-
1
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-03-21 08:51:11
21 marca 2010 08:51 | ID: 174614
dobrze byłoby przeprowazdzic kontrole w calej Polsce i na jej podstawie znowelizowac przepisy.AZobowiazac piekarzy do pisania, co jest w danym chlebie.
-
2
usunięty użytkownik
2010-03-21 08:52:22
21 marca 2010 08:52 | ID: 174616
Żeby teraz kupić dobry chleb, trzeba się nieźle nachodzić. Nawet jak już wydaje mi się. że znalazłam odpowiedni, to po jakimś czasie jest nie do poznania w wyglądzie i smaku. A ukroić chleb na następny dzień, żeby był cały, graniczy z cudem. A bułkach nie wspomnę. Są koszmarnie drogie i jest tylko skórka, która się rozsypuje przy pierwszej próbie wbicia zębów, lub noża.
-
3
Isabelle
Zarejestrowany: 03-07-2009 19:42 .
Posty: 21159
2010-03-21 08:56:14
21 marca 2010 08:56 | ID: 174624
Bułki purchawki są dobre tylko po wyjęciu z pieca- potem niezjadliwe ( jak ja dawno bułki nie jadłam!)... Chleba dobrego naprawdę trzeba się naszukać. Najlepszy jest w wiejskich zapomnianych małych piekarniach:)
-
4
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-03-21 08:58:51
21 marca 2010 08:58 | ID: 174628
Ja ostanio jem ciemny z różnego rodzaju dodatkami: soja, pestki slonecznika itp. i tu mam inny z nim problem bo po otwarciu bardzo szybko zachodzi pleśnią i praktycznie pół tego opakowania chleba muszę "wyrzucać"...
Nie spotkałam się z małymi opakowaniami takimi na 2 dni... bo ja jem najwyżej 2 lub 4 kromeczki dziennie... i dla mnie opakowanie np. z 6 kromeczkami byloby "idealne"
Ale to tylko marzenia "ściętej" głowy....
-
5
Ulinka
Zarejestrowany: 20-10-2009 20:42 .
Posty: 6675
2010-03-21 10:41:00
21 marca 2010 10:41 | ID: 174768
Niestety, pod wszystkim co piszecie, ja także się podpisuję. U nas parę lat temu pojawiła się nowa piekarnia. Pieczywo było naprawdę wyśmienite. Potem ten sam piekarz otworzył jeszcze parę punktów, gdzie sprzedaje swoje wyroby, dostarcza je także do sklepów spożywczych.
I co? Poszedł na ilość, bo jakość jest już teraz taka, jak innych - czyli byle jaka
Najlepszy chleb piecze moja koleżanka :-)
-
6
Isabelle
Zarejestrowany: 03-07-2009 19:42 .
Posty: 21159
2010-03-21 10:42:33
21 marca 2010 10:42 | ID: 174772
oliwka napisał 2010-03-21 08:58:51 Ja ostanio jem ciemny z różnego rodzaju dodatkami: soja, pestki slonecznika itp. i tu mam inny z nim problem bo po otwarciu bardzo szybko zachodzi pleśnią i praktycznie pół tego opakowania chleba muszę "wyrzucać"...
Nie spotkałam się z małymi opakowaniami takimi na 2 dni... bo ja jem najwyżej 2 lub 4 kromeczki dziennie... i dla mnie opakowanie np. z 6 kromeczkami byloby "idealne"
Ale to tylko marzenia "ściętej" głowy....
U nas różne rodzaje chleba można kupwać w piekarni na kromki:) Np. chcesz razowy z ziarnami - 3 kromki, pszenny - 4 kromki:) Fajne prawda?
-
7
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-03-21 10:43:40
21 marca 2010 10:43 | ID: 174774
fajnie, u nas tego nie ma jeszcze.
-
8
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2010-03-21 10:44:03
21 marca 2010 10:44 | ID: 174775
czyli co,najlepiej samemu upiec?
ostatnio też częściej kupuję chleby razowe,np.ze słonecznikiem.
-
9
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-03-21 10:50:11
21 marca 2010 10:50 | ID: 174787
monaaa71 napisał 2010-03-21 10:44:03 czyli co,najlepiej samemu upiec?
ostatnio też częściej kupuję chleby razowe,np.ze słonecznikiem.
wiesz,ze ja zdobyłam ostatnio przepis od koleżanki, która sama piecze.
-
10
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-03-21 12:15:58
21 marca 2010 12:15 | ID: 174869
Isabelle napisał 2010-03-21 10:42:33oliwka napisał 2010-03-21 08:58:51 Ja ostanio jem ciemny z różnego rodzaju dodatkami: soja, pestki slonecznika itp. i tu mam inny z nim problem bo po otwarciu bardzo szybko zachodzi pleśnią i praktycznie pół tego opakowania chleba muszę "wyrzucać"...
Nie spotkałam się z małymi opakowaniami takimi na 2 dni... bo ja jem najwyżej 2 lub 4 kromeczki dziennie... i dla mnie opakowanie np. z 6 kromeczkami byloby "idealne"
Ale to tylko marzenia "ściętej" głowy....
U nas różne rodzaje chleba można kupwać w piekarni na kromki:) Np. chcesz razowy z ziarnami - 3 kromki, pszenny - 4 kromki:) Fajne prawda?
