Ryba po grecku. Jak robicie? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Ryba po grecku. Jak robicie?

22odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 5140
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    8 listopada 2011, 00:40 | ID: 677070

    U mnie w domu rodzinnym Mama kroiła warzywa w kostkę (marchew, pietruszka, seler) i dusiła w dużym garnku, doprawiała koncentratem. Najlepszy jest na drugi dzień.


    Smażonego mintaja obkładaliśmy takim ciepłym sosem i gotowe.


    Spotkałam się jednak z różnymi wariantami:


    - że tylko sos pomidorowy z cebulą..

    - warzywa starte na tarce... (zupełnie inny smak)

    - podają niektórzy też na zimno.. (o nie)


    A wy robicie taką potrawę na święta? Jeśli tak to w jakim wariancie?

    Użytkownik usunięty
      1
      • Zgłoś naruszenie zasad
      8 listopada 2011, 03:44 | ID: 677077

      Podsmazam cebulke. Dodaje starte na tarce warzywa : marchewka, pietruszka i seler. Dusze razem z: lisc laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.

      Potem dodaje albo starte pomidory, albo koncentrat.

      Doprawiam :)

      i mniam!:)

      Użytkownik usunięty
        2
        • Zgłoś naruszenie zasad
        8 listopada 2011, 06:18 | ID: 677125

        Rybka musi być...bardzo ją lubię:)))


        Moja Mama trze warzywa na tarce jarzynowej i dusi, a potem przekłada takim farszem rybę...podaje na ciepło.


        Ja staram się robić tak samo:)


        Moja Teściowa robiłą podobnie, ale podawała na zimno...ja tak nie lubie 


        Jadłam też z warzywami  krojonymi w kosteczkę i też była pyszna, ale przepisu nie mam:(


        Mam nadzieję, że uda mi się jązrobić na święta 

        Użytkownik usunięty
          3
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 listopada 2011, 06:33 | ID: 677136
          annas82 (2011-11-08 07:18:02)

          Rybka musi być...bardzo ją lubię:)))


          Moja Mama trze warzywa na tarce jarzynowej i dusi, a potem przekłada takim farszem rybę...podaje na ciepło.


          Ja staram się robić tak samo:)


          Moja Teściowa robiłą podobnie, ale podawała na zimno...ja tak nie lubie 


          Jadłam też z warzywami  krojonymi w kosteczkę i też była pyszna, ale przepisu nie mam:(


          Mam nadzieję, że uda mi się jązrobić na święta 

          Właśnie taką w kosteczkę zrobię na święta, mieszkam daleko od domu a rodzina męża nie ma tego w menu  świątecznym:(

          Użytkownik usunięty
            4
            • Zgłoś naruszenie zasad
            8 listopada 2011, 06:37 | ID: 677139

            Ja robię sos tylko z cebulą, ale dodaję do niego olej spod smażonej ryby, wodę i koncentrat. I podaję rybę na zimno :)))) Zarówno u mnie w domu jak i u mojego Małżonka właśnie tak się robi rybę po grecku.

            Kiedyś zrobiłam z tartymi warzywami (marchew, seler, pietruszka) ale mi nie podeszło.

            Ostatnio edytowany: 08.11.2011, 06:38, przez: Mama Tymka
            Avatar użytkownika czerwona panienka
            • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
            • Posty: 21500
            5
            • Zgłoś naruszenie zasad
            8 listopada 2011, 06:40 | ID: 677140
            Mama Tymka (2011-11-08 07:37:07)

            Ja robię sos tylko z cebulą, ale dodaję do niego olej spod smażonej ryby, wodę i koncentrat. I podaję rybę na zimno :)))) Zarówno u mnie w domu jak i u mojego Małżonka właśnie tak się robi rybę po grecku.

            Kiedyś zrobiłam z tartymi warzywami (marchew, seler, pietruszka) ale mi nie podeszło.

            Ja robię tak jak Kasia tylko jem i na zimno i na ciepło z warzywami również mi niezbyt smakuje

            Użytkownik usunięty
              6
              • Zgłoś naruszenie zasad
              8 listopada 2011, 06:46 | ID: 677144

              A moja mama czasami dodaje jeszcze sos słodko-kwasny:) Tez dosc ciekawe połaczenie :)

               

              Avatar użytkownika Forever Young
              • Zarejestrowany: 11.06.2011, 13:24
              • Posty: 224
              7
              • Zgłoś naruszenie zasad
              8 listopada 2011, 06:52 | ID: 677147
              JUICYfruit s (2011-11-08 04:44:47)

              Podsmazam cebulke. Dodaje starte na tarce warzywa : marchewka, pietruszka i seler. Dusze razem z: lisc laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.

              Potem dodaje albo starte pomidory, albo koncentrat.

              Doprawiam :)

              i mniam!:)

              Robie dokladnie tak samo i UWIELBIAM! ale jakos nigdy nie podawalismy tego na swieta... tylko tak na obiad do ziemniakow.

