Bardzo lubię Cukinię, której za chwilę będzie duuużo w ogrodzie - a może WY podzielicie się swoimi przepisami?
Ja robię często smażoną z boczkiem lub kiełbaską i z makaronem.
6 lipca 2011 14:58 | ID: 580766
Ja nie znam przepisów, ale właśnie dostałam dwie małe. Przydadzą się siekawe przepisy.
6 lipca 2011 15:05 | ID: 580773
Jeżeli lubisz makaron, tak po włosku to podsmaż na oleju lub oliwie kawałeczek boczku lub kiełbaski, dodaj troszkę czosnku, cebulkę, pieprz, jarzynkę do smaku na koniec cukinię pokrojoną w cienki półplasterki, pieruszkę i oregano. W to wrzucam ugotowany jakiś gruby makaron. Można posypać serem żółtym lub parmezanem.
6 lipca 2011 15:08 | ID: 580777
kroję w plastry,sypię degustą a potem w jajeczko ,tartą bułeczkę i na patelkę.....luuubięę!!
6 lipca 2011 15:19 | ID: 580780
Moja mama tak robi, tylko jak posypie wegetą to na chwilę odkłada żeby puściła sok. Pyszotaaa... aż ślinka cieknie.
6 lipca 2011 15:37 | ID: 580787
Uwielbiam cukinię. Można z niej zrobić szybciutko pyszne dania. Ostatnio: na patelnię podsmażona cebulka, cukinia, pomidory - i już jest przepyszne leczo! Sporo osób robi z mięsem czy kiełbasą, ale takie bezmięsne jest rewelacyjne w upalny dzień.
Drugi przpis: Oliwa z oliwek, cebulka, kurczak na patelni. Dodajemy kolejno pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, cukinię pokrojoną w kostkę i pomidory (kolejność jest ważna, żeby zmiękczyć paprykę i nie rozbabrać za bardzo pomidorów). Można podawać z ryżem lub z grzankami :)
Trzecia opcja to potraktować paski cukini jak kotleciki (obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej), usmażyć. Posypać dużą ilością suszonego czosnku, podawać z grzankami z masłem czosnkowym (wyciskamy kilka ząbków czosnku i mieszamy z masłem).
Chodzi mi jeszcze po głowie sałatka z grillowaną cukinią i mozzarellą.
6 lipca 2011 16:18 | ID: 580808
Cukinię można również składać tak jak ogórki korniszony - jest pyszna. Tak na surowo to dodajemy tylko do szaszłyków.
6 lipca 2011 16:19 | ID: 580810
Acha i z cukinii można robić również placki w podobny sposób, jak placki ziemniaczane, ponoć dobre są. Ja osobiście nie próbowałam.
6 lipca 2011 16:39 | ID: 580830
6 lipca 2011 17:00 | ID: 580849
Cukinia faszerowana:
Składniki:
- ok 6 cukinii ( takich mniejszych)
Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej drobiowego)
- 1 butelka sosu pomidorowego, ketchupu lub puszka pomidorów w zalewie
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 20 dkg sera żółtego
- pęczek natki pietruszki
- czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, oraz wg uznania ulubione przyprawy.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostke i przysmażyć na patelni, odłożyć na bok.
Następnie przysmażyć mięso mielone, dodająć do niego czosnek przyprawy, zioła.
Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę oraz marchew startą na małych oczkach, następnie sos pomidorowy lub ketchup .
Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu.
Gotowy sos doprawić do smaku.
Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką.
Gotowym farszem napełniamy cukinię.
Posypujemy ją zieloną natką pietruszki i startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 30 min, a następnie ściąganmy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia sie żółtego sera.
6 lipca 2011 17:05 | ID: 580854
Cukinia nadziewana mięsem milonym i zapieczona. Cukinia smażona z mielonym, cebulą i pomidorkami.
6 lipca 2011 23:04 | ID: 581367
nie przepadam za cukinią ...
6 lipca 2011 23:28 | ID: 581407
Placki, nadziewana lub na grillu, no i leczo, mniam;)
7 lipca 2011 05:15 | ID: 581487
Uwielbiam cukinie.
I wiele nie trzeba by było pysznie, wystarczy: cukinia, pomidory, pesto pomidorowe, troszke startego sera i jest pysznie!:)
7 lipca 2011 13:37 | ID: 581891
No własnie zapomniałam, że robiłam też placki ziemniaczane z dodatkiem utartej cukinii, są pyszne, takie bardziej słodkie. Dzięki za wszystkie przepisy.
7 lipca 2011 23:16 | ID: 582285
Masz rację, o nim zapomniałam - jest na prawdę smaczne - polecam...
Znalazłam przepis w necie...
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,4908099,title,Leczo-z-cukinia,index.html?ticaid=6c9ef
8 lipca 2011 08:40 | ID: 582438
Lubię cukinię robię placki,leczo ,duszona z mięsem też jest pyszna.Robiłam ją z karkówką duszoną w piecu,pyszna ,zanim mięsko zmięknie to cukinia jest tak mięciutka i przesycona sosem z mięsa że tylko palce lizać ,teraz spróbuje zrobić z kurczakiem.Jak robię to każdy wyjada cukinię a mięso zostaje,dodaję tez marchewkę,pyszne:)
8 lipca 2011 08:41 | ID: 582439
Robię też buraczki z cukinią w słoikach ,taką sałatkę ,
8 lipca 2011 09:05 | ID: 582463
Takie niby zwyczajne warzywo, łatwo się je uprawia a ile smakowitości można zrobić. Taką duszoną z karkóweczką to muszę zrobić, bo już oczami wyobrażni to widzę... mmm, mniam, mniam...
A jeszcze czasami robiłam tak śniadaniowo - cukinia podsmażona, w to jajka i szczypiorek.
8 lipca 2011 13:25 | ID: 582728
Cukinię dodaję do lecza.
11 lipca 2011 15:46 | ID: 584907
Bardzo lubię cukinię, czy to w tartej bułce i smażoną, czy w zapiekankach czy w leczu.
U nas jest jej sporo, ale jeszcze nie dojrzała.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.