Domowe ciasta i ciasteczka – KONKURS
- Zarejestrowany: 06.11.2014, 17:56
- Posty: 3250
Zimową porą częściej nachodzi nas ochota na domowe ciasta i ciasteczka. Dobrze jest mieć w rękawie jakiegoś asa na niedzielne popołudnie, czyli niezawodny i sprawdzony przepis. Mamy dla Was do wygrania niesamowitą książkę kulinarną z bardzo ciekawymi przepisami.
Wystarczy, że podacie nam swój ulubiony
przepis na najlepsze świąteczne ciasto
a wspaniała książka "Domowe ciasta i ciasteczka na każdą okazję" będzie Wasza:) Wśród wszystkich zgłoszeń zostanie wyłoniony jeden zwycięzca.
Uwaga: Pamiętaj o regulaminowym wymogu konkursu i uzupełnij swoje dane teleadresowe w profilu.
- Zarejestrowany: 30.11.2009, 22:39
- Posty: 49
Świąteczny Pleśniak:
Składniki: 2, 5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki
cukru pudru, 300 gram margaryny, 5 jajek, 1, 5 szklanki cukru, 1 łyżka
kakao, 100 gram posiekanych orzechów włoskich, masło i bułka tarta do
wysmarowania i posypania blachy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojoną
w kostkę margarynę (najlepsza Kasia). Rozbić jajka, odkładając białka na
później. Do mąki i margaryny dodać 5 żółtek. Wyrabiać ciasto rękoma.
Ulepić dużą kulę, następnie podzielić ją na dwie części. Pierwsza cześć
ma być większa, druga mniejsza. Do mniejszej części dodać łyżkę kakao i
ponownie wyrobić. Wyrobione kule zawinąć schować do lodówki na 0, 5
godziny. Wyjęte z lodówki ciasto (większa połowa) wyłożyć (wykleić) na
przygotowaną blachę (najlepiej małą). Na ciasto wyłożyć konfiturę z
czarnych porzeczek (wersja wykwintna to konfitury z czarnych porzeczka
Łowicz - potrzebne są wówczas dwa małe słoiczki, ale doskonale
sprawdza się również dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki z
Biedronki). Na to sypiemy posiekane orzechy, według uznania (im więcej
tym lepiej). Pianę z pozostawionych 5 białek ubijamy na sztywno (do
ubijania piany dodaję małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej - piana wówczas
ubija się szybciej i jest sztywniejsza). Gdy piana jest już ubita
wsypujemy niecałą szklankę cukru i mieszamy mieszadełkami miksera raz
lub dwa. Następnie pianę wykładamy na ciasto. Na wszystko ścieramy na
tarce drugą kulę pozostawionego ciasta ciemnego. Pleśniaka pieczemy w
temperaturze 150 - 160 stopni przez 45 minut. Ciasto tej
wyśmienite, wygląda na wymagające bardzo dużo pracy i zaangażowania a w
zasadzie jest to ciasto proste i dość szybkie. Smakuje znakomicie.
Polecam i życzę smacznego.
- Zarejestrowany: 03.12.2014, 10:06
- Posty: 1
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym - jak dla mnie najlepsze, zwłaszcza na długie i zimne wieczory ;)
Składniki na spód:
• 150 g masła
• 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
• 5 dużych jajek
• 1 łyżka kakao
• 175 g drobnego cukru do wypieków
Składniki na mus:
• 100 g masła
• 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
• 3 duże jajka
• 2 łyżeczki kakao
• 115 g drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Spód: W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca
Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem, moje ciasto opadło jeszcze będąc w piekarniku). Nie wyjmować z formy
Mus:Przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem).
Ciasto jest bardzo łatwe w przygorowaniu i chyba nie ma opcji żeby nei wyszło, a w smaku jest wręcz bajeczne ;)
- Zarejestrowany: 03.12.2014, 10:46
- Posty: 1

- Zarejestrowany: 03.12.2014, 13:36
- Posty: 9
Mój przepis na blok czekoladowy
Składniki:
- 500 dag mleka w proszku
- kostka margaryny Kasia
- pół szklanki wody
- 6 łyżek kakao
- 2 szklanki cukru
- herbatniki
- można dodać orzechy, rodzynki
Mleko w proszku wymieszać z: kakao, herbatnikami, rodzynkami, orzechami i herbatnikami.
