Jeżeli masz złudzenie, że zdrowo się odżywiasz, bo przestałaś słodzić białym cukrem, a kupujesz brązowy- jesteś w błędzie.
Nie Ty jedna.
Nawet popularne magazyny dietetyczne dały się nabrać i całkiem niedawno, opisując dietę makrobiotyczną, wskazywały jako jedną z zasad jej stosowania, zastąpienie białego cukru brązowym.
http://www.eioba.pl/a/2rjg/cukier-brazowe-nieporozumienie
Czym jest brązowy cukier?
Brązowy cukier, sprzedawany w hipermarketach to nic innego jak tylko cukier biały z dodatkiem melasy.
Jest ona dodawana w celu uzyskania odpowiedniego smaku i barwy.
Zawiera minimalne ilości minerałów, lecz żeby zyskał zdrowotne działanie, które mogłoby postawić go nad cukrem białym, należałoby spożyć około tony dziennie.
Jestem w szoku !!!
Na szczęście my od dawna kupujemy cukier trzcinowy i miód.
A Wy jakiego cukru używacie?