Potrzebne Składniki:
0.6kg Sera Guda
3 szklanki śmietany 18%
1 biała cebula
0,5 kg Mięsa mielonego
½ łyżeczka białego pieprzu mielonego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki miękkiego masła i mąki
Sól,Pieprz do smaku
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 garście szpinaku
1kg ziemniaków
1 duża papryka
0,5 l Sosu bolognese
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 250 °C.Ser Goda przekroić na pół.Jedną z nich włożyć do lodówki do późniejszego wykorzystania.Drugą połowę zetrzeć na tarce,połączyć ze śmietaną,cebulą,pieprzem,solą,gałką muszkatołową.Wszystkie składniki włożyć do rondelka i gotować na małym ogniu.Mieso mielone usmarzyć na patelni po czym wrzucić do przygotowanego sosu.Masło należy rozgrzać w małym garnuszku,dodać makę dokłanie wymieszać tak aby nie było grudek.Połączone masło z mąka dodać do sosu.Gotować na małym ogniu aż do zagęszczenia.Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Tymczasem na małej patelni dobrze rozgrzać oliwę z oliwek dodać posiekany czosnek smażyć do lekkiego zarumienienia.Dodać posiekany szpinak smażyć z ok.3 minut. Ziemnaiki pokroić w plastry.Przygotować naczynie(najlepiej żaroodporne)Dno naczynia polać sosem bolognese ,po czym wyłożyć ziemniaki dodać szpinak,posiekaną paprykę.Wszystko polać powstałym sosem.
Naczynie przykryć folią i piec w piekarniku w temperaturze 250°C przez ok.godzinę. Pod koniec zwiekszyć temperature do 300°C.Zdjąc folię ,posypać wierzch zapiekanki resztą startego Sera Gouda.Włożyc z powrortem do piekarnika piec jeszcze z ok 20 minut.Zapiekankę wyjąć,gdy ser się rozpuści i stworzy złoty kolor.
SMACZNEGO:)
Autor: Katarzyna Raj
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści: WM KOLACJA 1 (po wyrazie WM i po wyrazie KOLACJA znak oddzielający: spacja) na numer: 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw Prymat! Na oddanie głosu masz czas tylko do 7 grudnia 2010.
SZCZEGÓŁY KONKURSU MOJA ULUBIONA KOLACJA
Zamknij