Marietka (2012-06-16 17:41:49)
we Frombku świderki jeslismy dzis. mmmmmm
i włoskie uwielbiam.
swoich domowych nie robilam nigdy chcoc jak bym wiedziala ja to bym zrobila.
Martusiu! Już Ci mówię jak ja robię lody.
4 żółtka ucieram na kogel-mogel z 4 łyżkami drobnego cukru. Najlepiej mikserem.
Dodaję do tego utarte truskawki z cukrem z 20dag. Albo orzechy i rodzynki, albo łyzkę zmielonej drobno kawy, albo inne owoce ( np. jagody) .
Mieszam dokładnie masę jajeczną i dodatki. 200 ml śmietanki 36% ubijam z łyżką cukru pudru.
Dokładam smietankę do masy jajecznej z dodatkami i delikatnie mieszam.
Wlewam do odpowiedniego pojemnika i wstawiam do lodówki. Co jakiś czas mieszam i jak stwierdzę, ze już wystarczająco są zmrożone, to zjadamy.
To sa prawdziwe lody, tłuste, smaczne i słodkie. I prawdziwe niebo w gębie. I o dziwo dużo tańsze niz najlepsze kupowane. Tylko trochę pracy i czekania.