Kopiec kreta
- Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
- Posty: 21500
Oczywiście, że robiłam...wielokrotnie:)
Bardzo je lubie
Chyba zrobie je na święta...Teść ma imieniny...
...robiłam kiedyś - domownicy zajadali się, dla mnie mocno za słodka, pomimo, że lubię kremy:-)
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Robiłam ze dwa razy. Ciasto smaczne dosć. Ostatnio nie widziałam w sklepach.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
A ja zrobię z podwójnej porcji. Będzie taaaaki wielki. Albo może dwa mniejsze..Na święta przy gościach, aby każdy mógł chociaż spróbować.
- Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
- Posty: 21500
Widzę, że połowa planuje go zrobić bardzo mnie to cieszy- po kawałku od każdego i mam ciasto na święta
Widzę, że połowa planuje go zrobić bardzo mnie to cieszy- po kawałku od każdego i mam ciasto na święta
Jaka spryciula
Pychotka! Polecam banana pokroić na mniejsze kawałki, gdyż lepiej się kroi. Potwierdzam kopiec z pudełka jest smaczniejszy. Robiłam podobną wersję domową, ale krem jest niedopodrobienia!
- Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
- Posty: 21500
Kasia i jak wyszło ciasto
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
Kasia i jak wyszło ciasto
Niedługo będziemy mieli gości to ich poczęstuje ciastem.A sama jeszcze nie jadłam czekam na męża.Później dodam jakieś zdjęcia.
- Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
- Posty: 21500
Kasia i jak wyszło ciasto
Niedługo będziemy mieli gości to ich poczęstuje ciastem.A sama jeszcze nie jadłam czekam na męża.Później dodam jakieś zdjęcia.
Ok
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
Kasia i jak wyszło ciasto
Niedługo będziemy mieli gości to ich poczęstuje ciastem.A sama jeszcze nie jadłam czekam na męża.Później dodam jakieś zdjęcia.
Ok
Właśnie zjadłam kawałeczek ciacha.Rodzicow tez poczęstowałam i ciasto jest MniamniusieZrobiłam zdjęcia tylko zapomniałam włożyć kartę pamięci musze wygrzebać kabel z kartonu.Mam nadzieję,że go znajdę.Ciekawe co goście powiedzą na ciasto?
- Zarejestrowany: 09.03.2011, 15:35
- Posty: 87
A ja z okazji zblizajacych sie swiat, zreszta nietylko polecam mazurek, banalnie prosty a jaki pyszny!
Składniki:
-
35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
-
10 dag cukru
-
20 dag masła
-
1 łyżka gęstej śmietany, gdy ciasto za mało mokre mozna dodac 2
-
2 żółtka
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, upiec na jasnozłoty kolor. Piekłam na blaszce 35 x 25 cm (ale spokojnie można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być!
Masę kajmakową mozna przygotowaćy z puszki mleka skondensowanego słodzonego. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć. Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Posmarować ciasto. Można tez dostac gotowa mase kajmakową
Posmarowane kajmakiem ciasto dekorujemy np.bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.
Smacznego!
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Zawsze mnie ten kopiec intrygował. Na obrazku taki cacy a ja taki antytalent do ciast pewnie zamiast kopca bym jakiś krowi placek zrobiła.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
I ja kiedys kopiec kreta robiłam:)
Ale jakos długo już u nas go nie było. Nawet w sklepie jakos mi umykał:) Probowałam kiedyś robic domowym sposobem, ale nie wyszedł taki smaczny. Powiem, ze gotowiec jest o niebo lepszy!!!
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
Goście byli zachwyceni ciastem.Bardzo im smakował.PYSZNY ten KOPIEC KRETA
A ja z okazji zblizajacych sie swiat, zreszta nietylko polecam mazurek, banalnie prosty a jaki pyszny!
Składniki:
-
35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
-
10 dag cukru
-
20 dag masła
-
1 łyżka gęstej śmietany, gdy ciasto za mało mokre mozna dodac 2
-
2 żółtka
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, upiec na jasnozłoty kolor. Piekłam na blaszce 35 x 25 cm (ale spokojnie można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być!
Masę kajmakową mozna przygotowaćy z puszki mleka skondensowanego słodzonego. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć. Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Posmarować ciasto. Można tez dostac gotowa mase kajmakową
Posmarowane kajmakiem ciasto dekorujemy np.bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.
Smacznego!
Faktycznie prosty:)
Dzięki za przepis:)
Goście byli zachwyceni ciastem.Bardzo im smakował.PYSZNY ten KOPIEC KRETA
mówiłyśmy
- Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
- Posty: 21500
Goście byli zachwyceni ciastem.Bardzo im smakował.PYSZNY ten KOPIEC KRETA
Bardzo mnie to cieszy :)
Zawsze mnie ten kopiec intrygował. Na obrazku taki cacy a ja taki antytalent do ciast pewnie zamiast kopca bym jakiś krowi placek zrobiła.
Ala kopiec wychodzi po dodaniu ubitej śmietany, więc wszystko przed Tobą;)