Dwie nowe tradycyjne poleskie potrawy... - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Dwie nowe tradycyjne poleskie potrawy...

24odp.
Strona 2 z 2
Odsłon wątku: 3448
Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 lutego 2010, 12:33 | ID: 148843
Dwie nowe potrawy na tradycyjnym polskim stole Czarnina kujawska - zupa z kaczki i mniszek bronisławski - syrop z mniszka lekarskiego, rodem z województwa kujawsko-pomorskiego, dołączono do listy produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wcześniej w wykazie figurowało 21 innych potraw i wyrobów spożywczych z tego regionu. Czarnina jest zawiesistą zupą o barwie od brunatnej do brązowej z widocznymi oczkami tłuszczu, niezbyt gęstą, o kwaśno-słodkim smaku i korzennym zapachu z nutą cząbru. Jednym ze sposobów przyrządzenia potrawy jest ugotowanie rosołu z kaczego mięsa, dodanie do niego kaczej krwi zmieszanej z octem i mąką żytnią lub pszenną, suszonych śliwek lub gruszek, przyprawienie solą, pieprzem i cząbrem. Do czarniny podaje się grubo krojony makron, kluski kładzione lub kluski ziemniaczane. W innych regionach czarnina jest zwana czerniną, szarą lub czarną polewką. W północnej Polsce była podawana na weselach, tak jak rosół czy barszcz. Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu" wspomina o czarnej polewce, która była znakiem odrzucenia starań o rękę panny młodej. W II księdze czytamy: "Już miał się oświadczyć, lecz pomiarkowano/ I czarną mu polewkę do stołu podano", a w X księdze: "Soplicy Horeszkowie odmówili dziewkę!/ Że mnie Jackowi, czarną podano polewkę". Syrop z mniszka, pochodzący z Bronisławia w powiecie radziejowskim, jest przejrzystym, płynem, o bursztynowej barwie, przypominającej miód. Posiada właściwości lecznicze, m.in., jako środek moczopędny, oczyszczający, przeciwzapalny i dezynfekujący. Dawniej stosowano go też zewnętrznie do zwalczania brodawek, piegów i róży. Dojrzałe kwiaty, zbierane na łąkach w maju, rozkłada się na lnianych ręcznikach, aby pozbyć się owadów. Następnie zalewa się wodą i gotuje przez 10 minut. Wywar należy przecedzić przez lnianą ściereczkę, dodać cukier i sok z cytryny. Tak przygotowany syrop, przechowywany w zacienionym miejscu, zachowuje walory smakowe i lecznicze przez rok. Mniszek lekarski, popularnie jest zwany w zależności od regionu mleczem, dmuchawcem, brodawnikiem, pępawą, wolimi oczami. Syrop z mniszka nazywa się też miodkiem majowym. wp.pl Sopelek... czarnina to coś dla Ciebie... A czy Wy spotkaliście się z tą drugą potrawą... bo ja pierwszy raz o niej słýszę...
Użytkownik usunięty
    21
    • Zgłoś naruszenie zasad
    24 lutego 2010, 08:39 | ID: 150020
    jkm napisał 2010-02-23 20:04:31
    no przecież ja się ciągle zgłaszam że czarninę lubię i kaszankę też w dużych ilościach z cebulką właśnieto co ja już bratnia dusza nie jestem
    oj wszystkie krwiożercze dusze są bratnie :)) te od czarniny i kaszanki oczywiście :)
    Avatar użytkownika dagusia
    dagusiaPoziom:
    • Zarejestrowany: 09.01.2010, 14:59
    • Posty: 441
    22
    • Zgłoś naruszenie zasad
    24 lutego 2010, 08:55 | ID: 150028
    Czarnina mniam :) Pochodzę z woj. kuj. - pom. i tam czarninę bardzo często się gotuje :) Ja niestety nie potrafię jej gotować tak pysznej jak moja mama i babcia ale mam zamrożony garnuszek tej pysznej zupki :)
    Użytkownik usunięty
      23
      • Zgłoś naruszenie zasad
      24 lutego 2010, 09:00 | ID: 150032
      podziel się :)))
      Avatar użytkownika dagusia
      dagusiaPoziom:
      • Zarejestrowany: 09.01.2010, 14:59
      • Posty: 441
      24
      • Zgłoś naruszenie zasad
      24 lutego 2010, 09:13 | ID: 150034
      Zapraszam :)