 1 marca 2011 15:05 | ID: 434659
                  1 marca 2011 15:05 | ID: 434659
              
Nigdy nie jadłam...jakoś do mnie nie przemawiają 
                                   1 marca 2011 15:07 | ID: 434665
                  1 marca 2011 15:07 | ID: 434665
              
Aniu ja je uwielbiam przyrządzone jak kotlet schabowy 
                                   1 marca 2011 15:11 | ID: 434673
                  1 marca 2011 15:11 | ID: 434673
              
ja wogole za grzybami nie przepadam
                                   1 marca 2011 15:13 | ID: 434676
                  1 marca 2011 15:13 | ID: 434676
              
Słyszalam o nich ale nie jadłam...
                                   1 marca 2011 15:13 | ID: 434677
                  1 marca 2011 15:13 | ID: 434677
              
SKŁADNIKI:
800 g boczniaków
2 jajka
100 g mąki
150 g tartej bułki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
 PRZYGOTOWANIE: 
Boczniaki dokładnie opłukać, jeżeli bardzo duże, to pokroić je na kawałki 6 x 6 cm. Wyrównać brzegi połamanych grzybów. Osuszyć grzyby, układając je blaszkami do dołu. Osuszone grzyby panierować kolejno w mące, jajkach roztrzepanych z 1 łyżką wody i na koniec w tartej bułce. Smażyć grzyby na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, gdy się zrumienią, zmniejszyć ogień i dosmażać jeszcze po 3-4 minuty z obu stron. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami puree. W ten sam sposób można przygotować rydze i duże pieczarki.

ale ten przepis mnie zaciekawił
                                   1 marca 2011 15:15 | ID: 434679
                  1 marca 2011 15:15 | ID: 434679
              
I ja tak zawsze je jem 
                                   1 marca 2011 15:18 | ID: 434682
                  1 marca 2011 15:18 | ID: 434682
              
Ja niegdy o nich nawet nie słyszałam... Ale w tym przepisie fajnie smakowicie wyglądają
                                   1 marca 2011 15:23 | ID: 434687
                  1 marca 2011 15:23 | ID: 434687
              
Chyba wolę pieczarki...
                                   1 marca 2011 15:27 | ID: 434689
                  1 marca 2011 15:27 | ID: 434689
              
Chyba wolę pieczarki...
Aniu prześlę Ci boczniaka to powiesz wtedy co wolisz 
                                   1 marca 2011 15:29 | ID: 434691
                  1 marca 2011 15:29 | ID: 434691
              
Chyba wolę pieczarki...
Aniu prześlę Ci boczniaka to powiesz wtedy co wolisz 
Pocztą 
                                   1 marca 2011 15:31 | ID: 434694
                  1 marca 2011 15:31 | ID: 434694
              
Chyba wolę pieczarki...
Aniu prześlę Ci boczniaka to powiesz wtedy co wolisz 
Pocztą 
Kurierem  nie no żartuję ale kup kiedyś choć jednego i spróbuj :)
 nie no żartuję ale kup kiedyś choć jednego i spróbuj :)
                                   1 marca 2011 15:34 | ID: 434697
                  1 marca 2011 15:34 | ID: 434697
              
Chyba wolę pieczarki...
Aniu prześlę Ci boczniaka to powiesz wtedy co wolisz 
Pocztą 
Kurierem  nie no żartuję ale kup kiedyś choć jednego i spróbuj :)
 nie no żartuję ale kup kiedyś choć jednego i spróbuj :)
Może kiedyś się skuszę 
                                   1 marca 2011 16:07 | ID: 434738
                  1 marca 2011 16:07 | ID: 434738
              
bardzo lubię boczniaki , moja rodzinka również . Panierujemy je jak schabowe , bardzo dobra jest z nich zupa ...
                                   1 marca 2011 16:11 | ID: 434746
                  1 marca 2011 16:11 | ID: 434746
              
bardzo lubię boczniaki , moja rodzinka również . Panierujemy je jak schabowe , bardzo dobra jest z nich zupa ...
O to podaj przepis na zupę :)
                                   1 marca 2011 16:31 | ID: 434763
                  1 marca 2011 16:31 | ID: 434763
              
bardzo lubię boczniaki , moja rodzinka również . Panierujemy je jak schabowe , bardzo dobra jest z nich zupa ...
O to podaj przepis na zupę :)
Gotuję podobnie jak zupę grzybową . Do wywaru mięsno - warzywnego dodaję pokrojone w paseczki i podsmażone na maśle boczniaki . Dodaję też pokrojone w kostkę ziemniaki , na koniec zabielam śmietaną . Taka zupa jest bardzo smaczna i bardziej aromatyczna niż zupa pieczarkowa . Polecam ...
                                   1 marca 2011 16:36 | ID: 434764
                  1 marca 2011 16:36 | ID: 434764
              
Flaczki z boczniaków są też bardzo dobre. Jak wróce do domu, postaram się przeslac przepis.
                                   1 marca 2011 16:40 | ID: 434767
                  1 marca 2011 16:40 | ID: 434767
              
Dzięki dziewczyny będziemy z mamą gotować pyszności z boczniaków :)
                                   1 marca 2011 16:42 | ID: 434768
                  1 marca 2011 16:42 | ID: 434768
              
Flaczki z boczniaków są też bardzo dobre. Jak wróce do domu, postaram się przeslac przepis.
...robiłam flaczki i schabowe z boczniaków, ale domownicy wolą jednak pieczarki...
w tym sezonie, to musimy wyjadać podgrzybki / suszone i zamrożone /własnoręcznie uzbierane w podtoruńskich lasach...
                                   1 marca 2011 16:50 | ID: 434776
                  1 marca 2011 16:50 | ID: 434776
              
Lubię. Nawet bardzo - zwłaszcza takie panierowane. Niestety ja mogę sobie ich co najwyżej "nazbierać" w sklepie. A nie ukrywam, że są dość drogie.
                                   1 marca 2011 16:55 | ID: 434777
                  1 marca 2011 16:55 | ID: 434777
              
Lubię. Nawet bardzo - zwłaszcza takie panierowane. Niestety ja mogę sobie ich co najwyżej "nazbierać" w sklepie. A nie ukrywam, że są dość drogie.
...u nas w ktorymś markecie widziałam po 13 zł...
ja wiem - kg pieczarek też między 10 a 12...
Kasiu, ale ile schaboszczaków z kg nasmażysz, albo gar zupy boczniakowej ...
...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!