Rozgrzewające rzeczy w kuchni
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Zimą dobrze się czegoś napić ciepłego lub zjeść ciepłą zupę. Jakie dodatki rozgrzewające stosujecie w kuchni?
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Ja zawsze stosuję gożdziki. Goździki to silnie rozgrzewająca przyprawa, którą charakteryzują właściwości przeciwbólowe, antyseptyczne i wspomagające trawienie.
- Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
- Posty: 8329
Herbatkę imbirową
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Herbatkę imbirową
Też lubię z miodem i cytryną
- Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
- Posty: 8329
Imbir
– silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i anty-pasożytnicze
– rozpuszcza kamienie nerkowe
– oczyszcza wątrobę
– zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru
– dostarcza niezbędnych składników odżywczych, minerałów i witamin
– zapobiega nowotworom i niszczy komórki nowotworowe
– bogaty w cenne składników odżywcze, w tym witaminę C, magnezu i minerały
– ułatwia trawienie
– zapobiega i zwalcza choroby układu krążenia a także poprawia krążenie krwi
– łagodzi bóle miesiączkowe
– leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom
– leczy migreny
– dba o jamę ustną
– poprawia ukrwienie mózgu, przez co zwiększa koncentrację i wydajność umysłu
- Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
- Posty: 8329
Składniki:
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
– ¼ łyżeczki mielonej kurkumy (warto dodać również szczyptę pieprzu czarnego, ponieważ zwiększa on przyswajanie kurkumy nawet o 2000%)
– mleko kokosowe lub olej kokosowy
– szklanka wody
– miód organiczny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Obierz plasterek korzenia imbiru i skrusz go za pomocą narzędzi kuchennych. Zagotuj wodę, po czym dodaj do niej przygotowany imbir i kurkumę, gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 7-10 minut. Następnie dolej troszkę mleka lub oleju kokosowego i odcedź całość. Dodaj także miód, aby nadać słodkiego smaku.
Taką herbatkę popijać trzeba zamiast kawy, na zdrowie wyjdzie
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Gorący rosół z wiejskie kury najlepiej rozgrzewa i w chorobie doby
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Ja z tych co lubią jednak pić zime płyny...
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Herbata z korzeniem imbiru;) U nas ostatnio codzienniew ''na tapecie''.
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Herbatkę imbirową
Mniam, uwielbiam. Do imbiru jeszcze cytryna i pomarańcza. Wyśmienite!
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Można dodawać także cynamon. Cynamon hamuje rozwój bakterii i działa odkażająco.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ogólnie gdy chłodniej więcej gorących napoi się pije, herbat wszelkich.. latem nie idzie..
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
No i zupy. Dobrym rozgrzewarzem do zup jest papryczka chilli. Dodałam wczoraj trochę do pomidorowej. Mniam! :)
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
imbir, goździki, cytryna! za chilli nie przepadam, bo nie lubię ostrych dodatków!
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Sprawdziłam Joasiu kurkumę z przepisu, który podałaś. Super działa. Jest naturalnym, skutecznym antybiotykiem poprawiającym jednocześnie trawienie i stan flory jelitowej.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
A ja lubie potrawy ostre z pieprzem naturalnym czy chili. Na mnie super działają.
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Przyprawy rzeczywiście czynią cuda. Ja jestem zwolenniczką goracej herbaty z miodem lub dobrego rosołu.
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Przyprawy rzeczywiście czynią cuda. Ja jestem zwolenniczką goracej herbaty z miodem lub dobrego rosołu.
Oj dzisiaj na tozgrzanie przydłaby się rosołek :)
- Zarejestrowany: 01.11.2016, 10:08
- Posty: 880
Gorąca herbata będzie gorąca niezależnie od dodatków. A niektóre z nich tracą swoje prozdrowotne właściwości w wysokich temperaturach.