Składniki na 4 porcje:
2 ząbki czosnku
2 pory
masło
1 puszka białej fasoli (około 400 g)
2 litry (około 8 szklanek) wody
2 kostki rosołowe
1 puszka kukurydzy (około 340 g)
2 łyżeczki białego octu winnego
sól i pieprz
0,5 łyżeczki sosu sambal oelek (ostry sos indonezyjski)
1,5 szklanki śmietany
0,5 szklanki wymieszanych i posiekanej zielininy: koperek, pietruszka, szczypiorek i rzeżucha
Przygotowanie:
Obierz i posiekaj czosnek oraz pokrój pory. Obsmaż to wszystko delikatnie na maśle na patelni. Fasolę wyrzuć na sitko, opłucz i osusz. Usmażone pory , fasolę i pół szklanki wody przepuść w maszynce tak, by powstało puree. Wlej to do rondla. Dodaj resztę wody, kostki rosołowe i kukurydzę. Gotuj zupę kilka minut. Dopraw octem winnym, solą i pieprzem. Pod koniec dodaj sos sambal oelek. Podawaj zupę ze śmietaną oraz zieleniną.
Zamknij