bolą (dlatego mam robota od jakichś 7 lat). Podczas wyrabiania można podsypywać mąki ale nie za dużo, ciasto ma odrywać się samo od ręki. Gdy uda nam się wyrobić ciasto wkładamy do miski przykrywamy ją ściereczką i w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ustawiamy. ja mam taki fajny piekarnik elektryczny, który ma opcję wyrastania ciasta drożdżowego więc skrqca mi to czas oczekiwania i to znacznie. Co dalej z ciastem po urośnięciu to już wiecie post wyżej.
Udanego pieczenia dziewczyny!
Dodam, że jest to przepis mojej mamy i babci, który ja od 15 lat wykorzystuję. 
 
                                                                     
- 
              
                12
                  
                    usunięty użytkownik 2009-12-16 11:26:32 
 
                                   16 grudnia 2009 11:26 | ID: 92985 16 grudnia 2009 11:26 | ID: 92985
 
                Dzięki, że dzielisz się starymi, rodzinnymi recepturami. Nie każdy jest do tego zdolny. Pewnie ciasto będzie pyszne  . .
 No i dzięki za cierpliwość. 
 
                                                                     
- 
              
                13
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2009-12-16 14:07:39 
 
                                   16 grudnia 2009 14:07 | ID: 93123 16 grudnia 2009 14:07 | ID: 93123
 
                Fajnie! Dzięki za przepis, również skorzystam. Ciasta drożdżowe robiłam ale makowce będą pierwszy raz! 
Ale mam pytanko - Ile makowców z 1 kg mąki wyjdzie? Tzn. z tej proporcji! 
 
                                                                     
- 
              
                14
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2009-12-16 14:08:36 
 
                                   16 grudnia 2009 14:08 | ID: 93125 16 grudnia 2009 14:08 | ID: 93125
 
                A czy wystarczy puszka maku na tyle ciasta? 
 
                                                                     
- 
              
                15
                  
                    usunięty użytkownik 2009-12-16 14:10:03 
 
                                   16 grudnia 2009 14:10 | ID: 93126 16 grudnia 2009 14:10 | ID: 93126
 
                Stokrotka napisał 2009-12-16 14:08:36A czy wystarczy puszka maku na tyle ciasta? 
 No, też mnie to zastanawia. Moja puszka ma chyba 800g. 
 
                                                                     
- 
              
                16
                  
                    
									
										
											                          alanml                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11                      .
                      Posty: 30511                                             2009-12-16 14:10:11 
 
                                   16 grudnia 2009 14:10 | ID: 93127 16 grudnia 2009 14:10 | ID: 93127
 
                Mogę ten przepis wykorzystać?   
 
                                                                     
- 
              
                17
                  
                    
									
										
											                          jkm                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40                      .
                      Posty: 4222                                             2009-12-16 16:16:42 
 
                                   16 grudnia 2009 16:16 | ID: 93249 16 grudnia 2009 16:16 | ID: 93249
 
                z 1 kg można zrobić takie chude 4 makowce albo 3 takie konkretne jeśli biorę puszkę to robię 3 makowce bo na 4 to maku jest za mało
przepis nawet należy wykorzystać 
 
                                                                     
- 
              
                18
                  
                    
									
										
											                          alanml                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11                      .
                      Posty: 30511                                             2009-12-16 16:19:26 
 
                                   16 grudnia 2009 16:19 | ID: 93254 16 grudnia 2009 16:19 | ID: 93254
 
                Odpowiedź na #17 jkm napisał 2009-12-16 16:16:42przepis nawet należy wykorzystać 
 A dziekuje serdecznie. To bedzie mój kolejny kulinarny debiut. 
 
                                                                     
- 
              
                19
                  
                    
									
										
											                          jkm                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40                      .
                      Posty: 4222                                             2009-12-16 16:21:26 
 
                                   16 grudnia 2009 16:21 | ID: 93258 16 grudnia 2009 16:21 | ID: 93258
 
                jeszcze dodam, że mak z puszki najlepiej na miskę wyciągnąć wymieszać porządnie i na wadze albo "na oko" podzielić za wczasu na 3 porcje 
 
                                                                     
- 
              
                20
                  
                    usunięty użytkownik 2009-12-16 16:24:18 
 
                                   16 grudnia 2009 16:24 | ID: 93266 16 grudnia 2009 16:24 | ID: 93266
 
                Można je piec na zwykłej blaszce, czy muszą być półokrągłe? W papierze do pieczenia mają być?