kurki - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

kurki

23odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 5194
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 sierpnia 2011 19:44 | ID: 618496

    Dostałam dzisiaj od Mamy sporą ilość świeżych kurek (grzybów). Nie bardzo wiem co z nimi zrobić. Nigdy wcześniej ich nie jadłam a podobno są bardzo smaczne. Macie może jakieś przepisy na "kurkowe dania"?

    Użytkownik usunięty
      1
      • Zgłoś naruszenie zasad
      23 sierpnia 2011 19:46 | ID: 618499

      Marynowane tylko jadłem. Faktycznie - pychota.

      Użytkownik usunięty
        2
        • Zgłoś naruszenie zasad
        23 sierpnia 2011 19:48 | ID: 618506

        nie jadam

        Użytkownik usunięty
          3
          • Zgłoś naruszenie zasad
          23 sierpnia 2011 19:49 | ID: 618507
          centaurek (2011-08-23 21:46:57)

          Marynowane tylko jadłem. Faktycznie - pychota.

          zawsze to jakiś pomysł - zamarynować

          Użytkownik usunięty
            4
            • Zgłoś naruszenie zasad
            23 sierpnia 2011 19:51 | ID: 618512

            Kurki w jajecznicy niezłe, zupa kurkowa pycha a sos z kurek rewelacja! Tak mówią - ja ostrożnie do tego podchodzę. Nie przepadam za grzybami - kocham je tylko zbierać!

            Tobie nie wolno jeść grzybów!!! Są ciężkostrawne. Szymcio nie byłby zachwycony!

            Użytkownik usunięty
              5
              • Zgłoś naruszenie zasad
              23 sierpnia 2011 20:00 | ID: 618534
              myosotis24 06 (2011-08-23 21:51:56)

              Kurki w jajecznicy niezłe, zupa kurkowa pycha a sos z kurek rewelacja! Tak mówią - ja ostrożnie do tego podchodzę. Nie przepadam za grzybami - kocham je tylko zbierać!

              Tobie nie wolno jeść grzybów!!! Są ciężkostrawne. Szymcio nie byłby zachwycony!

              myosotis24 06 (2011-08-23 21:51:56)

              Kurki w jajecznicy niezłe, zupa kurkowa pycha a sos z kurek rewelacja! Tak mówią - ja ostrożnie do tego podchodzę. Nie przepadam za grzybami - kocham je tylko zbierać!

              Tobie nie wolno jeść grzybów!!! Są ciężkostrawne. Szymcio nie byłby zachwycony!

              Ja w zasadzie też nie przepadam za grzybami, ale na te kurki to bym się chyba połasiła ;) Ale jak piszesz, ze nie wolno, to nie wolno :) Mężul wraca to Mężulowi z nich coś wymyślę.

              Avatar użytkownika Kamila2010
              Kamila2010Poziom:
              • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
              • Posty: 10745
              6
              • Zgłoś naruszenie zasad
              23 sierpnia 2011 20:06 | ID: 618546

              Ja swoje już pomroziłam:)Uwielbiam polędwiczki wieprzowe w sosie z kurek.Zupa Kurkowa  pychotka,kurki smażone na patelni ze śmietaną i mąką rewelacja.W jajecznicy też pycha.Jeżeli masz ich dużo to poporcjuj i pomroź,ja zawsze kroję kurki na mniejsze kawałki i mroże.

              Użytkownik usunięty
                7
                • Zgłoś naruszenie zasad
                23 sierpnia 2011 20:26 | ID: 618574
                Kamila2010 (2011-08-23 22:06:20)

                Ja swoje już pomroziłam:)Uwielbiam polędwiczki wieprzowe w sosie z kurek.Zupa Kurkowa  pychotka,kurki smażone na patelni ze śmietaną i mąką rewelacja.W jajecznicy też pycha.Jeżeli masz ich dużo to poporcjuj i pomroź,ja zawsze kroję kurki na mniejsze kawałki i mroże.

                Chyba tak zrobię. Jest ich sporo, więc poporcjuję i pomrożę. Będzie dla Męża, rzeczywiście karmię piersią i może nie powinnam ja ich jeść. Ale taka jajecznica z kurkami, czy zupa to mi się zamarzyła...

                Avatar użytkownika anketrin
                anketrinPoziom:
                • Zarejestrowany: 10.05.2011, 18:06
                • Posty: 1709
                8
                • Zgłoś naruszenie zasad
                23 sierpnia 2011 20:34 | ID: 618586

                Marynowane,jajecznica,suszone-rewelacja

                Avatar użytkownika Kamila2010
                Kamila2010Poziom:
                • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
                • Posty: 10745
                9
                • Zgłoś naruszenie zasad
                23 sierpnia 2011 20:47 | ID: 618611
                anketrin (2011-08-23 22:34:04)

                Marynowane,jajecznica,suszone-rewelacja

                Suszone?nigdy nie suszyłam kurek do czego można je później dodać?

