Marzy mi sie od dłuższego czasu taka domowa,pachnąca drożdżowka,z kruszonka.Bardzo dawno jej nie robiłam,ze 4 lata będzie.Pieczecie taką?Lubicie jeść?Mile widziane wypróbowane receptury
7 czerwca 2013 10:46 | ID: 971051
Ja piekę drożdżowe bułeczki maślane które znikają w momencie z domu, nie jednokrotnie jeszcze ciepłe znikają. Drożdże jeśli się ich nie przeziębi i dobrze wyrobi to naprawdę nie są trudne.
Hmmm... może sama polecę po drożdże i zrobię dziś te bułeczki ?
A mogę prosić o przepis na te bułeczki???
7 czerwca 2013 20:56 | ID: 971361
dziewczyny ja robię drożdzówkę z 5 żółtek 1/2 litra mleka ciepłego 100 gram drożdzy i 4 szklanek mąki i szklanki cukru a kruszonkę robię z masła cukru pudru i mąki
jak mam to do ciasta dodaję skórke pomarańczową
7 czerwca 2013 21:04 | ID: 971375
Dzisiaj jadłam pyszny drożdżowy kołacz z serem. A jak on pachniał
7 czerwca 2013 21:08 | ID: 971381
dziewczyny ja robię drożdzówkę z 5 żółtek 1/2 litra mleka ciepłego 100 gram drożdzy i 4 szklanek mąki i szklanki cukru a kruszonkę robię z masła cukru pudru i mąki
jak mam to do ciasta dodaję skórke pomarańczową
Bardzo prosty sposób. A drożdze rozpuszczasz z mlekiem czy jak robisz???? I na jaką blaszkę takie ciasto???
7 czerwca 2013 21:19 | ID: 971402
drożdzę rozpuszczam w szklance ciepłego mleka trochę cukru wsypuje i pól szklanki mąki robię zaczyn i go odstawiam na 10 - 15 minut następnie wbijam żółtka i dodaję reszte produktów w tym resztę mleka i wyrabiam ciasto a blacha cóż moja jest spora ale nie wiem dokładnie jaki ma wymiar jutro zmierzę to napiszę
7 czerwca 2013 21:23 | ID: 971413
drożdzę rozpuszczam w szklance ciepłego mleka trochę cukru wsypuje i pól szklanki mąki robię zaczyn i go odstawiam na 10 - 15 minut następnie wbijam żółtka i dodaję reszte produktów w tym resztę mleka i wyrabiam ciasto a blacha cóż moja jest spora ale nie wiem dokładnie jaki ma wymiar jutro zmierzę to napiszę
Oooooooo, to chyba i ja skuszę się na taką drożdżówkę.. Przepis prosty, a tak, jak pisałam wyżej...jak kiedyś zrobiłam drożdżaka to był tak twardy, że pies go nie ruszył... Może teraz wyjdzie...
7 czerwca 2013 21:24 | ID: 971414
drożdzę rozpuszczam w szklance ciepłego mleka trochę cukru wsypuje i pól szklanki mąki robię zaczyn i go odstawiam na 10 - 15 minut następnie wbijam żółtka i dodaję reszte produktów w tym resztę mleka i wyrabiam ciasto a blacha cóż moja jest spora ale nie wiem dokładnie jaki ma wymiar jutro zmierzę to napiszę
A czy można dodać do tego ciasta owoce, np truskawki???
7 czerwca 2013 21:28 | ID: 971421
chciałam ostatnio dodać rabarbar i mama moja mówiła że nie bo on zepsuje ciasto więc nie wiem jak z truskawkami
7 czerwca 2013 21:29 | ID: 971425
chciałam ostatnio dodać rabarbar i mama moja mówiła że nie bo on zepsuje ciasto więc nie wiem jak z truskawkami
Kurczę...No cóż, i tak spróbuję:) nawet bez owoców, jak wyjdzie to bedzie święto:) U mnie każde ciasto wyjdzie, oprocz właśnie drożdżowego... Ale spróbuję;)
7 czerwca 2013 21:33 | ID: 971428
Ja piekę drożdżowe bułeczki maślane które znikają w momencie z domu, nie jednokrotnie jeszcze ciepłe znikają. Drożdże jeśli się ich nie przeziębi i dobrze wyrobi to naprawdę nie są trudne.
