Czy ktoś zna z Was dobry i sprawdzony przepis na ciasto do pizzy? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Czy ktoś zna z Was dobry i sprawdzony przepis na ciasto do pizzy?

38odp.
Strona 2 z 2
Odsłon wątku: 12065
Avatar użytkownika Maja79
Maja79Poziom:
  • Zarejestrowany: 19.02.2011, 10:53
  • Posty: 96
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2011 14:57 | ID: 456454

Często robie pizze,ale raz ciasto wychodzi mi fajne miekkie a raz twarde jak kamien
niewiem co robie żle.Jeśli ktos zna jakis dobry przepis to bede wdzieczna....
pozdrawiam.
Maja

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 maja 2011 17:50 | ID: 527234

Nie robię domowej pizzy, jak coś tu kupuję same spody i robię lub kupuję już gotowe ale i tak dokładam co nieco do niej - bywa to bardzo rzadko, bo mój małżonek za nimi nie przepada...

Avatar użytkownika 198406
198406Poziom:
  • Zarejestrowany: 07.01.2010, 08:53
  • Posty: 105
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 listopada 2011 12:52 | ID: 684633

Dziewczyny - próbujemy przygotować pizzęr wiejskie party z Party Pizza.

składniki - ciasto, sos, ser, oregano, boczek, kabanos, pepperonii (papryka), cebula, pieczarki

ale ciasto nigdy nie jest takie jak w pizzeri

w czym może tkwić błąd?

Avatar użytkownika gonzogg
gonzoggPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.12.2011, 14:55
  • Posty: 7
23
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 grudnia 2011 09:25 | ID: 700953

A to na pewno błąd? Może właśnie lepsze  wychodzi? :) Ja tam sto rrazy wolę własne ciasto, niż takie z pizzerii ;)

Avatar użytkownika dziecinka
dziecinkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
  • Posty: 26147
24
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 grudnia 2011 09:28 | ID: 700956
gonzogg (2011-12-11 10:25:25)

A to na pewno błąd? Może właśnie lepsze  wychodzi? :) Ja tam sto rrazy wolę własne ciasto, niż takie z pizzerii ;)

Czasami to z pizzerii nie jest takie zle, no ale w swoim to przynajmniej wiadomo, co się znajduje.

Avatar użytkownika gonzogg
gonzoggPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.12.2011, 14:55
  • Posty: 7
25
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 grudnia 2011 09:31 | ID: 700960

Wiesz, nie chodziło mi o to, że jest złe :) Bo pizzę z pizzerii też bardzo lubię. Jeśli jednak sam sobie przygotuję, to jakoś o wiele bardziej mi podchodzi. No i rzecz jasna wiem co tam jest :) To też ważny argument.

Avatar użytkownika dziecinka
dziecinkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
  • Posty: 26147
26
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 grudnia 2011 09:33 | ID: 700963
gonzogg (2011-12-11 10:31:34)

Wiesz, nie chodziło mi o to, że jest złe :) Bo pizzę z pizzerii też bardzo lubię. Jeśli jednak sam sobie przygotuję, to jakoś o wiele bardziej mi podchodzi. No i rzecz jasna wiem co tam jest :) To też ważny argument.

Zgadzam się.

Avatar użytkownika kgmilka
kgmilkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 31.08.2009, 15:35
  • Posty: 503
27
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 grudnia 2011 13:36 | ID: 701057
Maja79 (2011-03-17 15:57:59)

Często robie pizze,ale raz ciasto wychodzi mi fajne miekkie a raz twarde jak kamien
niewiem co robie żle.Jeśli ktos zna jakis dobry przepis to bede wdzieczna....
pozdrawiam.
Maja

Od paru lat robię według jednego przepisu i wychodzi za każdym razem bardzo smaczna, nie twarda nie miękka, nie rozwalająca się :)

Składniki:
Mąka Wrocławska, lub Poznańska (typ-500), drożdże, woda, cukier, sól, olej.

* 0,25 ml cieplej wody (nie moze byc za goraca)

Do wody dodaj :

4 lyzeczki cukru

4 lyzki maki  Wszystko mieszamy

Do tego co powyżej, dodaj 1/2 rozdrobnionej kostki drozdzy, lub 2,5 lyzeczki granulowanych.

Całość wymieszaj przykryj jakaś gazą czy szmatka i odstaw na 10-15 minut, do wyrośnięcia drozdzy.

Po wyrośnięciu drożdzy

Do miski, garnka wsyp 3,5 szklanki maki. Do maki dodaj 3 szczypty soli, 3 szczypty cukru i 4 duze lyzki oleju. Do tego wlej wyrosniete drozdze i wszytsko dokladnie wymieszaj ( rekoma, lyzka). No i teraz najwazniejsze by dobrze wyrobic ciasto, wyklepac :)

Jesli ciasto jest za suche-cala maka sie nie polaczyla z reszta, dolej troche cieplej wody i ugniataj.
Dobrze wyronione ciasto musi byc ciut klejące na wierzchu.

