Przetwory domowe - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Przetwory domowe

50odp.
Strona 3 z 3
Odsłon wątku: 8078
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    29 czerwca 2011, 11:50 | ID: 573818

    Proponuję, żebyśmy umieszczali w tym wątku sprawdzone przepisy na domowe przetwory - te tradycyjne, jak
    i oryginalne :), wszak sezon owocowo-warzywny w pełni

    Użytkownik usunięty
      41
      • Zgłoś naruszenie zasad
      6 lipca 2011, 09:25 | ID: 580585

      Aha, zapomniałam dodać, że w tej mojej paście paprykowo-bakłażanowej stosunek papryki do bakłażana powinien wynosić 3:1 lub 4:1 :)

      Użytkownik usunięty
        42
        • Zgłoś naruszenie zasad
        6 lipca 2011, 09:34 | ID: 580593

        Jupiii wreszcie jakieś przepisy :) Zaraz je sobie pospisuję, żeby później nie szukać :)

        Użytkownik usunięty
          43
          • Zgłoś naruszenie zasad
          6 lipca 2011, 10:03 | ID: 580612
          Jaśmina (2011-07-06 10:01:28)

          Paprykę robiłam dotąd zwyczajnie. Zalewa: 5 szklanek wody na każdą jedną szklankę octu, pół szklanki cukru, sól do smaku, około 6 goździków, dwie cebuki pokrojone w krążki ( podgotowana w wodzie z goździkami). Cukru można dodać trochę więcej w zależności od preferencji smakowych :).
          Do słoików układam różnokolowową pokrojoną paprykę, zalewam gorącą zalewą i zakręcam. Pasteryzuję około 20 min.

          Bardzo lubię również pastę paprykowo-bakłażanową, tzw. Ajvar.

          Oczyszczam z gniazda kilka papryk, wkładam na blaszkę i zapiekam w piekarniku około 30 min.
          Bakłażan kroję w plastry, solę w celu pozbycia się goryczki i odstawiam na 20 min. Po tym podgotowuję bakłażana w małej ilości wody z oliwą/olejem (max. 20 min), odcedzam. Paprykę i bakłażana mielę na drobnym sitku i wrzucam do garnka. Dodaję kilka łyżek oleju i do smaku : czosnek, ocet, cukier, sól i pieprz. Jeśli masa jest za sucha, można podlać wodą. Duszę to około 40 min, często mieszając. Wlewam do słoików. Pasteryzuję około 20 min. Podaje się na zimno jako dressing do mięs, wędlin. Pycha.

          Zalewę do papryki robię tak samo,ale nie pasteryzuję ,tylko do prawie gotującej się zalewy wrzucam na ok. minutę paprykę już pokrojoną ,wyciągam łyżką cedzakową  wkładam do słoików i zalewam bardzo gorącą zalewą, papryka taka jest chrupka bo ilekroć pasteryzowałam to była miękka.

          Taka papryka może stać do wiosny ,o ile wystoi,bo moja  "mężowa zaraza" to sobie sama wybierała słoiczki z piwnicy , i w grudniu już nie było ,a przerobiłam 15 kg  papryki.

          Użytkownik usunięty
            44
            • Zgłoś naruszenie zasad
            6 lipca 2011, 10:05 | ID: 580614
            renia (2011-07-06 12:03:54)
            Jaśmina (2011-07-06 10:01:28)

            Paprykę robiłam dotąd zwyczajnie. Zalewa: 5 szklanek wody na każdą jedną szklankę octu, pół szklanki cukru, sól do smaku, około 6 goździków, dwie cebuki pokrojone w krążki ( podgotowana w wodzie z goździkami). Cukru można dodać trochę więcej w zależności od preferencji smakowych :).
            Do słoików układam różnokolowową pokrojoną paprykę, zalewam gorącą zalewą i zakręcam. Pasteryzuję około 20 min.

            Zalewę do papryki robię tak samo,ale nie pasteryzuję ,tylko do prawie gotującej się zalewy wrzucam na ok. minutę paprykę już pokrojoną ,wyciągam łyżką cedzakową  wkładam do słoików i zalewam bardzo gorącą zalewą, papryka taka jest chrupka bo ilekroć pasteryzowałam to była miękka.

            Taka papryka może stać do wiosny ,o ile wystoi,bo moja  "mężowa zaraza" to sobie sama wybierała słoiczki z piwnicy , i w grudniu już nie było ,a przerobiłam 15 kg  papryki.


            A to nie wiedziałam, że tak można. Chyba spróbuję.

            Użytkownik usunięty
              45
              • Zgłoś naruszenie zasad
              6 lipca 2011, 10:09 | ID: 580616

              Tez nie robiłam tak ,ale babcia mi podpowiedziała,myślałam że jak nie będzie pasteryzowana to się zepsuje,ale nic z tego ,wyszła mi najlepsza jaką do tej pory robiłam i dlatego tak szybko zjedzona:)

              Avatar użytkownika MNONKA
              MNONKAPoziom:
              • Zarejestrowany: 25.01.2010, 09:38
              • Posty: 5777
              46
              • Zgłoś naruszenie zasad
              6 lipca 2011, 10:25 | ID: 580639

              Muszę sobie pokopiowac przepisy i coś zrobię - może wyjdzie ;)

              Avatar użytkownika Alina63
              Alina63Poziom:
              • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
              • Posty: 18946
              47
              • Zgłoś naruszenie zasad
              6 lipca 2011, 12:31 | ID: 580727
              renia (2011-07-06 09:04:37)

              Coś  dla Aliny63 :)

                                            Sałatka z papryką :)

               2 kg białej kapusty, 60  dag cebuli, 80 dag marchwi,80 dag czerwonej papryki,

               litr wody,2 szkl oleju, szkl octu, 5 łyżek cukru, 3 i 1/2 łyżki soli,łyżka curry,łyżeczka pieprzu

               kapustę poszatkowac,marchew zetrzeć,cebulę pokroić w piórka a paprykę w cienkie paski.

              Wymieszać wszystkie składniki i odstawic na 2 godziny.Potem w słoiki i pasteryzowac 20 minut:)
              Smacznego:)

              Dziękuję za ten / i inne oczywiście / przepisy .

              PAPRYKA Z MIODEM .

              Zaleawa : 8 szklanek wody , 1 szklanka cukru , 2 łyżki soli , 4 łużki miodu - zagotować .

              Do każdego słoika włożyć pokrojoną wg. uznania paprykę , kilka ziaren gorczycy , liść laurowy , 1 kulkę ziela angielskiego . Wlać łyżkę oleju , zalać gorącą zalewą . Pasteryzować 10 minut .

              Avatar użytkownika Magda87
              Magda87Poziom:
              • Zarejestrowany: 06.07.2011, 16:40
              • Posty: 24
              48
              • Zgłoś naruszenie zasad
              7 lipca 2011, 12:59 | ID: 581931

              Ja uwielbiam 5 składnikową sałatkę i ogórki z pieprzem:)

              Avatar użytkownika MNONKA
              MNONKAPoziom:
              • Zarejestrowany: 25.01.2010, 09:38
              • Posty: 5777
              49
              • Zgłoś naruszenie zasad
              19 lipca 2011, 10:10 | ID: 591913

              Będę dziś robić sok i dżem z wiśni ;)

              Użytkownik usunięty
                50
                • Zgłoś naruszenie zasad
                11 sierpnia 2011, 08:20 | ID: 609362

                Odświeżam wątek, bo sama chętnie poinspiruje się przepisami na domowe przetwory

                Ktoś doda jeszcze jakiś ciekawy przepis?