Ciasto bananowe - Co się dzieje w kuchni i nie tylko
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    			
	
		
		
    	
			        
                	|     | 
                
        	 
        		lis 2025
        	 
        	
         | 
                    | 
| Mo | Tu | We | Th | Fr | Sa | Su | 
 |  |  |  |  | 1 | 2 | 
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 
		 
		
		
		
		
		
		        
			- 
				
Ciasto bananowe
					
				
				    Nadesłane przez: jkm  21-02-2010 14:45					 
  	
		     
				
	
				
					Dla tych co będą poszukiwać albo przypadkiem tu trafią i będą chcieli szeroko ogólnie zachwalane ciasto spróbować samodzielnie ukręcić podaję przepis:
Ciasto bananowe
110 ml oleju/0,5 szklanki nie całe
110 g białego cukru/0,5 szklanki
110 g brązowego cukru lub 220 g tylko białego/0,5 lub 1 szklanka 
2 jajka
3 przejrzałe banany - im ciemniejsze i bardziej miękkie, tym lepsze(zmiksować w malakserze)
260 g mąki/1 i 3/4 szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
włoskie orzechy i rodzynki - na objętość "czubata szklanka" - 2 garście
kilka kropel olejku pomarańczowego
Rozgrzać piec do 160C. Wysmarować masłem i oprószyć mąką formę dokeksu. W mikserze połączyć cukry z olejem, dodać jajka, ubijać 1 min. Zmieszać mąkę z proszkiem i sodą, i dodać połowę do miksera. Ubijać 1 min, dodać banany i resztę mąki, ubijać 3 min. Dodać rodzynki i orzechy, wymieszać, przelać do formy i piec 90 + min na 160 stopni.
Sprawdzić patyczkiem w środku po około 70 min. Musi być bardzo brązowe i będzie miało ładne pęknięcie wzdłuż, a orzechy i rodzynki nie opadają na dno.
Taka rada jeśli ktoś ma już zleżałe banany to może je obrać pozgniatać albo zmiksować i zamrozić też super się nadają do ciasta na później jak się zachce a nie ma świeżych.				
					
				
				    					    					    					    		
				    					    		
				    					
					    Zamknij
		    	   
						
		    	    	
			    
			    
			    
			 
		
			    	 
 
	
	
		
		
	
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku