Jakie dania możesz zrobić przed świętami Bożego Narodzenia? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Jakie dania możesz zrobić przed świętami Bożego Narodzenia?

35odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 29687
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    1 grudnia 2011 08:17 | ID: 693756

    - Bigos (następnie zawekować w słoikach)


    - Piernik (zafoliowany trzyma świezość do 4 tygodni)


    - Zakwas Buraczany (przechowuj w lodówce, rewelacyjna baza do barszczu) 


    - Kruche ciasteczka polukrowane (w szczelnym pudełku utrzymują świeżość do kilku tygodni)


    - A ty co polecasz wcześniej zrobić?


    - Podziel się poradami!:)



     

     



    Użytkownik usunięty
      1
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 grudnia 2011 08:33 | ID: 693764

      Jeżeli wcześniej robimy groch z kapustą oraz bigos to możemy również zrobić farsz do uszek (ja wtedy gotuję razem kapustę tzn. podbieram kapustę do farszu z tej która jest do grochu, a wodę spod grzybów wlewam do bigosu i kapusty z grochem). Wszystkie te potrawy można wsadzić w pojemnikach do zamrażarki. Można też zrobić pierogi lub uszka choć sama tego nie lubię bo mrożone się sklejają i rozwalają potem podczas gotowania.

      Wcześniej - choć nie na kilka tygodni, ale powiedzmy tydzień przed świętami warto zacząć robić śledzie by były gotowe na czas.

      Avatar użytkownika Sonia
      SoniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
      • Posty: 112855
      2
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 grudnia 2011 08:43 | ID: 693774

      Oczywiście bigos:) Poza tym może nie kilka tygodni, a raczej dni, "warzywkuję" karkówkę... Wtedy jest bardiej krucha i smaczna. Nacieram ją warzykiem, wegetą pikuję czosnkiem i zostawiam na dwa, trzy dni...

      Avatar użytkownika ulamisiula
      ulamisiulaPoziom:
      • Zarejestrowany: 24.03.2011, 19:58
      • Posty: 2498
      3
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 grudnia 2011 08:48 | ID: 693776

      Pieroki z kapustą i grzybami :zrobić izamrozić lub ugotowane zamrozić.

      Jeśli ktoś robi rybę po grecku to sos można zrobić wcześniej i zawekować lub zamrozić.

      Użytkownik usunięty
        4
        • Zgłoś naruszenie zasad
        1 grudnia 2011 08:51 | ID: 693779
        Mama Tymka (2011-12-01 09:33:01)

        Jeżeli wcześniej robimy groch z kapustą oraz bigos to możemy również zrobić farsz do uszek (ja wtedy gotuję razem kapustę tzn. podbieram kapustę do farszu z tej która jest do grochu, a wodę spod grzybów wlewam do bigosu i kapusty z grochem). Wszystkie te potrawy można wsadzić w pojemnikach do zamrażarki. Można też zrobić pierogi lub uszka choć sama tego nie lubię bo mrożone się sklejają i rozwalają potem podczas gotowania.

        Wcześniej - choć nie na kilka tygodni, ale powiedzmy tydzień przed świętami warto zacząć robić śledzie by były gotowe na czas.

        Farsz do uszek, to przecież genialne!:)

        Użytkownik usunięty
          5
          • Zgłoś naruszenie zasad
          1 grudnia 2011 09:13 | ID: 693794

          Ja jeszcze wcześniej kupuję ryby, czyszczę je i porcjuję i tak ładuję do zamrażarki. Potem przed samymi świętami nie mam przynajmniej ubabranej całej kuchni. Wyciągam, rozmrażam i robię.

          Użytkownik usunięty
            6
            • Zgłoś naruszenie zasad
            1 grudnia 2011 09:16 | ID: 693795
            Mama Tymka (2011-12-01 09:33:01)

            Jeżeli wcześniej robimy groch z kapustą oraz bigos to możemy również zrobić farsz do uszek (ja wtedy gotuję razem kapustę tzn. podbieram kapustę do farszu z tej która jest do grochu, a wodę spod grzybów wlewam do bigosu i kapusty z grochem). Wszystkie te potrawy można wsadzić w pojemnikach do zamrażarki. Można też zrobić pierogi lub uszka choć sama tego nie lubię bo mrożone się sklejają i rozwalają potem podczas gotowania.

            Wcześniej - choć nie na kilka tygodni, ale powiedzmy tydzień przed świętami warto zacząć robić śledzie by były gotowe na czas.

            pierogi sie nie skleją jak posmarujesz przed włożeniem do zamrażalnika oliwą 

            Użytkownik usunięty
              7
              • Zgłoś naruszenie zasad
              1 grudnia 2011 09:21 | ID: 693799
              baszka (2011-12-01 10:16:25)
              Mama Tymka (2011-12-01 09:33:01)

              Jeżeli wcześniej robimy groch z kapustą oraz bigos to możemy również zrobić farsz do uszek (ja wtedy gotuję razem kapustę tzn. podbieram kapustę do farszu z tej która jest do grochu, a wodę spod grzybów wlewam do bigosu i kapusty z grochem). Wszystkie te potrawy można wsadzić w pojemnikach do zamrażarki. Można też zrobić pierogi lub uszka choć sama tego nie lubię bo mrożone się sklejają i rozwalają potem podczas gotowania.

              Wcześniej - choć nie na kilka tygodni, ale powiedzmy tydzień przed świętami warto zacząć robić śledzie by były gotowe na czas.

              pierogi sie nie skleją jak posmarujesz przed włożeniem do zamrażalnika oliwą 

              Warto wiedzieć. Ale i tak będę je robiła w piątek 23go. Na wigilię idziemy do teściów to sobie mogę pozwolić na takie późne robienie. Bo za dużo do roboty nie mam.

