- 
              
                1
                  
                    usunięty użytkownik
                      
                  
                2010-02-04 11:57:44
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 11:57 | ID: 130676
              
              
                Kotlety ziemniaczane, robimy wszystko jak na kopytka, ale zamiast gotowania, to obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Idealne do ciemnych sosów.
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                2
                  
                    usunięty użytkownik
                      
                  
                2010-02-04 12:01:38
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:01 | ID: 130682
              
              
                Robię zapiekanki, kotleciki, sałatki - na co masz ochotę?
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                3
                  
                    
									
										
											                          czerwona panienka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26                      .
                      Posty: 21500                                            
                  
                2010-02-04 12:02:50
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:02 | ID: 130684
              
              
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                4
                  
                    usunięty użytkownik
                      
                  
                2010-02-04 12:07:04
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:07 | ID: 130690
              
              
                Ja robię talarki. Takie ziemniaki pocięte na plastry smażone z cebulką, kiełbaską i boczkiem.Pycha.
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                5
                  
                    
									
										
											                          czerwona panienka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26                      .
                      Posty: 21500                                            
                  
                2010-02-04 12:09:16
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:09 | ID: 130695
              
              
                Jaśmina napisał 2010-02-04 12:07:04Ja robię talarki. Takie ziemniaki pocięte na plastry smażone z cebulką, kiełbaską i boczkiem.Pycha.
 Smażysz wszystko razem czy osobno? A może by upiec to w piekarniku?
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                6
                  
                    usunięty użytkownik
                      
                  
                2010-02-04 12:10:29
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:10 | ID: 130698
              
              
                To ja robię tak - ziemniaki obieram i kroję w talarki o grubości około 1,5 cm. Ale mogą też być ćwiarteczki. Mieszam w misce razem z kucharkiem i czosnkiem granulowanym. Kroję kiełbaskę w kosteczkę, cebulę w talarki i trę ser na drobnej tarce. Wszystko ale bez sera wrzucam do naczynia żaroodpornego i polewam odrobine olejem i wrzucam do piekarnika. Jak ziemniaki są miękkie to posypuję serem i jeszcze przez chwilkę zapiekam żeby ser się roztopił. 
Można też dodać odrobinę marchewki czy innych warzywa. Ale bez nich też jest dobra.
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                7
                  
                    usunięty użytkownik
                      
                  
                2010-02-04 12:15:56
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:15 | ID: 130704
              
              
                Ja najpierw podsmażam surowe talarki z cebulą, tak aby ziemniaki się zarumieniły. Tylko te talarki nie mogą być zbyt grube. Potem wrzucam kiełbasę i boczek oraz przyprawy według uznania.
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                8
                  
                    usunięty użytkownik
                      
                  
                2010-02-04 12:17:22
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:17 | ID: 130705
              
              
                Mam przepis na paszteciki ziemniaczane. Raz robiłam. smaczne były, ale potem robić mi się nie chciało.
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                9
                  
                    
									
										
											                          oliwka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57                      .
                      Posty: 161880                                            
                  
                2010-02-04 12:22:34
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:22 | ID: 130714
              
              
                Heheh... a ja już od 3 m-cy ziemnaików prawie... nie jem... troszeczkę w zupkach ale staram się jak najwięcej odjąć...
Ale lubiła oj tak... placuszki, kiszeczki, babkę, frytki.... i takie normalne oraz w kopytach i tzw. pampuchach... mniam.... ale teraz...

 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                10
                  
                    
									
										
											                          czerwona panienka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26                      .
                      Posty: 21500                                            
                  
                2010-02-04 12:25:09
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:25 | ID: 130718
              
              
                AlicjaSz napisał 2010-02-04 12:17:22Mam przepis na paszteciki ziemniaczane. Raz robiłam. smaczne były, ale potem robić mi się nie chciało.
 Alicjo, a zdradziłabyś przepis?
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                            
                                    - 
              
                11
                  
                    usunięty użytkownik
                      
                  
                2010-02-04 12:31:46
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:31 | ID: 130725
              
              
                Ziemniaczane paszteciki
- 4 ugotowane ziemniaki (utłuczone)
 - 2 ziemniaki surowe, starte drobno
 - 2 jajka
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - sól, pieprz
 - nadzienie dowolne. Np. pieczarki z cebulką
 
Wymieszać wszystko. Powstaje plastyczne ciasto. Podzielić na kilka części. Utoczyć rulony jak na kopytka, tylko grubsze. Rozwałkować i wycinać kwadraty. Nakładać farsz, potem posklejać w trójkąty. Podsmażyć na rumiano, następnie podpiec w piekarniku kilka minut. Idealne do barszczyku.
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                12
                  
                    
									
										
											                          czerwona panienka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26                      .
                      Posty: 21500                                            
                  
                2010-02-04 12:44:35
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:44 | ID: 130741
              
              
                Narobiłam sobie apetytu i skoczyłam szybko obrać i pokroić ziemniaczki, cebulkę i kiełbaskę. Wszystko doprawiłam różnymi przyprawami wrzuciłam do naczynia żaroodpornego i piekę :) tylko nie wiem ile i w jakiej  temperaturze pomóżcie!!
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                13
                  
                    
									
										
											                          oliwka                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57                      .
                      Posty: 161880                                            
                  
                2010-02-04 12:45:30
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 12:45 | ID: 130743
              
              
                O i jeszcze o kartaczach zapomniałam... to dopiero raj dla podniebienia....

