Kopiec kreta - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Kopiec kreta

45odp.
Strona 2 z 3
Odsłon wątku: 6060
Avatar użytkownika czerwona panienka
  • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
  • Posty: 21500
  • Zgłoś naruszenie zasad
28 marca 2011 16:20 | ID: 471166

Naszło mnie dziś na ciasta i przypomniało mi się jak uwielbiałam kiedyś ciasto kopiec kreta

Chyba zrobię je na następne wyjście Łukasza na przpustkę

Robiliście kiedyś to ciasto?

Użytkownik usunięty
    21
    • Zgłoś naruszenie zasad
    29 marca 2011 03:40 | ID: 471688
    Ojej!:) Jak ja dawno tego nie widziałam... Marlenka - znowu kusisz:D - powinni Ci zmienic podpis - Kusicielka Familiowiczów :) na weekend chyba do tesciowej pojade, no to takie ciacho zrobie:)
    Użytkownik usunięty
      22
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 marca 2011 05:55 | ID: 471732

      Oczywiście, że robiłam...wielokrotnie:)

      Bardzo je lubie

      Chyba zrobie je na święta...Teść ma imieniny...

      Użytkownik usunięty
        23
        • Zgłoś naruszenie zasad
        29 marca 2011 05:57 | ID: 471735

        ...robiłam kiedyś - domownicy zajadali się, dla mnie mocno za słodka, pomimo, że lubię kremy:-)

        Avatar użytkownika dziecinka
        dziecinkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
        • Posty: 26147
        24
        • Zgłoś naruszenie zasad
        29 marca 2011 06:34 | ID: 471765

        Robiłam ze dwa razy. Ciasto smaczne dosć. Ostatnio nie widziałam w sklepach.

        Avatar użytkownika Stokrotka
        StokrotkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
        • Posty: 66136
        25
        • Zgłoś naruszenie zasad
        29 marca 2011 06:40 | ID: 471779

        A ja zrobię z podwójnej porcji. Będzie taaaaki wielki. Albo może dwa mniejsze..Na święta przy gościach, aby każdy mógł chociaż spróbować.

        Avatar użytkownika czerwona panienka
        • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
        • Posty: 21500
        26
        • Zgłoś naruszenie zasad
        29 marca 2011 06:56 | ID: 471806

        Widzę, że połowa planuje go zrobić bardzo mnie to cieszy- po kawałku od każdego i mam ciasto na święta

        Użytkownik usunięty
          27
          • Zgłoś naruszenie zasad
          29 marca 2011 07:03 | ID: 471817
          czerwona panienka (2011-03-29 08:56:53)

          Widzę, że połowa planuje go zrobić bardzo mnie to cieszy- po kawałku od każdego i mam ciasto na święta

          Jaka spryciula

          Użytkownik usunięty
            28
            • Zgłoś naruszenie zasad
            29 marca 2011 07:06 | ID: 471821

            Pychotka! Polecam banana pokroić na mniejsze kawałki, gdyż lepiej się kroi. Potwierdzam kopiec z pudełka jest smaczniejszy. Robiłam podobną wersję domową, ale krem jest niedopodrobienia!

            Avatar użytkownika czerwona panienka
            • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
            • Posty: 21500
            29
            • Zgłoś naruszenie zasad
            29 marca 2011 15:46 | ID: 472434

            Kasia i jak wyszło ciasto

            Avatar użytkownika Kasiella
            KasiellaPoziom:
            • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
            • Posty: 3823
            30
            • Zgłoś naruszenie zasad
            29 marca 2011 15:58 | ID: 472449
            czerwona panienka (2011-03-29 17:46:51)

            Kasia i jak wyszło ciasto

            Niedługo będziemy mieli gości to ich poczęstuje ciastem.A sama jeszcze nie jadłam czekam na męża.Później dodam jakieś zdjęcia.

            Avatar użytkownika czerwona panienka
            • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
            • Posty: 21500
            31
            • Zgłoś naruszenie zasad
            29 marca 2011 16:01 | ID: 472450
            Kasiella (2011-03-29 17:58:36)
            czerwona panienka (2011-03-29 17:46:51)

            Kasia i jak wyszło ciasto

            Niedługo będziemy mieli gości to ich poczęstuje ciastem.A sama jeszcze nie jadłam czekam na męża.Później dodam jakieś zdjęcia.

            Ok

            Avatar użytkownika Kasiella
            KasiellaPoziom:
            • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
            • Posty: 3823
            32
            • Zgłoś naruszenie zasad
            29 marca 2011 16:22 | ID: 472463
            czerwona panienka (2011-03-29 18:01:51)
            Kasiella (2011-03-29 17:58:36)
            czerwona panienka (2011-03-29 17:46:51)

            Kasia i jak wyszło ciasto

            Niedługo będziemy mieli gości to ich poczęstuje ciastem.A sama jeszcze nie jadłam czekam na męża.Później dodam jakieś zdjęcia.