              Użytkownik usunięty
                8
                • Zgłoś naruszenie zasad
                8 listopada 2011, 06:56 | ID: 677149

                U nas ryba po grecku jest robiona na różne imprezy i święta. Ale nie jest obowiązkowym daniem w menu Świąt Bożego Narodzenia.

                A moja mama w ten sam sposób robi pulpeciki z mięsa.

                Użytkownik usunięty
                  9
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  8 listopada 2011, 06:57 | ID: 677150
                  Forever Young (2011-11-08 07:52:55)
                  JUICYfruit s (2011-11-08 04:44:47)

                  Podsmazam cebulke. Dodaje starte na tarce warzywa : marchewka, pietruszka i seler. Dusze razem z: lisc laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.

                  Potem dodaje albo starte pomidory, albo koncentrat.

                  Doprawiam :)

                  i mniam!:)

                  Robie dokladnie tak samo i UWIELBIAM! ale jakos nigdy nie podawalismy tego na swieta... tylko tak na obiad do ziemniakow.

                  A ja nigdy nie podawałam do ziemniaków... :)

                  Chyba wysle meza po rybke!:)

                  Użytkownik usunięty
                    10
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    8 listopada 2011, 07:17 | ID: 677171

                    Warzywa duszone, starte na grubej tarce, podsmażona cebula, koncentrat pomidorowy. Ryba - morszczuk lub sandacz. Jemy na zimno i na ciepło. Osobiście wolę na ciepło.

                    Użytkownik usunięty
                      11
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      8 listopada 2011, 07:22 | ID: 677177
                      JUICYfruit s (2011-11-08 07:46:23)

                      A moja mama czasami dodaje jeszcze sos słodko-kwasny:) Tez dosc ciekawe połaczenie :)

                       

                      Oprócz koncentratu? Hm faktycznie u nas też lekko słodkawy był.

                      Użytkownik usunięty
                        12
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        8 listopada 2011, 11:51 | ID: 677400
                        witaminkaa (2011-11-08 07:33:17)
                        annas82 (2011-11-08 07:18:02)

                        Rybka musi być...bardzo ją lubię:)))


                        Moja Mama trze warzywa na tarce jarzynowej i dusi, a potem przekłada takim farszem rybę...podaje na ciepło.


                        Ja staram się robić tak samo:)


                        Moja Teściowa robiłą podobnie, ale podawała na zimno...ja tak nie lubie 


                        Jadłam też z warzywami  krojonymi w kosteczkę i też była pyszna, ale przepisu nie mam:(


                        Mam nadzieję, że uda mi się jązrobić na święta 

                        Właśnie taką w kosteczkę zrobię na święta, mieszkam daleko od domu a rodzina męża nie ma tego w menu  świątecznym:(

                        Krysiu a możesz podać przepis na te warzywka:)

                        Użytkownik usunięty
                          13
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          8 listopada 2011, 12:44 | ID: 677418
                          witaminkaa (2011-11-08 08:22:13)
                          JUICYfruit s (2011-11-08 07:46:23)

                          A moja mama czasami dodaje jeszcze sos słodko-kwasny:) Tez dosc ciekawe połaczenie :)

                           

                          Oprócz koncentratu? Hm faktycznie u nas też lekko słodkawy był.

                          Tak :)

                          Avatar użytkownika halszka
                          halszkaPoziom:
                          • Zarejestrowany: 04.11.2010, 08:18
                          • Posty: 2629
                          14
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          8 listopada 2011, 13:14 | ID: 677434
                          JUICYfruit s (2011-11-08 04:44:47)

                          Podsmazam cebulke. Dodaje starte na tarce warzywa : marchewka, pietruszka i seler. Dusze razem z: lisc laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.

                          Potem dodaje albo starte pomidory, albo koncentrat.

                          Doprawiam :)

                          i mniam!:)

                          -robię identyczko!!U mnie zajadamy tylko na zimno.......zawsze szybko znika z półmiska

                          Użytkownik usunięty
                            15
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            8 listopada 2011, 16:37 | ID: 677595
                            witaminkaa (2011-11-08 01:40:27)

                            U mnie w domu rodzinnym Mama kroiła warzywa w kostkę (marchew, pietruszka, seler) i dusiła w dużym garnku, doprawiała koncentratem. Najlepszy jest na drugi dzień.


                            Smażonego mintaja obkładaliśmy takim ciepłym sosem i gotowe.


                            Spotkałam się jednak z różnymi wariantami:


                            - że tylko sos pomidorowy z cebulą..

                            - warzywa starte na tarce... (zupełnie inny smak)

                            - podają niektórzy też na zimno.. (o nie)


                            A wy robicie taką potrawę na święta? Jeśli tak to w jakim wariancie?

