Przetwory domowe
Aha, zapomniałam dodać, że w tej mojej paście paprykowo-bakłażanowej stosunek papryki do bakłażana powinien wynosić 3:1 lub 4:1 :)
Jupiii wreszcie jakieś przepisy :) Zaraz je sobie pospisuję, żeby później nie szukać :)
Paprykę robiłam dotąd zwyczajnie. Zalewa: 5 szklanek wody na każdą jedną szklankę octu, pół szklanki cukru, sól do smaku, około 6 goździków, dwie cebuki pokrojone w krążki ( podgotowana w wodzie z goździkami). Cukru można dodać trochę więcej w zależności od preferencji smakowych :).
Do słoików układam różnokolowową pokrojoną paprykę, zalewam gorącą zalewą i zakręcam. Pasteryzuję około 20 min.
Bardzo lubię również pastę paprykowo-bakłażanową, tzw. Ajvar.
Oczyszczam z gniazda kilka papryk, wkładam na blaszkę i zapiekam w piekarniku około 30 min.
Bakłażan kroję w plastry, solę w celu pozbycia się goryczki i odstawiam na 20 min. Po tym podgotowuję bakłażana w małej ilości wody z oliwą/olejem (max. 20 min), odcedzam. Paprykę i bakłażana mielę na drobnym sitku i wrzucam do garnka. Dodaję kilka łyżek oleju i do smaku : czosnek, ocet, cukier, sól i pieprz. Jeśli masa jest za sucha, można podlać wodą. Duszę to około 40 min, często mieszając. Wlewam do słoików. Pasteryzuję około 20 min. Podaje się na zimno jako dressing do mięs, wędlin. Pycha.
Zalewę do papryki robię tak samo,ale nie pasteryzuję ,tylko do prawie gotującej się zalewy wrzucam na ok. minutę paprykę już pokrojoną ,wyciągam łyżką cedzakową wkładam do słoików i zalewam bardzo gorącą zalewą, papryka taka jest chrupka bo ilekroć pasteryzowałam to była miękka.
Taka papryka może stać do wiosny ,o ile wystoi,bo moja "mężowa zaraza" to sobie sama wybierała słoiczki z piwnicy , i w grudniu już nie było ,a przerobiłam 15 kg papryki.
Paprykę robiłam dotąd zwyczajnie. Zalewa: 5 szklanek wody na każdą jedną szklankę octu, pół szklanki cukru, sól do smaku, około 6 goździków, dwie cebuki pokrojone w krążki ( podgotowana w wodzie z goździkami). Cukru można dodać trochę więcej w zależności od preferencji smakowych :).
Do słoików układam różnokolowową pokrojoną paprykę, zalewam gorącą zalewą i zakręcam. Pasteryzuję około 20 min.
Zalewę do papryki robię tak samo,ale nie pasteryzuję ,tylko do prawie gotującej się zalewy wrzucam na ok. minutę paprykę już pokrojoną ,wyciągam łyżką cedzakową wkładam do słoików i zalewam bardzo gorącą zalewą, papryka taka jest chrupka bo ilekroć pasteryzowałam to była miękka.
Taka papryka może stać do wiosny ,o ile wystoi,bo moja "mężowa zaraza" to sobie sama wybierała słoiczki z piwnicy , i w grudniu już nie było ,a przerobiłam 15 kg papryki.
A to nie wiedziałam, że tak można. Chyba spróbuję.
Tez nie robiłam tak ,ale babcia mi podpowiedziała,myślałam że jak nie będzie pasteryzowana to się zepsuje,ale nic z tego ,wyszła mi najlepsza jaką do tej pory robiłam i dlatego tak szybko zjedzona:)
- Zarejestrowany: 25.01.2010, 09:38
- Posty: 5777
Muszę sobie pokopiowac przepisy i coś zrobię - może wyjdzie ;)
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Coś dla Aliny63 :)
Sałatka z papryką :)
2 kg białej kapusty, 60 dag cebuli, 80 dag marchwi,80 dag czerwonej papryki,
litr wody,2 szkl oleju, szkl octu, 5 łyżek cukru, 3 i 1/2 łyżki soli,łyżka curry,łyżeczka pieprzu
kapustę poszatkowac,marchew zetrzeć,cebulę pokroić w piórka a paprykę w cienkie paski.
Wymieszać wszystkie składniki i odstawic na 2 godziny.Potem w słoiki i pasteryzowac 20 minut:)
Smacznego:)
Dziękuję za ten / i inne oczywiście / przepisy .
PAPRYKA Z MIODEM .
Zaleawa : 8 szklanek wody , 1 szklanka cukru , 2 łyżki soli , 4 łużki miodu - zagotować .
Do każdego słoika włożyć pokrojoną wg. uznania paprykę , kilka ziaren gorczycy , liść laurowy , 1 kulkę ziela angielskiego . Wlać łyżkę oleju , zalać gorącą zalewą . Pasteryzować 10 minut .
- Zarejestrowany: 06.07.2011, 16:40
- Posty: 24
Ja uwielbiam 5 składnikową sałatkę i ogórki z pieprzem:)
- Zarejestrowany: 25.01.2010, 09:38
- Posty: 5777
Będę dziś robić sok i dżem z wiśni ;)