na poniedziałek do p-la na Dzień Babci i Dziadka wypadła moja kolej,żeby przygotować słodki poczęstunek. wymyśliłam szyszki ryżowe,wafle i babeczki. czym można je nadziać? galaretka,bita śmietana,owoce? co jeszcze?
18 stycznia 2013 09:38 | ID: 895153
Można zrobić babeczki białe z ciemną czekoladą lub ciemne babeczki z białą czekoladą.
18 stycznia 2013 09:56 | ID: 895184
Dokładnie - pyszna masa wychodzi z odrobiny śmietany 30% i dwóch tabliczek białej albo ciemnej czekolady.
Ale ja też lubię masę budyniową do babeczek dodawać
18 stycznia 2013 10:11 | ID: 895194
Dokładnie - pyszna masa wychodzi z odrobiny śmietany 30% i dwóch tabliczek białej albo ciemnej czekolady.
Ale ja też lubię masę budyniową do babeczek dodawać
o budyniowej myślałam. a ta z czekoaldy i śmietanki nie będzie za płynna?
18 stycznia 2013 10:19 | ID: 895198
Dokładnie - pyszna masa wychodzi z odrobiny śmietany 30% i dwóch tabliczek białej albo ciemnej czekolady.
Ale ja też lubię masę budyniową do babeczek dodawać
o budyniowej myślałam. a ta z czekoaldy i śmietanki nie będzie za płynna?
Nie jeśli pozwolisz jej się odstać. Moja była dobra dopiero po około 10 godzinach częściowo spędzonych w lodówce, potem robi się odpowiednio gęsta, ale nie twarda. Ale za to w kwestii smaku "niebo w gębie". Możesz też ewentualnie dodać około łyżki masła albo margaryny to też ustabilizuje jej garmaturę a nie zniszczy bardzo smaku.
18 stycznia 2013 11:53 | ID: 895253
Bita śmietana z galaretką, mogła byś zrobić różne kolory.
Ja też robię na dzień babci ale chyba zrobię ciasto, tylko nie wiem jeszcze jakie?!
18 stycznia 2013 11:58 | ID: 895257
Możesz kupić gotowy krem do tortów w torebce - mają fajne smaki i dołożyć do tego jakieś owoce na przykład.
18 stycznia 2013 16:55 | ID: 895379
właśnie piekę babeczki. nadzieję w niedzielę,żeby nie zmiękły za bardzo. jedne będa z serkiem mascarpone a drugie z masą kajmakową. wszystkie posypane kawałkami czekolady,posypką.
19 stycznia 2013 09:39 | ID: 895570
moja babcia wafle andruty nadziewała zawsze masą kajmakową tzn teraz jest gotowa kiedyś nie było
i musiała mleko skondensowane gotowac ileś godzin żeby wyszło nadzienie, wafle pyszne :)
19 stycznia 2013 09:41 | ID: 895572
dodatkowo ja robiłam np. śnieżkę z galaretką mieszałam, wychodzila z tego fajna pianka :D
oczywiście śnieżkę dodawalam jak już galareka pomału się zsiadała, ale teraz są te szybkie galreki(30 min) wiec to nie problem :)
29 stycznia 2013 00:17 | ID: 900757
Można zrobić też coś mniej kalorycznego: masa z naturalnego tofu, posłodzonego miogem, zmiksowanego z odrobiną mleka sojowego. Do smaku można dodać owoce. Ja sama kupuje tofu z polsoi, bo firma ta nie używa soi modyfikowanej genetycznie.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.