                Avatar użytkownika anketrin
                anketrinPoziom:
                • Zarejestrowany: 10.05.2011, 18:06
                • Posty: 1709
                10
                • Zgłoś naruszenie zasad
                23 sierpnia 2011 20:55 | ID: 618617
                Kamila2010 (2011-08-23 22:47:24)
                anketrin (2011-08-23 22:34:04)

                Marynowane,jajecznica,suszone-rewelacja

                Suszone?nigdy nie suszyłam kurek do czego można je później dodać?

                Wrzucasz do wody na noc,a jajecznica z rana jak się patrzy,można dodać też do wigilijnych uszek-trochę delikatniejsze

                Avatar użytkownika Wxxx
                WxxxPoziom:
                • Zarejestrowany: 17.12.2009, 20:50
                • Posty: 9899
                11
                • Zgłoś naruszenie zasad
                23 sierpnia 2011 22:37 | ID: 618659

                Kurki w śmietanie z ryżem-pyszne!

                Użytkownik usunięty
                  12
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  24 sierpnia 2011 04:48 | ID: 618690

                  ja ostatnio robilam sos z kurek z cebulką, śmietaną i koperkiem

                  Użytkownik usunięty
                    13
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    24 sierpnia 2011 06:01 | ID: 618730

                    Ja uwielbiam sos, taki jak koleżanka wyżej opisała. Z jajkiem jadłam raz. poza tym nie wiem co jeszcze robi się z kurkami, bo ich nie zbieram. Nie znam się aż tak.

                    Avatar użytkownika Stokrotka
                    StokrotkaPoziom:
                    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
                    • Posty: 66136
                    14
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    24 sierpnia 2011 06:25 | ID: 618747

                    Moja mama gotuje, mieli w maszynce i jako nadzionko do pierogów najczęściej wigilijnych. Dobre.

                    Avatar użytkownika ewelka21
                    ewelka21Poziom:
                    • Zarejestrowany: 16.05.2011, 23:03
                    • Posty: 3002
                    15
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    24 sierpnia 2011 06:38 | ID: 618760

                    Moja mama robi pyszne jurki w śmietanie.Najpierw dusi je na maśle z cebluką, a potem zalewa śmietaną...Uwielbiam!

                    Użytkownik usunięty
                      16
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      24 sierpnia 2011 13:04 | ID: 619042

                      Nigdy nie jadłam kurek...smaku mi narobiłyście...

                      Avatar użytkownika bielinek_kapustnik
                      • Zarejestrowany: 08.04.2011, 08:58
                      • Posty: 1112
                      17
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      24 sierpnia 2011 13:07 | ID: 619046

                      Moja mama robi kurki na maśle. Nie wiem jak - ale są przepyszne :)

                      Użytkownik usunięty
                        18
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        24 sierpnia 2011 13:17 | ID: 619055

                        Uwielbiam polędwiczkę wieprzową w kukach.

                        Na malej ilości oliwy smażysz sznycle z polędwicy. Na masełku dusisz umyte kurki około 20 minut, możesz dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zalewasz śwmietanką 18 % i przekładasz do polędwiczek. wszystko razem dusisz jeszcze kilka minut.  Podajesz z ziemniakami i gotowanymi warzywami. Pychota!

                        Avatar użytkownika madalenadelamur
                        • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
                        • Posty: 3921
                        19
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        24 sierpnia 2011 13:19 | ID: 619060
                        Kurki w cieście z bukietem sałat

                         


                        Składniki

                        200 g kurek średniej wielkości oczyszczonych
                        1 jajko
                        ½ szklanki mąki
                        ½ szklanki piwa
                        ½ główki sałaty strzępiastej
                        ½ główki sałaty masłowej
                        ½ główki sałaty radiccio
                        1 cykoria
                        10 szt. pomidorków koktajlowych
                        ½ szklanki pestek słonecznika
                        5 listków bazylii
                        3 łyżki octu jabłkowego
                        ½ szklanki oliwy 
                        sól, pieprz
                        olej do smażenia

                        Przygotowanie
                        Z jajka, mąki i piwa przygotuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Kurki namocz, posól i oprósz mąką. Zanurz w cieście i smaż w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Sałaty porwij na mniejsze kawałki. Bazylię posiekaj. Upraż pestki słonecznika. Posól dobrze ocet jabłkowy i wmieszaj w niego oliwę. Polej sosem sałatę i pomidory. Wymieszaj wszystko razem i wyłóż do salaterki. Na wierzch ułóż kurki w cieście i posyp pestkami słonecznika.

                        Avatar użytkownika Sonia
                        SoniaPoziom:
                        • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
                        • Posty: 112855
                        20
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        24 sierpnia 2011 13:42 | ID: 619075
                        emka1007 (2011-08-24 06:48:02)

                        ja ostatnio robilam sos z kurek z cebulką, śmietaną i koperkiem

                        Uwielbiam taki sos:) Poza tym kurki marynuję na słodko-kwaśno. Rewelacja:)