Głosowanie na gotowanie - konkurs Familie.pl i "Naszego Olsztyniaka" (ZAKOŃCZONY!)Kategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 23, liczba wizyt: 114594 |
Nadesłane przez: ULA dnia 08-03-2010 08:31
Niedziela to dzień bardzo rodzinny i większość osób na pewno woli go spędzić z bliskimi niż przygotowywać pracochłonne obiady. Ten przepis jest właśnie dla osób ceniących swój czas ale i lubiących smaczny posiłek. To takie obiadowe 3 w 1. Jedno naczynie i jeden czas przygotowania a co najważniejsze nie trzeba stać nad kuchnią gdyż obiad praktycznie robi się sam!
Składniki:
- kurczak (skrzydełka, udka)
- przyprawa do kurczaka
- ryż
- mrożone warzywa (kto co lubi)
- kostka bulionowa
- woda
Ilość składników zależy od ilości osób przewidywanych na obiedzie
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej albo co najmniej 3 godz. wcześniej natrzeć kurczaka przyprawą.
2. W wodzie rozpuścić kostkę rosołową
2. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż i zalać rozpuszczonym rosołkiem (proporcja 1 cz. ryżu : 2 cz. płynu) 3. Na ryż wyłożyć warzywa a na warzywa obsmażonego kurczaka. Przykryć naczynie 4. Piec ok. 45-60 min SMACZNEGO!!
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.7 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.
Nadesłane przez: ULA dnia 08-03-2010 08:29
Przepis jest mojego autorstwa.Rosół jest świetnym daniem na zimowy niedzielny obiad.
Domowy rosołek
30dkg chudej wieprzowiny
2 udka
1 porcja rosołowa(zamiast udek i porcji może być pół kurczaka)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora, najlepiej białą część
2 listki selera lub kawałek korzenia
kawałek kapusty włoskiej( lub zwykłej)
2 listki magi
2 duże ząbki czosnku
małą cebulkę
sół
liść laurowy
pieprz w ziarkach
ziele angielskie
słodka papryka w proszku
Mięso wołowe umyć i zalać zimną wodą (ok 3 litry), gdy się zagotuję zebrać szum, dać sół, listek laurowy, kilka ziarek pieprzu, cwierć łyżeczki papryki w proszku ( dla ładnego koloru ) i gotować ok 40 minut.Potem dac kurczaka, liść magi, seler; marchew i pietruszkę pokrojone w słupki:kapuste i pora obwiązane razem białą nitką; czosnek lekko nacięty na końcach i cebulkę przekrojoną na pół i spaloną nad ogniem.Gotować na małym ogniu ok 60 minut.
Taki rosół najbardziej smakuje z domowym makaronem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Drugie danie jest pożywne i przepyszne .
Udka z pieczarkami a'la Malwinka
2 udka ugotowane z rosołu
20 dkg pieczarek
1 cebula
olej
śmietana sół pieprz
imbir, przyprawa do kurczaka
mleko lub serwatka- niekoniecznie
Udka wyciągnąć z rosołu odsączyć, przekroić na dwie czesci posypać przyprawą i odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać i pokroić cebulę, pieczarki obrac ( lub tylko umyc, jeżeli sa młode) i pokroić na grubsze kawałki.Na dużej patelni rozgrzać olej,wyłożyć cebulę, razem z pieczarkami, lekko podsmażyć, Rozgarnąć na boki pieczarki z cebulą a na środek dać udka.Obsmażyć je z obu stron. Podlać mlekiem lub serwatką( serwatka nadaje specyficzny smak duszonemu mięsu, można użyć mleka, lub
wody) i dusić kilka minut, po czym przewrócić udka na druga stronę.
Podlać śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do miesa i imbirem. Dusić jeszczę chwilę na mocnym ogniu, az śmietana wyparuje i zrobi się gęsty sos. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówka z kapusty pekinskiej.
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.6 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.
Nadesłane przez: ULA dnia 07-03-2010 17:09