Czy ktoś zna z Was dobry i sprawdzony przepis na ciasto do pizzy?
- Zarejestrowany: 19.02.2011, 10:53
- Posty: 96
Często robie pizze,ale raz ciasto wychodzi mi fajne miekkie a raz twarde jak kamien
niewiem co robie żle.Jeśli ktos zna jakis dobry przepis to bede wdzieczna....
pozdrawiam.
Maja
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Nie robię domowej pizzy, jak coś tu kupuję same spody i robię lub kupuję już gotowe ale i tak dokładam co nieco do niej - bywa to bardzo rzadko, bo mój małżonek za nimi nie przepada...
- Zarejestrowany: 07.01.2010, 08:53
- Posty: 105
Dziewczyny - próbujemy przygotować pizzęr wiejskie party z Party Pizza.
składniki - ciasto, sos, ser, oregano, boczek, kabanos, pepperonii (papryka), cebula, pieczarki
ale ciasto nigdy nie jest takie jak w pizzeri
w czym może tkwić błąd?
- Zarejestrowany: 10.12.2011, 14:55
- Posty: 7
A to na pewno błąd? Może właśnie lepsze wychodzi? :) Ja tam sto rrazy wolę własne ciasto, niż takie z pizzerii ;)
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
A to na pewno błąd? Może właśnie lepsze wychodzi? :) Ja tam sto rrazy wolę własne ciasto, niż takie z pizzerii ;)
Czasami to z pizzerii nie jest takie zle, no ale w swoim to przynajmniej wiadomo, co się znajduje.
- Zarejestrowany: 10.12.2011, 14:55
- Posty: 7
Wiesz, nie chodziło mi o to, że jest złe :) Bo pizzę z pizzerii też bardzo lubię. Jeśli jednak sam sobie przygotuję, to jakoś o wiele bardziej mi podchodzi. No i rzecz jasna wiem co tam jest :) To też ważny argument.
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Wiesz, nie chodziło mi o to, że jest złe :) Bo pizzę z pizzerii też bardzo lubię. Jeśli jednak sam sobie przygotuję, to jakoś o wiele bardziej mi podchodzi. No i rzecz jasna wiem co tam jest :) To też ważny argument.
Zgadzam się.
- Zarejestrowany: 31.08.2009, 15:35
- Posty: 503
Często robie pizze,ale raz ciasto wychodzi mi fajne miekkie a raz twarde jak kamien
niewiem co robie żle.Jeśli ktos zna jakis dobry przepis to bede wdzieczna....
pozdrawiam.
Maja
Od paru lat robię według jednego przepisu i wychodzi za każdym razem bardzo smaczna, nie twarda nie miękka, nie rozwalająca się :)
Składniki:
Mąka Wrocławska, lub Poznańska (typ-500), drożdże, woda, cukier, sól, olej.
* 0,25 ml cieplej wody (nie moze byc za goraca)
Do wody dodaj :
4 lyzeczki cukru
4 lyzki maki Wszystko mieszamy
Do tego co powyżej, dodaj 1/2 rozdrobnionej kostki drozdzy, lub 2,5 lyzeczki granulowanych.
Całość wymieszaj przykryj jakaś gazą czy szmatka i odstaw na 10-15 minut, do wyrośnięcia drozdzy.
Po wyrośnięciu drożdzy
Do miski, garnka wsyp 3,5 szklanki maki. Do maki dodaj 3 szczypty soli, 3 szczypty cukru i 4 duze lyzki oleju. Do tego wlej wyrosniete drozdze i wszytsko dokladnie wymieszaj ( rekoma, lyzka). No i teraz najwazniejsze by dobrze wyrobic ciasto, wyklepac :)
Jesli ciasto jest za suche-cala maka sie nie polaczyla z reszta, dolej troche cieplej wody i ugniataj.
Dobrze wyronione ciasto musi byc ciut klejące na wierzchu.
Ja zazwyczaj klade na blasze rozwalkowane juz ciasto i na chwile wkladam samo bez dodatkow do rozgrzanego piekarnika. doslownie na 3 minuty. Troszke podrosnie, spod lekko zrumienieje. Wyciagam, klade skladniki i znow do piekarnika. Ile piec to nie powiem. Ja pieke na oko :) Bo wszytsko zalezy, kto ma jaki piekarnik :)
Smacznego, mam nadzieje, ze wyprobujesz i wyjedzie ;)
- Zarejestrowany: 25.02.2012, 11:32
- Posty: 2
Hej ja daje \\robie tak
1 kg mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
100 ml oleju
600 mi wody
1/4 kostki drożdży
Wszystko dobrze zagniatamy z tego powinny wyjsc 4 pizze,przpis jest dobry bo wykorzystuje go od 3 lat w mojej pizzerni jezeli macie jakies pytania zapraszam na gg 12671043
- Zarejestrowany: 25.02.2012, 11:32
- Posty: 2
Kwestia udanej pizzy w domu polega głównie na temperaturze w jakiej sie piecze,domowe piekarniki maja na ogół temperature max 250 stopni w pizzerni pizze piecze siee w temp.350 stopni
- Zarejestrowany: 24.05.2011, 09:12
- Posty: 2868
Łatwy i sprawdzony:
1,5 szklanki mąki
3 dg. drożdży
3 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłej wody
0,5 łyzki soli
0,5 łyżki cukru
- Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
- Posty: 4439
ja od bardzo dawna robię z przepisu Mamy Tymka i jestem zachwycona i nie tylko ja;)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
kto chcial przepis na ciasto na pizze?????
- Zarejestrowany: 06.05.2011, 08:28
- Posty: 1820
To i ja skorzystam :))))
- Zarejestrowany: 14.03.2012, 16:09
- Posty: 29
Ja jajka też nie dodaję. Jak dodawałam to rosło ogrome.
A teraz robię tak:
2 szk mąki
2 dag drożdzy
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżka oleju
0,5 szkl mleka lub wody
koniecznie zioła do pizzy
Ja Zioła dodaję do sosu pomidorowego (oregano,bazylię)Do ciasta nigdy nie dawałam,ale napewno spróbuję.
Ja chciałam przepis. Wzieliśmy ten właśnie. Mój partner wyrabia, na razie ładnie wychodzi, zobaczymy jak się zrobi ;).
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
ja od bardzo dawna robię z przepisu Mamy Tymka i jestem zachwycona i nie tylko ja;)
Ja też robiłam z tego przepisu i z przepisu witaaminki.Oba warianty sa świetne.
A ja mam taki przepis na ciasto do pizzy, zawsze wyszło dobre, a pizzę robię bardzo często:
- 3/4 szkl. wody
- pół kostki drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka oleju
- 3 szkl. mąki
Do naczynia wlewam wodę, rozpuszczam w niej drożdże i dodaję 2 łyżeczki cukru. Odstawiam na pół godziny.
Potem dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto.
Potem już na blachę wylepioną ciastem daję ketchup, paprykę, cebulę, pieczarki i na koniec potarty ser.
Pizza zawsze wychodzi przepyszna:)
- Zarejestrowany: 14.03.2012, 16:09
- Posty: 29
Zrobiliśmy pizzę z tego przepisu o którym pisałam wyżej. Wyszła super, ciasto grube, wyrosnięte i smaczne!!! Polecam!!