                            Ścieram na tarce włoszczyznę - marchew, korzeń pietruszki, seler, dodaję też cebulę, ew. por - duszę w garnku tak, jak Twoja mam, doprawiam i dodaję przecier. I podobnie tym ciepłym sosem z warzywami obkładam rybę. Podaję jak kto lubi - i na ciepło i na zimno.

                            Avatar użytkownika kwadracik
                            kwadracikPoziom:
                            • Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
                            • Posty: 11242
                            16
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            8 listopada 2011, 16:51 | ID: 677607
                            JUICYfruit s (2011-11-08 04:44:47)

                            Podsmazam cebulke. Dodaje starte na tarce warzywa : marchewka, pietruszka i seler. Dusze razem z: lisc laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.

                            Potem dodaje albo starte pomidory, albo koncentrat.

                            Doprawiam :)

                            i mniam!:)


                            Ja też tak robię.I uwielbiam rybe po grecku!

                            Użytkownik usunięty
                              17
                              • Zgłoś naruszenie zasad
                              8 listopada 2011, 19:58 | ID: 677810
                              Mama Julki (2011-11-08 17:37:41)
                              witaminkaa (2011-11-08 01:40:27)

                              U mnie w domu rodzinnym Mama kroiła warzywa w kostkę (marchew, pietruszka, seler) i dusiła w dużym garnku, doprawiała koncentratem. Najlepszy jest na drugi dzień.


                              Smażonego mintaja obkładaliśmy takim ciepłym sosem i gotowe.


                              Spotkałam się jednak z różnymi wariantami:


                              - że tylko sos pomidorowy z cebulą..

                              - warzywa starte na tarce... (zupełnie inny smak)

                              - podają niektórzy też na zimno.. (o nie)


                              A wy robicie taką potrawę na święta? Jeśli tak to w jakim wariancie?

                              Ścieram na tarce włoszczyznę - marchew, korzeń pietruszki, seler, dodaję też cebulę, ew. por - duszę w garnku tak, jak Twoja mam, doprawiam i dodaję przecier. I podobnie tym ciepłym sosem z warzywami obkładam rybę. Podaję jak kto lubi - i na ciepło i na zimno.

                              Na zimno pycha:)) Na ciepło też:)) Moja ulubiona potrawa, muszę nauczyć się ją robić:))

                              Avatar użytkownika aga_8666
                              aga_8666Poziom:
                              • Zarejestrowany: 15.02.2011, 18:08
                              • Posty: 5072
                              18
                              • Zgłoś naruszenie zasad
                              8 listopada 2011, 20:32 | ID: 677870

                              Ja osobiście sama nie robie ale moja mama robi przepyszną, musze podpytać o przepis.

                              Użytkownik usunięty
                                19
                                • Zgłoś naruszenie zasad
                                8 listopada 2011, 22:50 | ID: 677955
                                annas82 (2011-11-08 12:51:46)
                                witaminkaa (2011-11-08 07:33:17)
                                annas82 (2011-11-08 07:18:02)

                                Rybka musi być...bardzo ją lubię:)))


                                Moja Mama trze warzywa na tarce jarzynowej i dusi, a potem przekłada takim farszem rybę...podaje na ciepło.


                                Ja staram się robić tak samo:)


                                Moja Teściowa robiłą podobnie, ale podawała na zimno...ja tak nie lubie 


                                Jadłam też z warzywami  krojonymi w kosteczkę i też była pyszna, ale przepisu nie mam:(


                                Mam nadzieję, że uda mi się jązrobić na święta 

                                Właśnie taką w kosteczkę zrobię na święta, mieszkam daleko od domu a rodzina męża nie ma tego w menu  świątecznym:(

                                Krysiu a możesz podać przepis na te warzywka:)

                                Mogę:)


                                - Marchew

                                - Pietruszka

                                - Seler

                                - Cebulka


                                Wszystkie warzywa tej samej ilości wagowej, kroisz w kostkę lub w słupki cienkie. Dusisz na maśle, na gęsto, z malutką ilością wywaru. Na końcu doprawiasz małym słoiczkiem koncentratu pomidorowego. W smaku półsłodkie. Najlepsze następnego dnia.


                                Rybkę smażysz obtoczoną w mące. U mnie w domu, kładło się na półmisek zimną rybą i tylko sos zagrzewaliśmy. Jak już wszyscy przy stole byli, szybko się sosem obkładało rybę. Wszyscy zaczynaliśmy od tego dania, póki cepły sos był:)


                                Kurcze muszę zrobić wcześniej, ale sobie smaku narobiłam:)

                                Użytkownik usunięty
                                  20
                                  • Zgłoś naruszenie zasad
                                  8 listopada 2011, 22:54 | ID: 677958

                                  Powiem wam że sposób krojenia ma wpływ na smak. Jadła starte na tarce, nie smakowało mi.


                                  A rybka to był mintaj. Karpia nikt nie ruszał.


                                  Jest jeden przepis na karpia co zajadałam z apetytem, ale sprawdzę czy taki wątek już jest:)