Polecam i pozdrawiam:)
- Zarejestrowany: 03.12.2014, 17:59
- Posty: 1
Ciasto Marchewkowe
- ubić na pianę :
4 jaja
2 szkl. cukru
- dodać w kolejności:
2 szkl. maki
1 szkl. oleju
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
- zetrzec na tarce na małych oczkach:
marchewki 6 średnich albo 4 duże
- dodać na końcu:
garść orzechów
garść rodzynek i żurawiny
Wszystko dobrze wymieszać mikserem
brytfanke wysmarować masłem i obsypać mąką
piec 45-50 minut 180st.C
zostawić na 15 minut w piekarniku do ostygnięcia
- Zarejestrowany: 03.12.2014, 18:03
- Posty: 1
Przede wszystkim bardzo żałuję, że nie mogę dodać zdjęcia, ale nie mogłam nigdzie znaleźć.
Od lat, od kiedy pamiętam zawsze na święta mama robiła ciasto - roladę z masą czekoladową. Zawsze wyczekiwana, najlepsza ze wszystkich. Oczywiście wylizywanie miski z masy należało do mnie albo do siostry :) Jako że mama mieszka za granicą, teraz ja robię tę roladę co roku i teraz moja siostra (starsza) wyczekuje jej co roku. To chyba jedyne ciasto, którego nie robiliśmy z innej okazji :)
A oto przepis:
Ciasto:
8 jaj
czubata szkl. cukru pudru
10 płaskich łyżek mąki
podwójny cukier waniliowy
szczypta soli
Krem:
masło roślinne
pół kostki masła
10 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek mleka
żółtko
cukier waniliowy
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i solą utrzeć, dodać mąkę i pianę. Ostrożnie wymieszać. Piec ok. 30 min. w 180C.
Utrzeć masło, dodać cukier, żółtko i cukier waniliowy, kakao rozpuszczone w mleku.
Biszkopt po przestygnięciu rozcinamy na dwa, smarujemy masą, przykrywamy drugą cześcią biszkoptu, znów smarujemy masą i zwijamy (wzdłuż ciasta). Wierzch rolady również zdobimy masą. Można ozdobić migdałami, wiórkami, co kto lubi :)
Smacznego!!!
- Zarejestrowany: 03.12.2014, 21:04
- Posty: 1
ciasto:
500 g mąki pszennej
2 jajka
180 ml letniego mleka
60 g cukru
30 g masła
30 g świeżych drożdży
nadzienie :
300-400 g masy makowej [użyłam 500g, ale to za dużo]
do posmarowania :
1 jajko
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawić i poczekać, aż ruszą.
Mąkę przesiać przez sito. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka -ostudzić
Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże i mleko z masłem. Wyrobić ciasto.
Wyrobione, elastyczne ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na okrąg o średnicy ok.24 cm.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1/3 masy makowej, pozostawiając brzeg bez nadzienia. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Lekko docisnąć brzegi placków, żeby się skleiły.
Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. Każdy nacięty kawałek przekręcić dwa razy - na przemian, jeden kawałek dwa razy w lewo, drugi- dwa razy w prawo, trzeci- dwa razy w lewo itd. Przekręcone kawałki połączyć po dwa, brzegami.
- Zarejestrowany: 03.12.2014, 16:18
- Posty: 9
Ciasto Grzybek
Rozkosz dla oczu i podniebienia!
Biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szkl maki pszennej
- 1 szkl cukru
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Formę o wymiarach 23x36 wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jaj. Piec około 30 minut. Wystudzić.
Masa 1:
- 900 ml zielonego soku (np. Kubuś)
- 3 budynie waniliowe (bez cukru)
Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuścić w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotować, wlać sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorący i gęsty budyń wylać na zimny biszkopt. Masę wyrównać i odstawić do ostygnięcia.
Masa 2:
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 zielone galaretki
- 2 łyżki cukru pudru
Do miseczki wlać 250 ml gorącej wody, następnie wsypać dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do śmietanki. Mieszać do połączenia składników. Masę przełożyć na zielony budyń i wyrównać.
Grzybki:
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- ¼ szkl cukru
- 2 szkl mąki
- 1 żółtko
- kilka kropli octu
- 1/3 łyżeczki sody
- 3 łyżki majonezu
Składniki zagnieść. Z ciasta uformować małe kuleczki i piec na złoto w formie do grzybków.
Masa do grzybków:
- 0,5 szkl cukru
- 40 ml mleka
- 1/3 kostki margaryny
- 1 szkl mleka w proszku
- łyżka kakao
Cukier, mleko i margarynę zagotować w garnku. Dodać kakao. Wystudzić a następnie dodać mleko w proszku. Gotową masą przekładać grzybki.
Oraz:
- 1 zielona galaretka
Galaretkę rozpuścić według przepisu. Schłodzić i odstawić do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w drobną kostkę. Gdy masa 2 delikatnie stężeje, powtykać w nią grzybki. Pomiędzy nimi wsypać galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin. Smacznego!
