Karkówka z patelni - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Karkówka z patelni

43odp.
Strona 2 z 3
Odsłon wątku: 51431
Avatar użytkownika alanml
alanmlPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
  • Posty: 30511
  • Zgłoś naruszenie zasad
10 czerwca 2012 10:18 | ID: 793540

Mam zamarynowaną karkówkę i pomyślałam aby usmażyc ją na patelni. Do tej pory tylko dusiłam lub robiłam  z pieca. Ale może pyszna by była z patelni? Tylko w jaki sposób smażyc aby w środku nie była surowa ani sucha z zewnątrz?

Avatar użytkownika Kamila2010
Kamila2010Poziom:
  • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
  • Posty: 10745
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
21 września 2012 22:33 | ID: 832655
kasiape (2012-09-21 19:21:52)

No dla mnie nie takie świetne ;) Dla przykładu schab ze śliwką uważam za skarajne barbarzyństwo i marnotrawienie dobręgo mięska ;)

Nooo to tylko barbarzyńcy tak robią schab,schab w morelach rewelacja.ALe rozumiem że chodzi o ten schab PQS...

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
22 września 2012 08:35 | ID: 832747
Kamila2010 (2012-09-22 00:33:51)
kasiape (2012-09-21 19:21:52)

No dla mnie nie takie świetne ;) Dla przykładu schab ze śliwką uważam za skarajne barbarzyństwo i marnotrawienie dobręgo mięska ;)

Nooo to tylko barbarzyńcy tak robią schab,schab w morelach rewelacja.ALe rozumiem że chodzi o ten schab PQS...

A ja lubię pieczony schabik z morelami i żurawinkami, może też być ze śliwkami... mniam {#kid}

Avatar użytkownika kasiape
kasiapePoziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
  • Posty: 99
23
  • Zgłoś naruszenie zasad
22 września 2012 15:50 | ID: 832853
Odp. na: #21

Heh, nie tylko PQS ;) Każ

Kamila2010 (2012-09-22 00:33:51)
kasiape (2012-09-21 19:21:52)

No dla mnie nie takie świetne ;) Dla przykładu schab ze śliwką uważam za skarajne barbarzyństwo i marnotrawienie dobręgo mięska ;)

Nooo to tylko barbarzyńcy tak robią schab,schab w morelach rewelacja.ALe rozumiem że chodzi o ten schab PQS...

Heh, nie tylko PQS ;) Dla mnie w ogóle mięso z owocami jakoś idzie w parze, niezależnie od owoców, czy mięsa.

Avatar użytkownika anuska85
anuska85Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
  • Posty: 90
24
  • Zgłoś naruszenie zasad
22 września 2012 20:24 | ID: 832924
kasiape (2012-09-22 17:50:09)
Odp. na: #21

Heh, nie tylko PQS ;) Każ

Kamila2010 (2012-09-22 00:33:51)
kasiape (2012-09-21 19:21:52)

No dla mnie nie takie świetne ;) Dla przykładu schab ze śliwką uważam za skarajne barbarzyństwo i marnotrawienie dobręgo mięska ;)

Nooo to tylko barbarzyńcy tak robią schab,schab w morelach rewelacja.ALe rozumiem że chodzi o ten schab PQS...

Heh, nie tylko PQS ;) Dla mnie w ogóle mięso z owocami jakoś idzie w parze, niezależnie od owoców, czy mięsa.

Widocznie jeszcze musi Ci się smak wyrobić :)


Owoce genialnie potrafią wyciagnąć smak mięsa - zobaczysz, że jeszcze Ci się zmieni.


A swoją - lubisz chatney'e do mięs? :)

Avatar użytkownika kasiape
kasiapePoziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
  • Posty: 99
25
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 września 2012 08:46 | ID: 833016

Że co? Pierwsze słyszę :) Możesz coś więcej powiedzieć?

Avatar użytkownika anuska85
anuska85Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
  • Posty: 90
26
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 września 2012 20:23 | ID: 833279
kasiape (2012-09-23 10:46:41)

Że co? Pierwsze słyszę :) Możesz coś więcej powiedzieć?

No tak - to są takie jakby sosy na zimno do mięs (czy to smażonych, grillowanych czy pieczonych) zrobione z owoców, tyle że przygotowane na ostro.

Avatar użytkownika kasiape
kasiapePoziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
  • Posty: 99
27
  • Zgłoś naruszenie zasad
25 września 2012 18:38 | ID: 834299

Oj to na pewno nie próbowałam takich rzeczy. A sama je przygotowujesz, czy kupujesz gotowe?