Hmmm... może sama polecę po drożdże i zrobię dziś te bułeczki ?
A mogę prosić o przepis na te bułeczki???
Żanetko dziewczyny już prosiły więc jest w przepisach na Familce. Mam też drugi z 5 dkg masła, 1,5 szklanki mąki, 3 łyżkami cukru, 2 dkg świeżych drożdży, 1/4 szklanki letniego mleka i jajka.
Robi się podobnie jak te wcześniejsze. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów żeby nie przeziębić. Masło siekamy z cukrem, a później dokładamy do tego wyrośnięte drożdże i mąkę. Wyrabiamy tak długo aż uzyskamy gładką masę, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i czekamy do wyrośnięcia. Potem rozwałkowujemy na prostokąt o grub ok 1cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem waniliowym i zwijamy w rulon jak roladę. A potem kroimy w krążki, układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia a potem smarujemy jajkiem i pieczemy w 180stopniach przez ok 30min
7 czerwca 2013 21:34 | ID: 971430
Dziewczynki, ja dziś upiekłam placek drożdżowy ze smażonym rabarbarem i truskawkami i z kruszonką. Wyszła duża blacha . Przepis w zakładce "przepisy" a zdjęcie w galerii.
7 czerwca 2013 21:37 | ID: 971437
Dzięki dziewczyny, lecę zobaczyć;)
8 czerwca 2013 09:24 | ID: 971640
zaraz zabieram się za pieczenie drożdżowego ciasta z rabarbarem i kruszonką . Jak się uda - wpiszę przepis ..
8 czerwca 2013 15:06 | ID: 971731
zaraz zabieram się za pieczenie drożdżowego ciasta z rabarbarem i kruszonką . Jak się uda - wpiszę przepis ..
ciasto wyszło super , nareszcie takie , o którym marzyłam . Zgodnie z obietnicą przepisem dzielę się z Wami .
Szklankę mleka podgrzać , do ciepłego wkruszyć 5 dag drożdży i wsypać 4 duże łyżki cukru . Dokładnie wymieszać , odstawić do wyrośnięcia . Do miski wsypać 50 dag mąki , większą szczyptę soli , dodać 1 jajko i 1 żółtko , 5 dag roztopionego i ostudzonego masła i wlać wyrośnięte drożdże . Ciasto dokładnie wyrobić , odstawić do wyrośnięcia . Lekko podsypać mąką , wylożyć je na posmarowaną tłuszczem dużą blachę . Ciasto nakłuć widelcem , ułożyć na nim pokrojony rabarbar . Posypać kruszonką / 20 dag masła , 30 dag mąki , 15 dag cukru i kilka kropel aromatu waniliowego . Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
8 czerwca 2013 17:29 | ID: 971742
zaraz zabieram się za pieczenie drożdżowego ciasta z rabarbarem i kruszonką . Jak się uda - wpiszę przepis ..
ciasto wyszło super , nareszcie takie , o którym marzyłam . Zgodnie z obietnicą przepisem dzielę się z Wami .
Szklankę mleka podgrzać , do ciepłego wkruszyć 5 dag drożdży i wsypać 4 duże łyżki cukru . Dokładnie wymieszać , odstawić do wyrośnięcia . Do miski wsypać 50 dag mąki , większą szczyptę soli , dodać 1 jajko i 1 żółtko , 5 dag roztopionego i ostudzonego masła i wlać wyrośnięte drożdże . Ciasto dokładnie wyrobić , odstawić do wyrośnięcia . Lekko podsypać mąką , wylożyć je na posmarowaną tłuszczem dużą blachę . Ciasto nakłuć widelcem , ułożyć na nim pokrojony rabarbar . Posypać kruszonką / 20 dag masła , 30 dag mąki , 15 dag cukru i kilka kropel aromatu waniliowego . Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
Pierwszy raz robiłaś? To super się udało...