- Zarejestrowany: 29.10.2013, 17:21
- Posty: 8
witam. troche niepozornie, poniewaz bez przepisu, jedynie z niewinna wzmianka o fakcie braku umiejetnosci pieczenia ciast i cisteczek itp. dlatego tez, tak potzrebna bylaby mi ta ksiazka! co by smazyc prazyc piec smakowac. ale tak poza tym pochwalic sie skromnie musze, ze jednak "cos tam" zaczelam dzialac w kierunku cukru pudru maki owocow itd( w znaczeniu piec na slodko/ ) otoz sa to racuchy i tu kazda z super mam wije sie spontanicznie po pokoju rzucajac to glosniejsze salwy smiechu..., ale jak dla mie to naprawde sporo i dumna jestem bardzo.
a i zeby nie bylo ogolnie gotowac potrafie nawert smacznie, jedynie ze slodkosciami mam na bakier :)
- Zarejestrowany: 11.11.2014, 07:20
- Posty: 13
Przepis na pierniczki z którego co roku robimy pierniczki :)
Pamiętam jak z mamą od małego robiłyśmy takie pierniczki, a przystrajanie ich było dla mnie najlepszą zabawą , nielicząc oczywiście jedzenia ich.
Teraz takie pierniczki będę robił z córeczką :*
SKŁADNIKI
- 250 g cukru pudru
- 250 g miodu
- 80 g masła
- 3 jajka
- 650 - 800 g mąki
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki Mixed Spice (to angielska mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego)
- 1/2 łyżeczki Allspice (mielonego ziela angielskiego)
- *wszystkie przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika
- dodatkowo: LUKIER ZO ZDOBIENIA
JAK ZROBIĆ:Do miski wsyp cukier puder, dodaj miód, masło i jajka. Wymieszaj i rozpuść wszystko w kąpieli wodnej (ustawiając miskę na garnku z gotującą wodą), nie podgrzewaj jednak zbyt mocno ponieważ jajka mogą się wtedy ściąć. Kiedy masło się rozpuści i otrzymasz jednolitą konsystencję, zdejmij miskę z garnka i odstaw.
W drugiej misce wymieszaj 650 g mąki, sodę, kakao i wszystkie przyprawy. Następnie wlej ciepłą mieszankę miodową i zagnieć ciasto. Jeśli trzeba podsypuj więcej mąki, tak, żeby ciasto miało dość zwartą konsystencję, ale nie może być twarde (u mnie było to dodatkowe 150 g).
Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę na blaszce, ponieważ ciasteczka lepiej odchodzą od papieru po około 3 minutach. Studź na kratce.
Teraz razem z dzieckiem lub dziecmi przyozdobić lukrem , posypkami, kamykami i innymi jadalnymi ozdobami
SMACZNEGO !!!
- Zarejestrowany: 11.11.2014, 07:20
- Posty: 13
- Zarejestrowany: 11.11.2014, 07:20
- Posty: 13
a takie w zeszłym roku robiłam z siostrom:)
- Zarejestrowany: 03.12.2014, 16:18
- Posty: 9
Czy można dodać kilka przepisów konkursowych czy tylko jeden?:)
- Zarejestrowany: 04.12.2014, 18:32
- Posty: 1
LAMBADA
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 4 jajka
-szczypta soli
-3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilioweg
budyń:
- 1 litr soku pomarańczowego
- puszka brzoskwiń w syropie
- 2 budynie śmieankowe duże bez cukru
bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30% (kremówki)
- 2 śmietan- fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Białka ze szczyptą soli, ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania wsyp cukry, dodaj żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj na wolnych obrotach ciasto i wylej na wyłożoną papierem do pieczena blachę. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
MASA:
Na soku pomarańczowym ugotuj budyń- możesz wykorzystać sok z brzoskwiń do rozrobienia budyniu, wtedy ciasto będzie smaczniejsze. Dodaj pokrojone brzoskwinie, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Gotową masę wylej na ciepły biszkopt. Wystudź. Kremowkę ubij z cukrem i śmietan- fixami. Wyłóż na zimne ciasto i udekoruj startą czekoladą. Schłodź w lodówcei gotowe:)
Ciasto jest pysze i apetycznie wygląda. Będzie sie pieknie prezentować na świątecznym stole:)
- Zarejestrowany: 06.11.2014, 17:56
- Posty: 3250
Czy można dodać kilka przepisów konkursowych czy tylko jeden?:)
Główną zasadą konkursu jest podanie ulubionego przepisu na świąteczne ciasto, więc wystarczy jeden :)
- Zarejestrowany: 04.12.2014, 13:07
- Posty: 24
DROŻDŻÓWKA DLA ZABIEGANYCH:
1. drożdże - 10 dag
2. cukier - szklanka
3. jajka - 5 sztuk roztrzepanych
4. mleko letnie - szklanka
5. olej - szklanka
6. mąka - 5 szklanek + szczypta soli
WYKONANIE:
Powyższe składniki przekładamy do większej miski w kolejności jak wyżej, czyli najpierw drożdże, cukier, itd. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Po ich upływie wyrabiamy dobrze ciasto-ok. 15 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie dodajemy rodzynki (jesli ktoś lubi). Wylewamy na blachę. Na wierzch proponuję kruszonkę (u mnie z mąki pszennej, masła i cukru pudru). Pieczemy ok 35-40 min, w zależności od posiadanego piekarnika. Wyjmujemy. Ciasto zawsze się udaje, sprawdzone, proste i pyszne! Pozwala zaoszczędzić trochę czasu na przygotowanie innych potraw.
