W dodatku do tygodników Gazety Olsztyńskiej "Po godzinach" znalazłam kilka przydatnych w każdej kuchni wskazówek:
• jajka nie pękną podczas gotowania, jeśli do wody wsypiesz szczyptę soli;
• rosół będzie miał ładny kolor, jeśli do garnka włożysz umytą łuskę od cebuli;
• łatwiej obierzesz pomidory, jeśli skórkę na spodzie natniesz na krzyż i dopiero potem zanurzysz warzywo we wrzątku;
• bez problemu obierzesz parówkę z folii, jeśli zaraz po wyjęciu z wrzątku włożysz ją na chwilę pod zimny strumień wody;
• kotlety będą smaczniejsze, jeśli do panierki z mąki i bułki tartej dodasz starty ser żółty;
• potrawy, zamiast w bułce tartej, możesz panierować w kaszce kukurydzianej - będą złociste i chrupiące;
• solone śledzie będą delikatniejsze, jeśli do moczenia użyjesz mleka zamiast wody;
• smak sosu pieczeniowego poprawisz dodając do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej;
• chleb na dłużej zachowa świeżość, jeżeli będziesz go przechowywał w zamkniętym naczyniu razem z surowym jabłkiem;
• sól nie zwilgotnieje, gdy do solniczki włożysz kilka ziaren ryżu.
Znacie jeszcze inne tego typu porady? Jeśli tak - zapraszam do dzielenia się nimi z nami w tym wątku