KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322021 |
Nadesłane przez: Dunia 28-02-2014 15:38
Mnie nie trzeba przekonywać do jedzenia ryb. Żałuję tylko, że są one drogie i prawdziwie świeżych nie uświadczysz . Nawet w rybych sklepach. Więc zadowalam się głęboko mrożonymi, bo są świeższe niż te "świeże" ze sklepów.
A dzisiaj proponuję Wam filety z morszczuka smażone w cieście bardzo ziołowym.
Składniki:
1 opakowanie filetów 4 sztuki ( na trzy osoby)
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka bazylii
mąka
sól i pieprz ziołowy
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Filety rozmrozić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Każdy filet przekroić na pół.
Do miski wbić jajko, dodać sól, pieprz i przyprawy.
Dodać tyle mąki aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki.
Włożyć filety do ciasta i przetrzymać z 15 minut aby nabrały smaku i zapachu ziół.
Rozgrzać mocno olej i do niego wykładać łyżką rybę. Resztę ciasta rozłożyć równomiernie na filety.
Smażyć na ciut mniejszym ogniu aby ryba usmażyła się dobrze w środku. Ja nawet kilkakrotnie przewracam.
Dzisiaj rybę podałam z ziemniakami tłuczonymi z masełkiem, śmietaną, koprem i zieloną pietruszką.
Jako dodatek podałam surówkę z sałaty lodowej ze szczypiorkiem , koperkiem i zieloną pietruszką z dodatkiem sosu jogurtowego .
Smacznego!!!