SMACZNEGO ;-)
- Zarejestrowany: 05.12.2014, 11:56
- Posty: 18
Pyszne ciasto orzechowe .
Spód : 200gmasła , 300 g mąki , 100 g cukru , 2 jajka , cukier waniliowy , łyżeczka proszku do pioeczenia
Nadzienie : 200 g orzechów włoskich , 150g cukru , 300 g śmietanki 30% , 50 g mąki , 50 g masła , 2 jajka
Ciasto : zagnieśc wszystkie składniki jak na kruche ciasto , pozostawic w lodówce na przynajmniej pół godziny
Farsz : masło roztopic ,dodac śmietankę , cukier i mąkę , zagotowac ciągle mieszając , żeby się grudki nie porobiły . Zdjąc z ognia i ostudzic . Jak masa budyniowa ostygnie wbic jajka , zmiksowac . Orzechy zmielic lub pokroic w drobne kawałki . Dodac do masy , porządnie wymieszac .
Ciastem wykleic blachę ( najlepiej okrągłą o średnicy 24-26cm ) na ciasto wyłożyc masę , rozrównac . Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 180 przez 40-45 minut .
CIasto palce lizac ;-) smacznego
- Zarejestrowany: 07.12.2014, 12:25
- Posty: 1
-
Składniki
2 szkl. mąki
1/2 szkl. śmietany 18-proc.
2 szkl. śmietanki 36-proc.
1,5 szkl. cukru
10 dag masła
1/4 łyżeczki sody
ok. 70 dag wydrylowanych wiśni z kompotu
starta czekolada do dekoracji - Sposób przygotowania 1.
Z mąki wymieszanej z sodą, śmietaną, masłem i połową cukru zagniatamy ciasto. Schładzamy 30 minut. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji i rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym układamy osączone wiśnie jedna obok drugiej i zwijamy jak naleśniki. Rulony układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
2.Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem. Ruloniki układamy warstwami, tworząc piramidkę: trzy ruloniki smarujemy cienką warstwą bitej śmietany, nakładamy 2 ruloniki i warstwę śmietany. Na wierzch kładziemy 1 rulonik. Całość smarujemy resztą bitej śmietany. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy czekoladą. Ciasto można również udekorować posiekanymi orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi.
- Zarejestrowany: 03.12.2014, 16:18
- Posty: 9
Domek z piernika i kolorowe pierniczki
Składniki:
Ciasto:
- 1kg mąki pszennej
- 300g roztopionego masła
- 250g cukru
- 250g płynnego miodu
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkować na grubość 0,5 cm podsypując cukrem pudrem i wykrajać foremkami pierniki.
Lukier:
- kilka łyżek gorącej wody
- 1- 1 ½ szklanki cukru pudru
- barwniki spożywcze
Puder rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać kolorowe barwniki. Wlać do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i dekorować pierniczki.
Dodatkowo:
- m&msy, lizaki, perełki jadalne do dekoracji domku
- Zarejestrowany: 03.07.2009, 14:50
- Posty: 65
CIATO PIERNIKOWE Z MARCHEWKOWĄ NUTĄ I ŻURAWINĄ
Składniki:
- 4 jajka
-0,5 szklanki cukru białego
- 0.5 szklanki cukru brązwoego
- szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawa do pierników
- 3 szklanki startej marchwi
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g drobno posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dokładamy żółtka i wlewamy olej, deilatnie mieszamy łyżką. Mąkę łaczymy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą i przyprawą do pierników. Wszystko mieszamy z masą jajeczną. Dodajemy starte marchewki, żurawinę, orzechy i ponownie mieszamy. Wylewamy do natłuszczonej i posypanej mąką blachy. Pieczemy 35-40 min. w temp. 180 stopni.