8 czerwca 2013 17:33 | ID: 971743
zaraz zabieram się za pieczenie drożdżowego ciasta z rabarbarem i kruszonką . Jak się uda - wpiszę przepis ..
ciasto wyszło super , nareszcie takie , o którym marzyłam . Zgodnie z obietnicą przepisem dzielę się z Wami .
Szklankę mleka podgrzać , do ciepłego wkruszyć 5 dag drożdży i wsypać 4 duże łyżki cukru . Dokładnie wymieszać , odstawić do wyrośnięcia . Do miski wsypać 50 dag mąki , większą szczyptę soli , dodać 1 jajko i 1 żółtko , 5 dag roztopionego i ostudzonego masła i wlać wyrośnięte drożdże . Ciasto dokładnie wyrobić , odstawić do wyrośnięcia . Lekko podsypać mąką , wylożyć je na posmarowaną tłuszczem dużą blachę . Ciasto nakłuć widelcem , ułożyć na nim pokrojony rabarbar . Posypać kruszonką / 20 dag masła , 30 dag mąki , 15 dag cukru i kilka kropel aromatu waniliowego . Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
Pierwszy raz robiłaś? To super się udało...
z tego przepisu po raz pierwszy Basiu i w końcu jestem zadowolona z efektu końcowego . Wcześniejsze ciasta wychodziły mi zbyt suche , ta jest idealna ...
8 czerwca 2013 17:36 | ID: 971745
zaraz zabieram się za pieczenie drożdżowego ciasta z rabarbarem i kruszonką . Jak się uda - wpiszę przepis ..
ciasto wyszło super , nareszcie takie , o którym marzyłam . Zgodnie z obietnicą przepisem dzielę się z Wami .
Szklankę mleka podgrzać , do ciepłego wkruszyć 5 dag drożdży i wsypać 4 duże łyżki cukru . Dokładnie wymieszać , odstawić do wyrośnięcia . Do miski wsypać 50 dag mąki , większą szczyptę soli , dodać 1 jajko i 1 żółtko , 5 dag roztopionego i ostudzonego masła i wlać wyrośnięte drożdże . Ciasto dokładnie wyrobić , odstawić do wyrośnięcia . Lekko podsypać mąką , wylożyć je na posmarowaną tłuszczem dużą blachę . Ciasto nakłuć widelcem , ułożyć na nim pokrojony rabarbar . Posypać kruszonką / 20 dag masła , 30 dag mąki , 15 dag cukru i kilka kropel aromatu waniliowego . Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
Pierwszy raz robiłaś? To super się udało...
z tego przepisu po raz pierwszy Basiu i w końcu jestem zadowolona z efektu końcowego . Wcześniejsze ciasta wychodziły mi zbyt suche , ta jest idealna ...
Ja po wyjęciu z piekarnika skraplam troszkę mlekiem ciasto , nie jest takie suche
10 lutego 2014 11:52 | ID: 1079532
Kto robił ostatnio ciacho drożdżowe??? Ja dziś planuję zrobić, albo drożdżówkę, albo oponki..jeszcze myślę...
10 lutego 2014 12:18 | ID: 1079551
Kto robił ostatnio ciacho drożdżowe??? Ja dziś planuję zrobić, albo drożdżówkę, albo oponki..jeszcze myślę...
Jaaaa!W sobotę!
19 stycznia 2015 17:01 | ID: 1181684
Kto mi poradzi...Zrobiłam ciasto na bułeczki, rozrobiłam drożdze z mlekiem itd itp...Ciasto jednak nie zaczyna rosnąć.... Stoi w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką i nic, ani drgnie..Jak je uratować???
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.