Danie dla 4 osób.
Składniki:
200 g ryżu arborio
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
4 cm kawałek imbiru
1 cytryna
750ml bulionu warzywnego
125ml sera ricotta
75g sera parmezanu
natka pietruszki
oliwa z oliwek
masło
sól
Przepis Kulinarny:
W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę oliwy. Wrzuć bardzo drobno pokrojone warzywa: cebulę, seler naciowy, czosnek, papryczkę chili i dodaj starty imbir. Wszystko smaż przez 5 minut na małym ogniu.
Teraz do garnka dodaj ryż i smaż wszystko przez kolejne 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie, chochla po chochli wlewaj bulion do ryżu, czekając aż ryż wchłonie poprzednią porcje bulionu. Powtarzaj operację do chwili, gdy ryż będzie al dente – nie może być zbyt miękki.
Do ugotowanego ryżu dodaj parmezan, ser ricotta. Dopraw solą, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i wyłącz ogień.
Tak przygotowane danie pozostaw przez 2 minuty w garnku pod przykrywką.
Nałóż risotto na talerze i przed podaniem posyp delikatnie odrobiną starej skórki z cytryny oraz posyp pociętą natką pietruszki.
[wymoderowano]