            Ok

            Właśnie zjadłam kawałeczek ciacha.Rodzicow tez poczęstowałam i ciasto jest MniamniusieZrobiłam zdjęcia tylko zapomniałam włożyć kartę pamięci musze wygrzebać kabel z kartonu.Mam nadzieję,że go znajdę.Ciekawe co goście powiedzą na ciasto?

            Avatar użytkownika tojatajanka
            tojatajankaPoziom:
            • Zarejestrowany: 09.03.2011, 15:35
            • Posty: 87
            33
            • Zgłoś naruszenie zasad
            29 marca 2011 16:53 | ID: 472494

            A ja z okazji zblizajacych sie swiat, zreszta nietylko polecam mazurek, banalnie prosty a jaki pyszny!

             

            Składniki:

            • 35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
            • 10 dag cukru
            • 20 dag masła
            • 1 łyżka gęstej śmietany, gdy ciasto za mało mokre mozna dodac 2
            • 2 żółtka

            Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować,  upiec na jasnozłoty kolor. Piekłam na blaszce 35 x 25 cm (ale spokojnie można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być!

            Masę kajmakową mozna przygotowaćy z puszki mleka skondensowanego słodzonego. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć. Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Posmarować ciasto. Można tez dostac gotowa mase kajmakową

            Posmarowane kajmakiem ciasto dekorujemy  np.bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.


            Smacznego!


            Avatar użytkownika alanml
            alanmlPoziom:
            • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
            • Posty: 30511
            34
            • Zgłoś naruszenie zasad
            29 marca 2011 17:52 | ID: 472566

            Zawsze mnie ten kopiec intrygował. Na obrazku taki cacy a ja taki antytalent do ciast pewnie zamiast kopca bym jakiś krowi placek zrobiła. 

            Avatar użytkownika Sonia
            SoniaPoziom:
            • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
            • Posty: 112855
            35
            • Zgłoś naruszenie zasad
            29 marca 2011 18:50 | ID: 472672

            I ja kiedys kopiec kreta robiłam:)


            Ale jakos długo już u nas go nie było. Nawet w sklepie jakos mi umykał:) Probowałam kiedyś robic domowym sposobem, ale nie wyszedł taki smaczny. Powiem, ze gotowiec jest o niebo lepszy!!!

            Avatar użytkownika Kasiella
            KasiellaPoziom:
            • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
            • Posty: 3823
            36
            • Zgłoś naruszenie zasad
            29 marca 2011 18:59 | ID: 472686

            Goście byli zachwyceni ciastem.Bardzo im smakował.PYSZNY ten KOPIEC KRETA

            Użytkownik usunięty
              37
              • Zgłoś naruszenie zasad
              29 marca 2011 19:01 | ID: 472688
              tojatajank a (2011-03-29 18:53:13)

              A ja z okazji zblizajacych sie swiat, zreszta nietylko polecam mazurek, banalnie prosty a jaki pyszny!

               

              Składniki:

              • 35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
              • 10 dag cukru
              • 20 dag masła
              • 1 łyżka gęstej śmietany, gdy ciasto za mało mokre mozna dodac 2
              • 2 żółtka

              Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować,  upiec na jasnozłoty kolor. Piekłam na blaszce 35 x 25 cm (ale spokojnie można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być!

              Masę kajmakową mozna przygotowaćy z puszki mleka skondensowanego słodzonego. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć. Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Posmarować ciasto. Można tez dostac gotowa mase kajmakową

              Posmarowane kajmakiem ciasto dekorujemy  np.bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.


              Smacznego!


              Faktycznie prosty:)
              Dzięki za przepis:)

              Użytkownik usunięty
                38
                • Zgłoś naruszenie zasad
                29 marca 2011 19:02 | ID: 472689
                Kasiella (2011-03-29 20:59:31)

                Goście byli zachwyceni ciastem.Bardzo im smakował.PYSZNY ten KOPIEC KRETA

                mówiłyśmy

                Avatar użytkownika czerwona panienka
                • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
                • Posty: 21500
                39
                • Zgłoś naruszenie zasad
                29 marca 2011 19:02 | ID: 472690
                Kasiella (2011-03-29 20:59:31)

                Goście byli zachwyceni ciastem.Bardzo im smakował.PYSZNY ten KOPIEC KRETA

                Bardzo mnie to cieszy :)

                Użytkownik usunięty
                  40
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  29 marca 2011 19:03 | ID: 472691
                  alanml (2011-03-29 19:52:33)

                  Zawsze mnie ten kopiec intrygował. Na obrazku taki cacy a ja taki antytalent do ciast pewnie zamiast kopca bym jakiś krowi placek zrobiła. 


                  Ala kopiec wychodzi po dodaniu ubitej śmietany, więc wszystko przed Tobą;)