Ja zazwyczaj klade na blasze rozwalkowane juz ciasto i na chwile wkladam samo bez dodatkow do rozgrzanego piekarnika. doslownie na 3 minuty. Troszke podrosnie, spod lekko zrumienieje. Wyciagam, klade skladniki i znow do piekarnika. Ile piec to nie powiem. Ja pieke na oko :) Bo wszytsko zalezy, kto ma jaki piekarnik :)

Smacznego, mam nadzieje, ze wyprobujesz i wyjedzie ;)

Użytkownik usunięty
    28
    • Zgłoś naruszenie zasad
    11 grudnia 2011 16:41 | ID: 701176

    polecam mój

    mi zawsze wychodzi:)

    https://www.familie.pl/przepis/15/Ciasto-na-pizze

    Avatar użytkownika stefan652
    stefan652Poziom:
    • Zarejestrowany: 25.02.2012, 11:32
    • Posty: 2
    29
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 lutego 2012 11:36 | ID: 751723

    Hej ja daje \\robie tak


    1 kg mąki 


    2 łyżki mąki kukurydzianej


    1 łyżka soli


    1 łyżka cukru


    100 ml oleju


    600 mi wody


    1/4 kostki drożdży


    Wszystko dobrze zagniatamy z tego powinny wyjsc 4 pizze,przpis jest dobry bo wykorzystuje go od 3 lat w mojej pizzerni jezeli macie jakies pytania zapraszam na gg 12671043

    Avatar użytkownika stefan652
    stefan652Poziom:
    • Zarejestrowany: 25.02.2012, 11:32
    • Posty: 2
    30
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 lutego 2012 11:39 | ID: 751725

    Kwestia udanej pizzy w domu polega głównie na temperaturze w jakiej sie piecze,domowe piekarniki maja na ogół temperature max 250 stopni w pizzerni pizze piecze siee w temp.350 stopni

    Avatar użytkownika asiula221
    asiula221Poziom:
    • Zarejestrowany: 24.05.2011, 09:12
    • Posty: 2868
    31
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 lutego 2012 12:00 | ID: 751739

    Łatwy i sprawdzony:


    1,5 szklanki mąki


    3 dg. drożdży


    3 łyżki oleju


    0,5 szklanki ciepłej wody


    0,5 łyzki soli


    0,5 łyżki cukru



    Avatar użytkownika sysia12
    sysia12Poziom:
    • Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
    • Posty: 4439
    32
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 lutego 2012 12:05 | ID: 751746

    ja od bardzo dawna robię z przepisu Mamy Tymka i jestem zachwycona i nie tylko ja;)

    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    33
    • Zgłoś naruszenie zasad
    15 marca 2012 11:46 | ID: 761065

    kto chcial przepis na ciasto na pizze?????


    Avatar użytkownika dagmara_84
    dagmara_84Poziom:
    • Zarejestrowany: 06.05.2011, 08:28
    • Posty: 1820
    34
    • Zgłoś naruszenie zasad
    15 marca 2012 11:49 | ID: 761069

    To i ja skorzystam :))))

    Avatar użytkownika meg134
    meg134Poziom:
    • Zarejestrowany: 14.03.2012, 16:09
    • Posty: 29
    35
    • Zgłoś naruszenie zasad
    15 marca 2012 13:42 | ID: 761119
    Kasiella (2011-03-17 17:29:55)
    Stokrotka (2011-03-17 17:24:46)

    Ja jajka też nie dodaję. Jak dodawałam to rosło ogrome.

    A teraz robię tak:

     

    2 szk mąki

    2 dag drożdzy

    szczypta soli

    łyżeczka cukru

    łyżka oleju

    0,5 szkl mleka lub wody

    koniecznie zioła do pizzy

     

    Ja Zioła dodaję do sosu pomidorowego (oregano,bazylię)Do ciasta nigdy nie dawałam,ale napewno spróbuję.

    Ja chciałam przepis. Wzieliśmy ten właśnie. Mój partner wyrabia, na razie ładnie wychodzi, zobaczymy jak się zrobi ;).

    Avatar użytkownika kwadracik
    kwadracikPoziom:
    • Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
    • Posty: 11242
    36
    • Zgłoś naruszenie zasad
    15 marca 2012 14:19 | ID: 761123
    sysia12 (2012-02-25 13:05:36)

    ja od bardzo dawna robię z przepisu Mamy Tymka i jestem zachwycona i nie tylko ja;)


    Ja też robiłam z tego przepisu i z przepisu witaaminki.Oba warianty sa świetne.

    Użytkownik usunięty
      37
      • Zgłoś naruszenie zasad
      15 marca 2012 15:40 | ID: 761136

      A ja mam taki przepis na ciasto do pizzy, zawsze wyszło dobre, a pizzę robię bardzo często:

      - 3/4 szkl. wody 

      - pół kostki drożdży

      - 2 płaskie łyżeczki cukru

      - 1 płaska łyżka soli

      - 1 łyżka oleju

      - 3 szkl. mąki 

       

      Do naczynia wlewam wodę, rozpuszczam w niej drożdże i dodaję 2 łyżeczki cukru. Odstawiam na pół godziny.

      Potem dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. 

      Potem już na blachę wylepioną ciastem daję ketchup, paprykę, cebulę, pieczarki i na koniec potarty ser. 

      Pizza zawsze wychodzi przepyszna:)  

       

      Avatar użytkownika meg134
      meg134Poziom:
      • Zarejestrowany: 14.03.2012, 16:09
      • Posty: 29
      38
      • Zgłoś naruszenie zasad
      16 marca 2012 09:25 | ID: 761503

      Zrobiliśmy pizzę z tego przepisu o którym pisałam wyżej. Wyszła super, ciasto grube, wyrosnięte i smaczne!!! Polecam!!