O Iza to tylko pozazdrościć...
-
11
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-03-21 12:21:04
21 marca 2010 12:21 | ID: 174873
A ja zaraz zaglądne jak mój chlebuś się ma... bo wczoraj nie jadłam to nie wiem co i jak....
No i... 8 kromek do... "wyrzucenia"...
.. juz pojawiła sie pleśń... nawet foto zrobiłam. Zbieram w pojemniku pod kuchenka gazową a potem mąż zabiera na rybki....
-
12
usunięty użytkownik
2010-03-21 15:04:51
21 marca 2010 15:04 | ID: 174940
Uważam, ze najlepszy chleb jest z PSS. Pachnie, tak jak niegdyś chleby pachniały.
A zauważyłyście, że teraz rzadko sie zdarza, żeby chleb pleśniał. Teraz po prostu wysycha na wiór, ale rzadko kiedy mi spleśnieje.
-
13
usunięty użytkownik
2010-03-21 15:06:52
21 marca 2010 15:06 | ID: 174945
A co maja powiedzieć polacy którzy mieszkają zagranicą? Jednak ten nasz polski chleb nawet nienajlepszy to jest istna rewelacja w porónaniu z tym co można kupić na zachodzie.
-
14
Malwinka
Zarejestrowany: 06-08-2009 12:50 .
Posty: 2310
2010-03-21 15:33:14
21 marca 2010 15:33 | ID: 174954
Szwagier był w Belgi na saksach 2 miesiące dzwonił i opowiadał, że ich chleb jest okropny. Przyjechał, przywiózł i rzeczywiście, biały, suchy jak papier smakuje. Najlepszy chleb robi moja teściowa. pół razowy z ziarnami. pyszny.
-
15
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-03-21 19:07:05
21 marca 2010 19:07 | ID: 175170
Jaśmina napisał 2010-03-21 15:04:51Uważam, ze najlepszy chleb jest z PSS. Pachnie, tak jak niegdyś chleby pachniały.
A zauważyłyście, że teraz rzadko sie zdarza, żeby chleb pleśniał. Teraz po prostu wysycha na wiór, ale rzadko kiedy mi spleśnieje.
Ja które kupuję te z ciemnych to pleśnieją, jak nic... ech tylko wyrzucam i wyrzucam... wcześniej już o tym wspominałam...
-
16
usunięty użytkownik
2010-03-21 19:12:31
21 marca 2010 19:12 | ID: 175176
Nasz nawet z dodatkami jest - niebem w porównaniu z tymi za granicą :)
Najbardziej smakuje mi taki w małych miejscowościach z regionalnych piekarni :) - to one potrafią zadbać o nasze podniebienie :)
inne "produkowane" ( tak nie pomyliłem się - produkowane) na masę - nie mają nic wspólnego z tym "bozym" produktem.
-
17
usunięty użytkownik
2010-03-21 20:18:03
21 marca 2010 20:18 | ID: 175221
Jak tylko mam czas to piekę sama chleb. Niestety nie mam możliwości wychodowania zakwasu - probowałam kilka razy i za każdym razem wielka klapa. Przez to, że mieszkamy w domu i palimy w piecu to w ciągu doby zmienia nam się za bardzo temp w domu a dla zakwasu powinna być w miarę jednakowa.
Tak więc kupuję gotowe mieszanki - tylko trzeba sprawdzić co jest w skladzie, bo są i takie w których znajdziemy polepszacze :(, no i piekę na drożdżach.
Ostatnio słyszałam o świetnych mieszankach do chleba w Bogutyn Młynie - mają stronę www więc jak tylko skończymy do końca remont i wrócę do swojej kuchni to na pewno coś u nich zamówię.
Czasem znajdujemy dobre piekarnie, gdzie mają smaczny i zdrowy chlebek - jednak taki własnej roboty zdecydowanie lepiej smakuje :)
-
18
usunięty użytkownik
2010-03-21 20:25:08
21 marca 2010 20:25 | ID: 175224
Jak jesteś z Olszyuna mogę zakwaś Ci podrzucić, naklepszy jest "dostany". Zamiest narzekać jaki to ten fabryczny chleb jest niedobry drogie Panie weźcie się za pieczenie(właśnie za 3h będę miał gotowy chleb :) Nawet dzieciaki zauważyły że ten nasz chleb zachowyje zapach i świeżość przez cały okres konsumpcji czyli 5-6 dni:)
Życzę dobrego i smacznego chleba.
-
19
usunięty użytkownik
2010-03-21 20:29:19
21 marca 2010 20:29 | ID: 175226
czoper napisał 2010-03-21 20:25:08Jak jesteś z Olszyuna mogę zakwaś Ci podrzucić, naklepszy jest "dostany". Zamiest narzekać jaki to ten fabryczny chleb jest niedobry drogie Panie weźcie się za pieczenie(właśnie za 3h będę miał gotowy chleb :) Nawet dzieciaki zauważyły że ten nasz chleb zachowyje zapach i świeżość przez cały okres konsumpcji czyli 5-6 dni:)
Życzę dobrego i smacznego chleba.
Dzięki Czoper! Niestety mieszkam pod Poznaniem...
-
20
usunięty użytkownik
2010-03-21 20:29:29
21 marca 2010 20:29 | ID: 175227
Edyyyyyyyyyyyyyyyyyyycja!!!!!!!