Avatar użytkownika anuska85
anuska85Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
  • Posty: 90
28
  • Zgłoś naruszenie zasad
26 września 2012 19:47 | ID: 834882

Staram się sama przygotowywać - np do pieczonego schabu lubię chatneya z czerwonych porzeczek. Żeby był ostry dosypuję chilli - genialna sprawa :)

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
29
  • Zgłoś naruszenie zasad
26 września 2012 20:43 | ID: 834901

Ja tam dzisiaj bitki z karkówki robiłam - prosto i smacznie... {#tongue}

Avatar użytkownika kasiape
kasiapePoziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
  • Posty: 99
30
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 września 2012 19:01 | ID: 835554

Anuśka - masz jakiś dokłądniejszy przepis na to z porzeczkami? Brzmi jakoś zachęcająco, nie wiem dlaczego :P

Avatar użytkownika anuska85
anuska85Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
  • Posty: 90
31
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 września 2012 19:24 | ID: 835565
oliwka (2012-09-26 22:43:07)

Ja tam dzisiaj bitki z karkówki robiłam - prosto i smacznie... {#tongue}

ja z karkówki raczej nie robię, jeśli już to z szynki. W karkówce za dużo jest poprzerastanych kawałków :)

Avatar użytkownika kasiape
kasiapePoziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
  • Posty: 99
32
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2012 11:15 | ID: 841540

Nie we wszystkich. Przy odrobinie szczęścia można kupić taką, gdzie prawie samo mięsko jest.

Avatar użytkownika Guśka
GuśkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.01.2010, 14:35
  • Posty: 7481
33
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2012 11:34 | ID: 841544

ja używam karkówki do sosu po cygańsku...jest pyszna:)

Avatar użytkownika kwadracik
kwadracikPoziom:
  • Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
  • Posty: 11242
34
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2012 11:54 | ID: 841556

Ostatnio robiłam karkówke z pieczarkami,cebulą,w zalewie z maggi i octu balsamicznego.Ciekawy smak nawet miała.

Avatar użytkownika anuska85
anuska85Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
  • Posty: 90
35
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2012 21:43 | ID: 841878

Zalewa z maggi - jakoś mi to nie dokońca pasuje. Maggi raczej nie używam u siebie w kuchni, nie wiem czy bym się przekonała do czegoś takiego. No chyba, że to są ze 2 krople to może, ale takiego mocnego dominującego smaku to bym nie wytrzymała :)

Avatar użytkownika Kamila2010
Kamila2010Poziom:
  • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
  • Posty: 10745
36
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2012 21:47 | ID: 841884
anuska85 (2012-10-07 23:43:33)

Zalewa z maggi - jakoś mi to nie dokońca pasuje. Maggi raczej nie używam u siebie w kuchni, nie wiem czy bym się przekonała do czegoś takiego. No chyba, że to są ze 2 krople to może, ale takiego mocnego dominującego smaku to bym nie wytrzymała :)

u mnie w kuchni maga spisuję się świetnie,używam do zup,sosów,mięs.....przecież w kuchni chodzi o to aby było smacznie i ze smakiem a nie mdło.

Avatar użytkownika anuska85
anuska85Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
  • Posty: 90
37
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2012 21:50 | ID: 841886

No właśnie dla mnie maggi ma mdły smak, taki sztuczny. Zdecydowanie wolę zioła czy też inne przyprawy i możesz mi uwierzyć, że mdło nie jest, a wręcz przeciwnie. np. mięso z rozmarynem wychdzi genialne :)

Avatar użytkownika Kamila2010
Kamila2010Poziom:
  • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
  • Posty: 10745
38
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2012 21:53 | ID: 841888
anuska85 (2012-10-07 23:50:54)

No właśnie dla mnie maggi ma mdły smak, taki sztuczny. Zdecydowanie wolę zioła czy też inne przyprawy i możesz mi uwierzyć, że mdło nie jest, a wręcz przeciwnie. np. mięso z rozmarynem wychdzi genialne :)

heheehhe dla bez magi jest mdło-i też używam dużo przypraw.

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
39
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2012 22:12 | ID: 841891
anuska85 (2012-09-27 21:24:36)
oliwka (2012-09-26 22:43:07)

Ja tam dzisiaj bitki z karkówki robiłam - prosto i smacznie... {#tongue}

ja z karkówki raczej nie robię, jeśli już to z szynki. W karkówce za dużo jest poprzerastanych kawałków :)

Moi domownicy wolą bitki z karkówki, szynka za sucha jest... Szynkę robię duszoną w warzywach... mniam {#eat}

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
40
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 października 2012 22:13 | ID: 841892
anuska85 (2012-10-07 23:43:33)

Zalewa z maggi - jakoś mi to nie dokońca pasuje. Maggi raczej nie używam u siebie w kuchni, nie wiem czy bym się przekonała do czegoś takiego. No chyba, że to są ze 2 krople to może, ale takiego mocnego dominującego smaku to bym nie wytrzymała :)

Ja w swojej kuchni nie używam maggi - już tak jest...