Dzisiaj wraz z mężem zrobiliśmy nasze pierwsze rogaliki były pyszne...
A to przepis dla chętnych ;)
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml kwaśnej śmietany 18%
2 jaja
100 g cukru
80 g masła
słoik powideł (marmolady) 280 g lub nadzienie wg własnego pomysłu
1 jajo do posmarowania wierzchu
Rogaliki Drożdżowe mniam mniam...
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę, jaja, roztopione i przestudzone masło i szczyptę soli.
Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia.
Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na okrągły placek.
Pociąć na trójkąty. Na każdym położyć nadzienie. Zwinąć w rogalik.
Posmarować rozmąconym jajem. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Rogaliki z tego przepisu wychodza miękkie jak bułeczki.Są bardzo Pyszne ;)
Wychodzi ok. 40 sztuk.
Polecam serdecznie...