              Użytkownik usunięty
                8
                • Zgłoś naruszenie zasad
                1 grudnia 2011 13:27 | ID: 693964

                Wigilia niestety u mnie, aż się boję:) Ale chyba dam sobie radę, grunt to zaplanować też coś wcześniej:)

                Użytkownik usunięty
                  9
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  1 grudnia 2011 13:37 | ID: 693968

                  Ja zawsze wczesniej robie pierogi i uszka:) Problemów ze sklejaniem nie mam ;)

                  Albo smaruje delikatnie oliwa, albo przekładam folia;)

                   

                  Jesli robie keks, to robie go wczesniej.

                   

                  A tak to przewaznie wszystko robie dzien-dwa przed;)

                   

                  Użytkownik usunięty
                    10
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    1 grudnia 2011 16:11 | ID: 694075

                    U nas bigos już od miesiąca jest w zamrażalniku. Jedna porcja pójdzie na Barbórki, a druga na święta :)

                    Avatar użytkownika anna07
                    anna07Poziom:
                    • Zarejestrowany: 15.01.2011, 19:28
                    • Posty: 8123
                    11
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    1 grudnia 2011 16:57 | ID: 694101

                    Na pewno bigos,uszka.

                    Mama Tymka (2011-12-01 10:13:21)

                    Ja jeszcze wcześniej kupuję ryby, czyszczę je i porcjuję i tak ładuję do zamrażarki. Potem przed samymi świętami nie mam przynajmniej ubabranej całej kuchni. Wyciągam, rozmrażam i robię.

                    My też tak robimy z rybami.

                    Użytkownik usunięty
                      12
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      1 grudnia 2011 17:47 | ID: 694123

                      Na pewno bigos. Jeśli ktoś robi leczo to również można zrobić je wcześneij i zamrozić lub zamknąć na gorąco w słoikach.

                      Użytkownik usunięty
                        13
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        1 grudnia 2011 18:09 | ID: 694144
                        Mama Julki (2011-12-01 18:47:42)

                        Na pewno bigos. Jeśli ktoś robi leczo to również można zrobić je wcześneij i zamrozić lub zamknąć na gorąco w słoikach.

                        Leczo na święta? Nie spotkałam się z takim daniem światecznym.

                        Avatar użytkownika Dunia
                        DuniaPoziom:
                        • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
                        • Posty: 18894
                        14
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        1 grudnia 2011 18:30 | ID: 694165

                        Od tej niedzieli zaczynam. A więc na pierwszy ogień idą pierniczki. Jeszcze bez ozdobienia. W następną niedzielę ciasteczka a w przedostatnią ciastka podwójnie pieczone. To dopiero jest rewelacja. W tygodniu poprzedzającym wigilię przygotuję kapustę z grzybami. Dzień wcześniej ( przed wigilią ) zrobię rybę po grecku. Ze trzy -cztery dni śledzie w oleju i po sułtańsku. Są lepsze jak się przegryzą. W środę i czwartek upiekę ciasta. Barszczyk zrobię z kartonu. Rano upiekę paszteciki. a potem upiekę pstrąga. Smażyć ryby w tym roku nie będę. Dzień wcześniej zrobię sałatki . Bo też są lepsze jak się przegryzą.

                        Użytkownik usunięty
                          15
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          1 grudnia 2011 19:45 | ID: 694263
                          ulamisiula (2011-12-01 09:48:07)

                          Pieroki z kapustą i grzybami :zrobić izamrozić lub ugotowane zamrozić.

                           

                          o tym samym pomyślałam

                          Avatar użytkownika ewelka21
                          ewelka21Poziom:
                          • Zarejestrowany: 16.05.2011, 23:03
                          • Posty: 3002
                          16
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          1 grudnia 2011 20:17 | ID: 694292

                          Myślę, ze bigos. Chociaż i pierogi i uszka też

                          Użytkownik usunięty
                            17
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            1 grudnia 2011 20:58 | ID: 694330

                            A ja się dzisiaj dowiedziałam że święta spędze w 3 osoby.... za dużo nie zrobię bo kto to zje, ale coś trzeba... 

                            Avatar użytkownika Alina63
                            Alina63Poziom:
                            • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
                            • Posty: 18946
                            18
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            2 grudnia 2011 05:21 | ID: 694444

                            pierogi na pewno zrobię wcześniej i zamrożę je . Piernik upiekę na tydzień przed Wigilią . Na dzień przed pokroję i wstępnie doprawię sałatki / majonez do nich dodaję na krótko przed podaniem ich na stół / oraz rybę po grecku . Parę dni wceśniej zrobię też rybę w zalewie pomidorowej ...

                            Avatar użytkownika Dunia
                            DuniaPoziom:
                            • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
                            • Posty: 18894
                            19
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            2 grudnia 2011 05:28 | ID: 694447

                            Jeszcze coś dodam. Staram się tak aby przed świętami robić jedną potrawę dziennie. No, góra dwie. Wtedy nie jestem zmęczona w Wigilię i na Święta.

                            Avatar użytkownika Stokrotka
                            StokrotkaPoziom:
                            • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
                            • Posty: 66136
                            20
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            3 grudnia 2011 08:31 | ID: 695160

                            A ja robię rybę po japłońsku. Trzy dni wcześniej, też musi się przegryść. Ciasta ze dwa dni wcześniej. Na ostatni dzień zostawiam ciasta z kremami i sałatkię. 


                            Koleżanki nawet ciasta robiły wcześniej i zamrażały. Ale jaki ma smak zamrażany sernik, a te zapachi z kuchni...połowa sukcesu przepada....