 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                14
                  
                    usunięty użytkownik
                      
                  
                2010-02-04 13:41:35
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 13:41 | ID: 130807
              
              
                czerwona panienka napisał 2010-02-04 12:44:35Narobiłam sobie apetytu i skoczyłam szybko obrać i pokroić ziemniaczki, cebulkę i kiełbaskę. Wszystko doprawiłam różnymi przyprawami wrzuciłam do naczynia żaroodpornego i piekę :) tylko nie wiem ile i w jakiej  temperaturze pomóżcie!!
 Wstawiam tak na 180 stopni na termoobieg. I sprawdzam. A jak są miękkie to trochę podkręcam temperaturę. Od czasu do czasu można też przemieszać wszystko. Bo dół się szybciej piecze :))))
 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                15
                  
                    
									
										
											                          kaskur                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 26-01-2009 09:54                      .
                      Posty: 6450                                            
                  
                2010-02-04 19:14:25
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 19:14 | ID: 131219
              
              
                AlicjaSz napisał 2010-02-04 12:31:46Ziemniaczane paszteciki4 ugotowane ziemniaki (utłuczone)2 ziemniaki surowe, starte drobno2 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejsól, pieprznadzienie dowolne. Np. pieczarki z cebulkąWymieszać wszystko. Powstaje plastyczne ciasto. Podzielić na kilka części. Utoczyć rulony jak na kopytka, tylko grubsze. Rozwałkować i wycinać kwadraty. Nakładać farsz, potem posklejać w trójkąty. Podsmażyć na rumiano, następnie podpiec w piekarniku kilka minut. Idealne do barszczyku.
 ale  narobiłaś mi smaka
 
                                 
                                  
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                16
                  
                    usunięty użytkownik
                      
                  
                2010-02-04 19:15:09
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 19:15 | ID: 131221
              
              
                kaskur napisał 2010-02-04 19:14:25ale  narobiłaś mi smaka
 Do dzieła 

 
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                17
                  
                    
									
										
											                          Tigrina                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 26-11-2009 23:06                      .
                      Posty: 4674                                            
                  
                2010-02-04 19:43:51
               
              
                                  
                  4 lutego 2010 19:43 | ID: 131272
              
              
                Ja czasami kombinuje proste potrawy, np. plasterki z różnymi przyprawami mieszam z ugotowanym w międzyczasie ryżem i dodaję do tego sos, np. pomidorowy :-)
Ale to zazwyczaj wtedy, gdy niewiele składników mam w domu, nie chce mi się iść do sklepu, a całkowicie nie mam pomysłu na to, co zrobić do jedzenia. Tyle, że za często to takie coś odpada, bo tłuste i syte :-)
                                 
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                18
                  
                    
									
										
											                          monaaa71                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46                      .
                      Posty: 28735                                            
                  
                2010-02-06 13:07:13
               
              
                                  
                  6 lutego 2010 13:07 | ID: 132899
              
              
                lubię czasem podsmażone ziemniaki z kefirem 

 
                                 
                                  
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                19
                  
                    
									
										
											                          alanml                      										
									
                      
                    
                    
                      
                    
                      
                      
                    
                                              Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11                      .
                      Posty: 30511                                            
                  
                2010-02-24 14:52:22
               
              
                                  
                  24 lutego 2010 14:52 | ID: 150370
              
              
                Kroję ziemiaka na pół, wydrążam w tej połówce dziurę, wkładam tam farsz w postaci: szynka gotowana pokrojna drobno, szczypior, ser starty w duzej ilosci, papryka drobno pokrojona. Zapiekam to w piekarniku i potem polewam sosem serowym. Pycha!
                                 
                                  
                
              
                                                                    
             
                                    - 
              
                20
                  
                    usunięty użytkownik
                      
                  
                2010-02-24 15:01:54
               
              
                                  
                  24 lutego 2010 15:01 | ID: 150379
              
              
                alanml napisał 2010-02-24 14:52:22Kroję ziemiaka na pół, wydrążam w tej połówce dziurę, wkładam tam farsz w postaci: szynka gotowana pokrojna drobno, szczypior, ser starty w duzej ilosci, papryka drobno pokrojona. Zapiekam to w piekarniku i potem polewam sosem serowym. Pycha!
 No to chyba mam pomysł na obiad jak Teściowa przyjedzie w odwiedziny...
