Anka599 (2015-12-07 19:23:17)
Stokrotka (2015-12-06 16:03:36)
Ja robiłam ostatnio na bazie brzoskwiń. Tort nasączyłam sokiem brzoskwiniowym do kremu dodałam galaretke brzoskwiniową i same brzoskwinie. Dekoracja też była w tym stylu.. Wyszedł pyszny!
A można dokładniejszy przepis? Skoro smakował to musiał być naprawde pyszny:)
Hihihi powiem Ci że to troszkę mój własny eksperyment.
No to tak.. biszkopt to tak normalnie jak zazwyczaj. A krem ugotowałam budyń z 1/2 l mleka i 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 czubatych łyżek mąki pszennej, do mleka dodałam jeszcze 1 szkl. cukru i cukier waniliowy. I jak już ugotujesz budyń na koniec, jak już wyłączysz z gotowania, wmieszałam galaretkę brzoskwiniową. Postawić aby to wszystko wystygło. Margarynę utrzeć, dodac zimny budyń, olejek brzoskwiniowy ( akurat miałam tylko ananasowy, waniliowy i cytrynowy, też dobrze wyszło, byle nie przesadzić) Można dodać pokrojone brzoskwinie, kilka zostawić do dekoracji.
Do ponczu z soku z brzoskwiń dodałam w oddzielnej szklance zaparzone kilka goździków, cukier waniliowy, olejki i cytryna ze skórką, jak przestygnie dodać do soku brzoskwiniowego. Troszkę się obawiałam czy mi wystarczy samego soku do nasączenia... dlatego do trochę podrobiłam bo mój tort był duży.